12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSpania a călcat Italia în picioare

Spania a călcat Italia în picioare

„Furia roja“ i-a administrat un sec 4-0 Italiei în finală şi a câştigat Campionatul European pentru a doua oară consecutiv

Campionatul European din 2012 s-a încheiat în aceeaşi notă în care a început: spectaculos. Finala a fost de vis pentru Spania şi pentru iubitorii fotbalului ofensiv şi de coşmar pentru Italia, care a clacat exact când nu trebuia. Ibericii au câştigat ultimul act, disputat pe stadionul „Olimpic“ din Kiev, cu un scor neverosimil, 4-0, în faţa unei reprezentative a italienilor care nu a reuşit să mai practice fotbalul ofensiv şi eficient, uneori încântător, din partidele precedente. Armada spaniolă a fost foarte categorică în acest meci, a condus la pauză cu 2-0, graţie golurilor marcate de David Silva (‘14), Jordi Alba (‘41). Apoi, la reluare, ibericii au beneficiat şi de un om în plus din minutul 62, Thiago Motta s-a accidentat şi nu a putut fi înlocuit, deoarece selecţionerul Cesare Prandelli făcuse toate cele trei schimbări, iar jocul a fost la discreţia lor. Italienii nu au mai contat în atac, fiind „înghesuiţi“ de rivali în propria jumătate, iar în final au mai cedat de două ori, Fernando Torres (‘84) şi Juan Mata (‘88) majorând diferenţa la patru goluri.
Spania: Casillas – Arbeloa, Pique, Ramos, Alba – Xabi Alonso, Xavi Hernandez, Busquets – Iniesta (‘86, Mata), Silva (’59, Pedro), Fabregas (’75, Torres). Selecţioner: Vicente Del Bosque.
Italia: Buffon – Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (’21, Balzaretti) – Marchisio, Pirlo, De Rossi – Montolivo (’56, Motta) – Cassano (’46, Di Natale), Balotelli. Selecţioner: Cesare Prandelli.

„Furia roja“ a scris istorie

Reprezentativa Spaniei a câştigat CE din Ucraina şi Polonia, confirmând astfel supremaţia sa pe scena fotbalistică internaţională şi reuşind tripla istorică: CE 2008, CM 2010 şi CE 2012. „La Roja“ a egalat Republica Federală Germană, singura naţiune care a jucat trei finale consecutive, într-un interval de patru ani, între 1972 şi 1976.
Spania are acum în palmares trei titluri europene, după cele din 1964 şi 2008.
Italia, titrată în 1968, a suferit a doua înfrângere în finală, după cea din faţa Franţei, în 2000. Spania este singura naţiune care reuşeşte să-şi păstreze titlul cucerit la ediţia anterioară a CE.
Spania a mai jucat cu Italia la acest turneu final şi în faza grupelor, când scorul a fost 1-1.
Spaniolii şi italienii îşi împart trofeele din 2006, când Italia a câştigat CM. Spania a câştigat, la rândul său, CE 2008, CE 2012 şi CM 2010.
Următoarea ediţie a Campionatului European va avea loc în 2016, în Franţa, cu 24 de echipe.

„Trăim o eră grandioasă pentru fotbalul spaniol“

Selecţionerul Spaniei, Vicente del Bosque, a afirmat că tripla istorică reuşită de jucătorii săi reprezintă o eră grandioasă pentru fotbalul spaniol. „Italia a făcut un mare turneu şi nu a avut noroc cu accidentarea lui Thiago Motta. Suntem foarte fericiţi, acest succes este istoric pentru fotbalul spaniol. Am făcut treabă bună. Este o eră grandioasă pentru fotbalul spaniol. Cel mai important este să marchezi şi să ai jucători inteligenţi. Avem o echipă echilibrată şi jucătorii ne fac să ne simţim încrezători“, a spus Del Bosque, conform Mediafax.
Iker Casillas, portarul şi căpitanul echipei Spaniei, a declarat că jucătorii iberici şi-au făcut singuri meciul cu Italia uşor: „Am făcut uşor ceea ce este dificil. Mulţi ar putea crede că un 4-0 cu Italia este uşor, dar lucrurile nu au stat aşa. Am progresat de la meci la meci la această competiţie şi, în plus, avem jucători de mare calitate. Îmi pare rău pentru italieni, au fost obosiţi“.
În opinia mijlocaşului Xabi Alonso, unitatea şi valoarea grupului au fost decisive: „Bucuria acestui Euro este diferită, poate mai moderată acum decât în urmă cu patru ani. Nu ştiu dacă această serie va continua, dar ceea ce este sigur este că tot ceea ce am realizat va dura în timp. Performanţa noastră este fantastică“.

Prandelli: Trebuie să îi felicit pe băieţi

Selecţionerul Italiei, Cesare Prandelli, a spus că a fost un turneu fantastic şi că trebuie să îşi felicite jucătorii. „Am văzut de la început că adversarii noştri erau mai proaspeţi, noi am consumat multă energie săptămâna aceasta. Nu am interpretat greşit jocul, dar am înţeles că aveam nevoie să îi ţinem pe spanioli pentru că aveam probleme din punct de vedere fizic. A fost un turneu fantastic şi trebuie să îi felicit pe băieţi“, a spus Prandelli.
Gianluigi Buffon, portarul şi căpitanul echipei Italiei, a încercat să îndulcească amărăciunea: „Contra Spaniei, acceptăm cu mai multă uşurinţă să pierdem. Este o aventură frumoasă. În finală, trebuie să câştigi, dar noi am jucat contra unei echipe de o valoare inestimabilă. Ei au fost mai puternici şi mai curajoşi. Rezultatul este o consecinţă logică. Tot meritul le revine. În ceea ce ne priveşte, am avut un parcurs frumos, iar echipa naţională a progresat. Cred că Prandelli a ales foarte bine echipa pentru acest meci şi, dacă aş fi fost în locul lui, nu aş fi schimbat nimic. Le mulţumim italienilor care ne-au susţinut“.

UEFA a desemnat valorile

Atacantul spaniol Fernando Torres a fost desemnat golgheterul Euro 2012, cu trei goluri şi o pasă decisivă, a anunţat UEFA ieri-dimineaţă. Torres a marcat trei goluri (unul în finală), la fel ca alţi cinci jucători: Mario Gomez (Germania), Mario Balotelli (Italia), Cristiano Ronaldo (Portugalia), Alan Dzagoev (Rusia) şi Mario Mandzukici (Croaţia). Torres şi Gomez se detaşează fiecare având câte o pasă decisivă, însă spaniolul l-a devansat pe german, deoarece a beneficiat de mai puţin timp de joc (189 minute faţă de 280).
Altfel, mijlocaşul spaniol Andres Iniesta a fost desemnat de UEFA cel mai bun jucător al Euro-2012. Iniesta (28 de ani), autorul golului victoriei în finala Cupei Mondiale din 2010, a fost ales de un comitet tehnic format din 11 persoane, care a stabilit şi o echipă de 23 cei mai buni jucători ai turneului, între care figurează zece spanioli. Echipa ideală arată astfel: portari: G. Buffon (Italia), I. Casillas (Spania), M. Neuer (Germania); fundaşi: G. Pique, S. Ramos, J. Alba (toţi Spania), Pepe, F. Coentrao (ambii Portugalia), P. Lahm (Germania); mijlocaşi: S. Gerrard (Anglia), A. Iniesta, S. Busquets, Xavi, Alonso (toţi Spania), S. Khedira, M. Ozil (ambii Germania), D. De Rossi, A. Pirlo (ambii Italia); atacanţi: C. Ronaldo (Portugalia), M. Balotelli (Italia), C. Fabregas, D. Silva (ambii Spania), Z. Ibrahimovici (Suedia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS