10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCostel Torcea vrea să formeze noi campioni

Costel Torcea vrea să formeze noi campioni

Multiplul campion naţional îşi doreşte să schimbe mentalitatea tinerilor şi îi îndrumă către sport, dar mai ales spre culturism, sperând să „găsească“ în sala sa noi nume de „fier“

Când spui Costel Torcea te gândeşti, inevitabil, la marea performanţă din culturism, palmaresul său fiind unul demn de invidiat, căci cuprinde 19 titluri naţionale,  patru balcanice şi două medalii de bronz europene. A primit totul de la sport şi acum vrea să întoarcă serviciul, mai ales în aceste vremuri tulburi, când tinerii au cu totul alte preocupări. Conduce un club abonat la medalii, CS Gladiator Craiova, şi sala sa este ceva mai liberă doar dimineaţa, dar parcă nu-i de-ajuns. „Nivelul performanţei, comparativ cu anii trecuţi, este foarte jos“, aceasta este „durerea“ lui Torcea. „Pot să spun că numărul celor care doresc să facă fitness sau culturism pare mare la prima vedere, dar a scăzut comparativ cu anii ’90, când veneau la Cercul Militar, unde aveam sala pe vremea aceea. Programul era mult mai redus, iar aparatura nu se compară cu ce deţinem aici, lucru pe care l-am constatat şi la celelalte săli din Craiova, cu instructori bine pregătiţi. Cred însă că tinerii nu mai sunt la fel de interesaţi ca în anii trecuţi pentru a face întreţinere corporală şi asta este dureros. Din 2001, de când mă ocup de cei care vor să facă performanţă, am avut anual doi-trei campioni naţionali la nivel de juniori, chiar şi la seniori, până anul trecut, inclusiv, dar se pare că lucrurile merg din ce în ce mai rău“, a punctat multiplul campion naţional.

Aria de selecţie este destul de mică

Majoritatea celor care „trag de fiare“ este alcătuită din practicanţi cu vârste între 25 şi 60 de ani, ce au drept scop întreţinerea corporală, iar aria de selecţie pentru performanţă suferă din plin. „Comparativ cu anii când eram junior, prin ’84, ’85, ’86, aria de selecţie este mult, mult mai mică. Ţin minte că în 1986, când eu am ieşit campion naţional la juniori, eram în categorie peste 30 de competitori. În anul când am ieşit pentru prima oară campion naţional de seniori, 1991, la fel, iar în 2010, când am luat titlul, au fost în categorie nouă inşi, deci mult în regres chiar şi la nivelul mare. Înainte, în sală erau 100 de sportivi, iar 30-40 îşi doreau să facă performanţă. Acum, nici la sfert nu este procentul… Am discutat pe această temă şi cu alţi antrenori, de la alte discipline sportive, şi credeţi-mă că se plâng la fel ca şi mine de lipsa tinerilor. Ar fi nedrept din partea mea să spun să încerce numai sportul pe care îl fac eu. Să vină să facă box, lupte, orice altă disciplină, dar să facă sport, pentru că e spre binele lor. Dacă vor să aleagă culturismul, sălile din Craiova sunt foarte bine dotate şi îi primesc cu mare drag. Nu le zic şi vină la mine, că sunt eu cel mai bun, important este ca ei să fie deschişi şi să încerce măcar. Când merg vara la ştrand şi văd un tânăr cu un fizic armonios, sunt convins că le place şi lor şi şi-ar dori să arate cel puţin la fel. Tot ce trebuie să facă este să înceapă activitatea asta, să nu mai fie atât de indiferenţi cu ei înşişi şi să lase lenea“, a punctat Torcea.

Părinţii joacă un rol important

Antrenorul Costel Torcea consideră că un rol important în dezvoltarea fizică armonioasă a celor tineri, făcând referire la elevi, o au şi părinţii. „Sfatul meu, ca om de sport, ca antrenor, este ca fiecare părinte să-şi îndrume copilul spre sport de la o vârstă foarte fragedă. Să practice un sport în raport cu vârsta pe care o au, să-i mai ia de la calculator. Fiecare părinte ar trebui să reflecteze la asta, pentru că în joc este sănătatea copiilor noştri. Ei pot suferi fără sport, pot deveni ori foarte slabi, ori graşi, ori cocoşaţi, şi nu trebuie să fim indiferenţi, pentru că mai târziu regretăm că nu am intervenit. Nu au nimic de pierdut dacă vin la sală şi încearcă. Poate le place şi, pe parcurs, văzând că fizicul lor capătă un aspect frumos, se gândesc că ar putea face şi performanţă“, a spus conducătorul clubului CS Gladiator.

,,Fac sportul ăsta cu mare plăcere’’

Costel Torcea nu s-a rezumat să vorbească doar despre trecut, ci şi despre viitor, sperând ca elevii săi să obţină noi titluri. „Suntem la început de an şi ca antrenor îmi doresc din suflet ca elevul meu, Andrei Alexandrescu, care anul trecut a ieşit campion naţional la 75 kg, să repete această performanţă. De asemenea, mi-aş fi dorit ca fostul meu elev, Cristian Firică, şi el un mare campion, să revină anul acesta în competiţii, după accidentarea foarte gravă pe care a avut-o. Ca sportiv, îmi doresc ca în luna mai să-mi mai încerc o dată forţele cu cei de vârsta mea (47 de ani – n.r.). Sincer, nu mă mai încântă un nou titlu de campion naţional, la câte am, dar simt că pentru asta trăiesc. Fac sportul ăsta cu mare plăcere şi nu din dorinţa de a întoarce trecătorii capul după mine pe stradă“, a explicat „gladiatorul“ craiovean.

Vrea să construiască o sală în Coşoveni

Medaliile nu i-au schimbat absolut deloc optica sau principiile de viaţă lui Costel Torcea, acesta rămânând la fel de devotat şi de altruist față de comuna în care locuieşte de ani buni. „Locuiesc în Coşoveni şi pot spune că oamenii mă privesc cu admiraţie, începând de la tineri şi terminând cu cei mai în vârstă. Iar eu mă mândresc cu tot trecutul meu, chiar şi cu zilele când păşteam vacile pe câmp… Pentru unii dintre ei sunt un exemplu şi nu vreau să-i dezamăgesc, din contră, vreau să-i ajut cât pot de mult. Mi-am propus ca în viitor să fac ceva pentru comunitatea în care trăiesc, pentru tinerii din Coşoveni, să le ofer o sală unde să practice culturismul. Să nu mai facă naveta la Craiova, aşa cum făceam eu când eram copil, să facă antrenament în condiţii decente, propice performanţei. Nu se ştie niciodată, poate mai găsim un campion acolo, cu care să ne mândrim apoi“, a încheiat Torcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS