10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLionel Messi, din nou cel mai bun

Lionel Messi, din nou cel mai bun

Mijlocaşul argentinian al echipei FC Barcelona, Lionel Messi (foto), a câştigat, luni seară, pentru a treia oară consecutiv Balonul de Aur, trofeu decernat de FIFA şi France Football, în cadrul unei gale desfăşurate la Zürich. „Este cu adevărat o mare onoare. E o mare plăcere, am câştigat pentru a treia oară şi le mulţumesc tuturor celor care m-au votat, colegilor mei de la FC Barcelona şi de la naţionala Argentinei, antrenorilor mei. Vreau să împart acest titlu cu colegul meu, Xavi. Şi el îl merită. Sper că voi câştiga toate titlurile posibile cu FC Barcelona şi cu naţionala Argentinei“, a spus jucătorul de 24 de ani la Eurosport. Messi a fost cel mai bun marcator din Liga Campionilor, cu 12 reuşite, şi a înscris 31 de goluri în campionatul Spaniei în sezonul 2010-2011. În sezonul 2011-2012 a punctat de 17 ori în campionat şi de şase ori în Liga Campionilor. În total, argentinianul a reuşit în 2011, în 70 de meciuri disputate, 59 de goluri şi 37 de pase decisive.
Messi, câştigător şi în 2009, şi în 2010, i-a învins în lupta pentru trofeul FIFA Balonul de Aur 2011 pe coechipierul său de la FC Barcelona, Xavi Hernandez, şi pe fotbalistul echipei Real Madrid, Cristiano Ronaldo. Argentinianul a egalat performanţa olandezilor Johan Cruyff (1971, 1973, 1974) şi Marco van Basten (1988, 1989, 1992) şi a francezului Michel Platini (1983, 1984, 1985), care au câştigat Balonul de Aur tot de trei ori.
Lionel Messi a câştigat în 2011 titlul şi Supercupa Spaniei, Liga Campionilor şi Supercupa Europei cu FC Barcelona, care a devenit totodată cea mai titrată echipă din istorie, cu nouă Baloane de Aur, devansând formaţiile Juventus Torino şi AC Milan (ambele cu câte 8).
 
Premiile au avut destinaţii cunoscute
 
Tehnicianul echipei FC Barcelona, Josep Guardiola, a primit trofeul pentru cel mai bun antrenor al anului. Pentru acest titlu au mai fost nominalizaţi Alex Ferguson (Manchester United) şi José Mourinho (Real Madrid).
Tehnicianul Alex Ferguson a primit Premiul prezidenţial FIFA, distincţie acordată de forul mondial din 2001 persoanei sau instituţiei care a avut o contribuţie majoră în fotbal, pentru un eveniment special, pentru întreaga carieră sau pentru o atitudine exemplară.
În gala de la Zürich a fost anunţată şi echipa anului 2011, care este următoarea: Iker Casillas – Daniel Alves, Gerard Piqué, Nemanja Vidici, Sergio Ramos – Xabi Alonso, Xavi, Andres Iniesta – Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Wayne Rooney.
Premiul Puskas, care recompensează cel mai frumos gol, a fost câştigat de jucătorul echipei FC Santos, brazilianul Neymar, pentru o reuşită de la un meci cu Flamengo. Au mai fost nominalizaţi Lionel Messi – FC Barcelona (golul marcat în meciul cu Arsenal din returul optimilor Ligii Campionilor) şi Wayne Rooney – Manchester United (un gol la meciul cu Manchester City).
Federaţia Japoneză de Fotbal a primit premiul pentru fair-play, după ce naţionala feminină a câştigat CM şi Japonia a organizat CM al cluburilor, în ciuda seismului devastator de la începutul anului 2011.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS