16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportColecţionare de plachete

Colecţionare de plachete

Spadasinele medaliate cu aur la Mondiale, Loredana Iordăchioiu Dinu, Anca Măroiu, Ana Maria Brânză, şi antrenorul Dan Podeanu au fost în centrul atenţiei la Centenarul Scrimei Craiovene. Reprezentanţii multor instituţii le-au oferit diplome, plachete şi flori.

Domni şi domniţe, purtând costume specifice anumitor popoare sau perioade istorice, cu spada, sabia, paloşul, buzduganul, pistolul sau arcul cu săgeţi în mână, i-au întâmpinat sâmbătă dimineaţă, la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, pe invitaţii la Centenarul Scrimei Craiovene. Personalităţi din lumea sportului, începând cu proaspetele campioane mondiale la spadă, Loredana Iordăchioiu Dinu, Anca Măroiu, Ana Maria Brânză, însoţite de selecţionerul Dan Podeanu, alături de foşti şi actuali practicanţi ai scrimei, au avut parte de o întâlnire agreabilă, în urma căreia medaliatele cu aur la Catania şi antrenorul emerit Dan Podeanu au plecat acasă încărcaţi cu plachete, diplome, flori şi alte distincţii.

Melinte le dublează premiile

Bani le-a promis doar Doina Melinte, director al Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), fosta mare atletă spunându-le că le va dubla premiul, după ce le-a mărturisit că în finala cu China au făcut-o să plângă. Cel mai impresionant cadou pentru spadasinele de aur, care peste câteva zile vor primi distincţia de Cetăţean de Onoare al Craiovei, au fost ursuleţii de pluş pe care i-au primit de la trei copii din sală. „Nu ne mai spuneţi toţi că suntem minunate, că ajungem să credem acest lucru“, a glumit Ana Brânză, sportivă care, deşi este legitimată la Steaua Bucureşti, club care nu este pe placul oltenilor, se simte iubită la Craiova, aşa cum nu se întâmplă în Capitală. „Îmi pare rău că nu ne mai antrenăm la Craiova. Aş vrea să mă întorc aici. Întotdeauna am zis că acest oraş este casa mea, dar acum mă simt prost că nu mai locuiesc aici. Dar de fiecare dată când vin sunt bine primită şi oamenii mă respectă, pe când în Bucureşti nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva“, a spus spadasina.
Ana a punctat că nu se gândeşte la câştigurile materiale şi că nu are rost comparaţia cu banii pe care îi primesc fotbaliştii: „Cu banii care îi câştigăm noi acum o soţie de fotbalist nu ar putea să-şi ia o geantă, dar, pe de altă parte, sunt familii în România care nu câştigă banii aceştia într-un an. Suntem mulţumite cu ce primim, pentru că facem scrimă de plăcere, în primul rând“.
Loredana Iordăchioiu Dinu, craioveancă get-beget, legitimată la CS Universitatea Craiova, a declarat că este mândră că din cei 100 de ani de scrimă în Bănie a putut onora oraşul în cei 16 ani ai săi de activitate cu medalii la competiţii naţionale şi internaţionale. Ea a mulţumit familiei pentru sprijinul acordat.

Badea regretă
că n-a oprit-o pe Măroiu

Anca Măroiu, craioveanca legitimată la Steaua Bucureşti, a mulţumit spadasinilor juniori de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, pentru că le-au fost parteneri de antrenament foarte buni. Tot Anca l-a făcut pe Pavel Badea, directorul CS Universitatea, să declare că regretă că nu a putut să o oprească să concureze pentru clubul Universitatea Craiova.
Modest, când vine vorba de realizările sale, antrenorul Dan Podeanu a declarat: „Regret că am luat (primit) totul de la scrimă şi nu i-am dat cât aş fi putut“. Simona Alexandru, a patra componentă a lotului de spadă, nu a putut fi prezentă la eveniment.
Nu numai fetele şi antrenorul său au fost premiate, ci şi cei care au sprijinit organizarea acestui eveniment de ţinută, iniţiat de Ionel Dima, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Scrimă. Este vorba despre CS Universitatea Craiova, LPS „Petrache Trişcu“, DJST Dolj, CSM Craiova, ISJ, Prefectura, Primăria, Consiliul Judeţean, dar şi foşti antrenori şi sportivi.
Pe lângă momentul festiv, Centenarul Scrimei Craiovene a mai cuprins două concursuri, trofeul „Alfredo Bachelli“ – pentru seniori, şi campionatul naţional de spadă al veteranilor.

Invitaţi de marcă

La eveniment au fost prezenţi oameni importanţi din lumea scrimei şi nu numai, dintre care amintim: Alexandru Mironov – preşedintele onorific al Federaţiei Române de Scrimă, Octavian Zidaru – director tehnic al Federaţiei, Laura Badea Cârlescu – campioană olimpică la floretă, care a reprezentat COSR, Doina Melinte – directorul Agenţiei Naţionale pentru Sport, Natalia Andrei – director DJST Dolj, Pavel Badea – director CS Universitatea, Dănuţ Anghel – director LPS „Petrache Trişcu“, Nicolae Giugea – prefectul Doljului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS