14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportPodeanu: Vrem medalie la Europene

Podeanu: Vrem medalie la Europene

Spadasinele din lotul naţional al României au ca obiectiv la Campionatul European de la Sheffield cucerirea unei medalii, la individual sau la echipe

După ce în lunile trecute au străbătut lumea în lung şi în lat pentru a merge la concursuri de Cupă Mondială, în Asia, America şi Australia, spadasinele din lotul naţional al României vor concura în weekendul acesta în Europa.
Craiovencele Loredana Iordăchioiu-Dinu (CS Universitatea), Anca Măroiu şi bucureştencele Ana Maria Brânză şi Simona Alexandru, însoţite de selecţionerul craiovean Dan Podeanu au plecat ieri spre Sheffield (Marea Britanie), pentru a participa la Campionatul European de Scrimă.
Cele patru fete s-au pregătit pentru acest concurs cu un cantonament montan la Forban. Antrenorul Dan Podeanu a declarat înainte de plecarea delegaţiei tricolore spre Anglia că obiectivul fetelor este câştigarea unei medalii. „După ce am venit de la concursul de Cupă Mondială de la Sydney, fetele au avut câteva zile libere să se reacomodeze cu fusul orar, apoi am mers la Forban pentru un cantonament. Pentru Europene ne propunem câştigarea unei medalii, fie că este la individual sau la echipe. Fetele s-au antrenat bine şi sperăm să nu fie probleme“, a spus Dan Podeanu, cel care este şi antrenor la LPS „Petrache Trişcu“ din Craiova.

Europenele aduc puncte multe pentru JO
 
Spadasinele tricolore sunt pe primul loc în clasamentul internaţional, iar o medalie la echipe la Europene le-ar aduce puncte preţioase, mult mai multe ca la un concurs de Cupă Mondială, care le-ar apropia şi mai mult de obţinerea calificării la Jocurile Olimpice de la Londra de anul viitor. În întrecerea pe echipe de la Europene, principalele adversare ale româncelor în lupta pentru medalii vor fi Franţa, Italia şi Germania. Româncele mai au anul acesta un concurs major, Campionatul Mondial de la Catania (Italia), în luna octombrie.
Anul trecut, la Campionatul European de la Leipzig, echipa feminină de spadă a României a ocupat locul cinci, după ce în 2009 câştigase titlul european. Tot în 2010, elevele lui Dan Podeanu au ieşit campioane mondiale, la Paris.

Şi sabrerii trag
la podium

În afară de cele patru spadasine din delegaţia României vor mai face parte încă 11 sportivi: floretă masculin: Virgil Sălişcan, Radu Daraban, Alexandru Diaconu, sabie feminin: Bianca Pascu, Elena Munteanu, Mihaela Bulica, spadă masculin: Adrian Pop, sabie masculin: Rareş Dumitrescu, Florin Zalomir, Cosmin Hăncianu, Tiberiu Dolniceanu. Competiţia de floretă masculin şi sabie feminin vor începe astăzi, iar mâine – spadă masculin. Spada feminin şi sabia masculin vor avea concursul sâmbătă la individual, iar pe 19 iulie – echipele.
Din cauza problemelor financiare, Federaţia Română de Scrimă a deplasat la concurs mai puţini sportivi, iar la spadă masculin, spre exemplu, va concura doar un român, Adrian Pop, care nu va avea un coleg cu care să se antreneze sau să facă încălzirea. Şanse mari la medalii au spadasinele, dar şi sabrerii, medaliaţi cu bronz la Mondiale anul trecut şi câştigători ai unei etape din Cupa Mondială, la New York.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS