10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportBarca - Real, episodul doi

Barca – Real, episodul doi

Cele două mari forţe din fotbalul iberic se întâlnesc astăzi în finala Cupei Spaniei, acesta fiind cel de-al doilea „El Clasico“ din cele patru programate în decurs de o lună

Fără doar şi poate, toţi suporterii fotbalului din Europa privesc cu mare interes confruntarea din această seară, de la ora 22.30 (Digi Sport) de pe „Mestalla“ (Valencia), dintre Barcelona şi Real Madrid, trofeul Cupei Spaniei fiind un motiv suficient de bun pentru ambele combatante de a-şi demonstra valoarea şi de a încânta asistenţa. Presa spaniolă ne-a insuflat ideea că sâmbătă seară, pe „Santiago Bernabeu“, nu a fost decât încălzirea, că acel „El Clasico“ încheiat nedecis, presărat şi cu câteva greşeli de arbitraj, nu a făcut practic decât să-i ambiţioneze atât pe catalani, cât şi pe madrileni, să arate că ei merită aplauzele şi laudele la final. Chiar dacă „El Clasico“ a primit trei zile de pauză, „meciul“ a fost continuat în presa spaniolă, comentariile pertinente sau ironice, părerile subiective ori nu alimentând ideea că ambele pretendente la trofeul Cupei Spaniei sunt gata să se revanşeze moral faţă de susţinătorii lor, nu puţini la număr în cazul ambelor tabere. „Finala Cupei va fi mult mai tensionată decât partida din campionat sau cele din Liga Campionilor. Vom lupta pentru victorie“, a spus Jose Mourinho, în timp ce Pep Guardiola a preferat să păstreze tăcerea.
Fostul mare jucător al Barcei, Johan Cruyff, a analizat „El Clasico“ în editorialul său săptămânal, pe care îl scrie pentru El Periodico de Catalunya, şi l-a criticat pe antrenorul Realului pentru jocul său defensiv. „Cea mai mare laudă pe care a avut-o Barcelona a venit chiar de la Mourinho, prin echipa pe care el a aliniat-o pe teren. Dacă joci acasă cu şapte apărători înseamnă că ţi-e foarte frică. Nu s-au văzut pe «Bernabeu» asemenea aşezări, până acum. Mourinho este un antrenor de titluri, nu de fotbal. Mai bine zis, nu este un antrenor de fotbal, dacă înţelegem acest sport ca pe unul de spectacol şi divertisment creat pentru cei care îl privesc“, a scris Cruyff.

Pepe pentru Messi

Pentru că Pepe l-a anihilat în jocul de sâmbătă pe Lionel Messi, antrenorul Realului, Jose Mourinho, a gândit un sistem în care lusitanul are din nou sarcina să-l ţină în „lesă“ pe starul argentinian al Barcei. Pepe şi-a creat şi o imagine de „băiat rău“, nu de multe ori intrările sale fiind la limita regulamentului, intimidând astfel adversarul direct, însă a fost şi jucătorul cu cele mai multe baloane recuperate, nouă, în întâlnirea trecută. Mourinho a decis să repete alinierea de la mijlocul terenului (Xabi Alonso – Pepe – Khedira) şi să-şi atragă din nou critici pentru „antifotbalul“ pus în practică. „Barcelona nu e invincibilă. Dacă jucăm în 11, îi vom bate“, a spus Pepe, caracterizat de cotidianul catalan Mundo Deportivo drept „un specialist în a comite faulturi criminale fără să fie avertizat de arbitri“.
„Unsprezecele“ lui Real Madrid ar putea fi următorul: Casillas – Ramos, Arbeloa, Ricardo Carvalho, Marcelo – Pepe, Xabi Alonso, Khedira – Di Maria, Cristiano Ronaldo – Benzema.
De partea cealaltă, Pep Guardiola ar putea miza pe: Valdes – Dani Alves, Pique, Maxwell, Adriano – Busquets, Xavi, Iniesta – David Villa, Messi, Pedro.

„Galacticii“, acuzaţi
că şi-au luat măsuri
cu arbitrii

Real Madrid s-a arătat nemulţumită de „centralul“ Cesar Muniz Fernandez la meciul cu Barca de sâmbătă, iar acum a venit rândul catalanilor să fie nemulţumiţi de cine va împărţi dreptatea în finala Cupei Spaniei. Alberto Undiano Mallenco este considerat de susţinătorii Barcelonei drept „un real talisman pentru galactici“. În cele patru întâlniri cu Mallenco la centru, Real a pierdut de trei ori şi a remizat o dată cu Barcelona. În sezonul 2006-2007, partida de pe „Camp Nou“ s-a încheiat 3-3, în ciuda faptului că Real Madrid a beneficiat de un penalti, dar şi de un om în plus mai mult de o repriză, după ce Undiano Mallenco i-a arătat lui Oleguer două cartonaşe galbene. În sezonul trecut, Barcelona s-a impus pe propriul teren în faţa „galacticilor“ cu 1-0, chiar dacă timp de jumătate de oră a evoluat în zece jucători, după ce acelaşi arbitru l-a avertizat de două ori pe Busquets. Celelalte două „El Clasico“ conduse de central s-au jucat pe „Bernabeu“, iar „extratereştrii“ le-au câştigat categoric pe ambele: 3-0 (2004-2005) şi 6-2 (2008-2009). Pentru catalani apar şi mai multe motive de îngrijorare, având în vedere că în cele trei meciuri în care Undiano a arbitrat-o pe Real Madrid în acest sezon a arătat patru penaltiuri, toate pentru echipa lui Mourinho: Malaga – Real 1-4 (un penalti; 16 octombrie 2010), Real – Bilbao 5-1 (două penaltiuri; 20 noiembrie 2010) şi Getafe – Real 2-3 (un penalti; 3 ianuarie 2011).
Câştigătoarea Cupei Spaniei se va alege cu un milion de euro, învinsa va trebui să se mulţumească doar cu 600.000 de euro, iar federaţia spaniolă va lua „grosul“, aproximativ 15 milioane de euro.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII