11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânia visează frumos

România visează frumos

Elevii lui Vasile Stângă sunt convinşi că pot fi surpriza Mondialului din Suedia, obţinând o clasare în primele 12 echipe.

Naţionala masculină de handbal a României va debuta astăzi, contra Croaţiei (vicecampioana Europei), în Grupa C a Campionatului Mondial din Suedia (13 – 30 ianuarie 2011), partida fiind programată de la ora 19.00, la Malmo. Programul elevilor lui Vasile Stângă de la acest turneu final mai cuprinde următoarele meciuri: Danemarca – România (duminică, Malmo, 21.15), România – Algeria (luni, Lund, 19.00), Australia – România (miercuri, Lund, 21.30), Serbia – România (joi, Lund, 21.30). Turneul final din Suedia va putea fi urmărit pe Dolcesport.
Selecţionerul Vasile Stângă va miza la Mondialul din Suedia pe handbaliştii: portari – Mihai Popescu, Ionuţ Ciobanu, Bogdan Pralea – jucători de câmp: Alexandru Sabou, Gabriel Florea, Alexandru Stamate, Alexandru Simicu, Alexandru Csepreghi, Cristi Fenici, Daniel Mureşan, Rareş Jurcă, Marius Sadoveac, Valentin Ghionea, Laurenţiu Toma, Ionuţ Georgescu, Marius Novanc, Iulian Stamate, Dan Savenco.
Din delegaţia României mai fac parte următorii: Mihai Marinescu (secretar general FRH), Gheorghe Goran (director tehnic) şi Nicolae Munteanu (antrenor secund).
Pentru următoarea fază a competiţiei se califică primele trei clasate din cele patru grupe. În cazul în care va încheia Grupa C pe unul din locurile unu, doi sau trei, România se va duela cu formaţiile din Grupa D – cele trei calificate – (Argentina, Chile, Coreea de Sud, Polonia, Slovacia şi Suedia) în Grupa II Principală a turneului final. Primele două clasate din cele două Grupe Principale se vor întâlni în semifinale, pe 28 ianuarie, prima urmând să se dispute la Kristianstad, iar cea de-a doua, la Malmo. Cele două finale (mică şi mare) se vor disputa la Malmo, pe 30 ianuarie.

Gaţu şi Stângă sunt optimişti

Preşedintele FRH, Cristian Gaţu, a afirmat că tricolorii au puterea să lupte şi să obţină un rezultat remarcabil la CM din Suedia. „Naţionala de handbal masculin a României atacă un obiectiv îndrăzneţ, după ce a obţinut cu multă muncă şi concentrare totală calificarea la turneul final al Campionatului Mondial. Este un moment crucial pentru ei, de care trebuie să profite. Plecăm din poziţia de outsideri, dar avem gânduri mari. Au tot ce le trebuie pentru a câştiga şi mai au nevoie de curaj şi de concentrare pe tot parcursul acestei competiţii. Obiectivul este calificarea în faza următoare a competiţiei, deci clasarea pe locul al treilea în grupă. Prima de obiectiv va fi de 3.000 de euro, iar mai departe vom negocia la faţa locului, în funcţie de performanţe“, a spus Cristian Gaţu.
La rândul său, selecţionerul Vasile Stângă s-a arătat încrezător în lotul pe care îl are. „Avem patru-cinci jucători care au fost prezenţi şi la ediţia precedentă, din Croaţia, iar restul sunt jucători aflaţi la prima prezenţă într-o competiţie majoră. Avem o grupă foarte grea, cu Danemarca, o echipă care se prezintă ca pretendentă la titlul mondial, Croaţia nu mai are nevoie de nici o prezentare, iar Serbia poate oricând să bată pe oricine. Sperăm să fim o echipă a certitudinii, să facem meciuri bune şi să ieşim de pe teren cu gândul că am făcut tot posibilul pentru a ne îndeplini obiectivul. Promit că vom da totul pentru a realiza acest lucru“, a punctat Vasile Stângă.

Jucătorii vor în elită

La rândul lor, jucătorii sunt hotărâţi să facă un rezultat mare la turneul final şi să revină în elita handbalului mondial. „Eu spun că ne convine postura de outsideri, presiunea cea mare va fi pe adversarii noştri. Suntem conştienţi de faptul că vom avea meciuri foarte grele. Sperăm să avem un turneu final reuşit. Croaţia şi Danemarca sunt două nume mari, dar şi Algeria este un adversar periculos. Suntem văzuţi de specialişti ca favoriţii numărul patru ai grupei şi sperăm să schimbăm acest lucru“, a spus Ionuţ Georgescu. „Prima oferită de FRH chiar nu contează la acest Campionat Mondial. Este un eveniment important şi foarte mulţi sportivi de la noi din ţară îşi doresc să ajungă la un turneu final. Este o onoare pentru noi să fim acolo. Nu ştiu dacă există o favorită certă în această grupă. Lupta este deschisă şi orice se poate întâmpla“, a spus Marius Novanc. „Va trebui să ne batem cu Danemarca şi cu Serbia pentru locul al treilea din grupă. Asta nu înseamnă că în meciul cu Croaţia ne vom da la o parte, dar ei sunt o echipă foarte puternică, vicecampioana mondială şi europeană, şi ne va fi foarte greu să luptăm cu ei. Există şi şansa ca ei să intre mai relaxaţi în meciul cu România, iar noi am putea să-i taxăm pentru acest lucru. Cu Algeria şi Australia, teoretic, ar trebui să avem două victorii asigurate, însă cred că algerienii au şi ei o mare dorinţă de afirmare şi se vor agăţa de noi pentru orice punct“, a subliniat Alexandru Csepreghi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS