9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRomânii vor să facă o figură frumoasă la Dakar

Românii vor să facă o figură frumoasă la Dakar

Ambiţiile lui Emanuel Gyenes (foto) şi Marcel Butuza sunt mari, cei doi sperând ca la ediţia din acest an să se claseze cât mai bine la general.

Motocicliştii români Emanuel Gyenes şi Marcel Butuza, componenţi ai echipei Vectra Racing, sunt optimişti în privinţa rezultatelor la ediţia din 2011 a Raliului Dakar, care va avea loc în perioada 1-16 ianuarie 2011, în Argentina şi Chile. Gyenes a precizat că obiectivul său este o clasare în primii 20-25, la general, urmând să parcurgă aproximativ 9.000 de kilometri pe traseul Buenos Aires – Arica (Chile) – Buenos Aires. „Sper la o clasare cât mai bună la acest Dakar, dar, în primul rând, vreau să mă întorc acasă sănătos. Îmi doresc o clasare în primii 20 sau 25 la general, iar la categoria mea să fiu în primii 10, dacă se poate. Vom porni din Buenos Aires, apoi ne vom deplasa în Chile, la graniţa cu Peru, după care vom coborî până în Deşertul Atacama. Eu am mai fost în Chile în 2007, la un concurs de enduro, şi ştiu cum este acolo. De asemenea, am mai fost şi la Dakarul din 2009, însă atunci nu am reuşit să termin cursa“, a spus motociclistul, pentru Mediafax. „Contează foarte mult prezenţa românilor la această competiţie, pentru că putem promova ţara, să vadă şi ceilalţi concurenţi că exită piloţi buni în România, care pot face faţă la nivel înalt“, a completat Emanuel Gyenes, care va concura pe un KTM.

Marcel Butuza pariază pe Gyenes

Celălalt român prezent la Dakar 2011, Marcel Butuza, şi-a propus să termine cursa, mizând totodată pe o evoluţie foarte bună a colegului său, Emanuel Gyenes. „În primul rând, îmi doresc să termin această competiţie şi bineînţeles cu cât mai puţine probleme şi fără accidentări. Ţinând cont de cei cu care ne vom întrece acolo, cred că pentru Emanuel se poate o clasare în primii 20, iar eu, cu puţin noroc, aş putea ajunge în primele 50 de locuri. Pe lângă pregătirea tehnică necesară pentru a merge cu motocicleta, pregătirea fizică are un rol foarte important, pentru că vom avea de parcurs foarte mulţi kilometri în fiecare zi. Vom începe cu etape de 400-500 km, apoi vom parcurge şi 800 km pe zi. Traseul îl cunosc din informaţiile organizatorilor şi, mai mult de atât, cunoaştem deşertul, similar celui din Africa, dar în rest nu ştiu ce ne aşteaptă“, a spus Butuza.
„Dacă pentru orice motociclist român până nu demult această participare era doar un vis, iată că astăzi se poate ca şi noi să accedem la acest tip de competiţie. Problemele mari sunt la finanţare, pentru că perioada de pregătire şi deplasările sunt foarte costisitoare. Numai taxa de participare la Raliul Dakar este în jur de 10.000 de euro pentru un sportiv, iar costurile de asistenţă nici nu le pot aproxima“, a completat Marcel Butuza.
Din echipa Vectra Racing mai fac parte doi membri în echipa de asistenţă, Liviu Butuza şi Romeo Duicu, ultimul fiind singurul român care a terminat până acum Dakarul în configuraţia America de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS