14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMeci istoric pentru tricolore

Meci istoric pentru tricolore

Handbalistele române întâlnesc sâmbătă, în semifinalele Campionatului European, Suedia, una dintre marile surprize ale turneului şi totodată o echipă imprevizibilă.

„Am ajuns la acoperişul casei, mai avem două cărămizi de pus“, a spus Cristina Vărzaru, căpitanul echipei feminine de handbal a României, înainte de meciul cu Suedia, din semifinalele Campionatului European, programat sâmbătă, la ora 15.30 (în direct la TVR2), la Herning (Danemarca).
Extrema dreaptă a formaţiei „tricolore“ s-a accidentat în partida cu Serbia şi la fel ca portarul Paula Ungureanu, cealaltă mare absentă, au rămas alături de echipă, fiind trup şi suflet lângă fete.
Vărzaru este conştientă că le aşteaptă un meci greu pe colegele sale: „Suedia e un adversar foarte greu. După părerea mea, are cel mai bun atac, cel mai fluid joc ofensiv“.
Şi Melinda Geiger crede că Suedia este o echipă greu de învins, dar este optimistă: „Acum încep adevăratele meciuri. Trebuie să fim concentrate, să luptăm altfel decât am făcut-o cu Rusia. Suedezele joacă foarte bine. Centrul lor, Gullden, e creierul echipei. Pe la ea trec toate mingile, ea dă ritmul. Le cunoaştem, va fi foarte greu să le învingem, dar pentru asta ne pregătim. Le transmit românilor să aibă încredere în noi şi să ne înţeleagă că meciul cu Rusia a fost un accident“.

„Suedia are un joc colectiv foarte bun“

Selecţionerul Radu Voina le-a băgat pe fete în şedinţă după înfrângerea la scor cu Rusia, chiar dacă era un meci fără miză. „Nu sunt fericit că am pierdut la asemenea scor. Fetele au jucat cu frâna trasă, au fost prea atente să nu se accidenteze, iar cu Rusia, dacă nu ai un angajament total, nu ai nici o şansă.
Antrenorul a început deja pregătirea meciului cu Suedia: „Ştim suficiente lucruri despre adversara din semifinale. Am urmărit-o şi am jucat împotriva ei de multe ori, chiar şi în Franţa, înainte de acest Campionat European. Suedia are un joc colectiv foarte bun. Torstenson este una dintre jucătoarele de bază, dar şi extremele sunt bune. Merg în finalizare din unghiuri mai mici. Să sperăm că nu va ajunge niciodată mingea la ele“.
Ultimele partide dintre România şi Suedia au avut loc în această toamnă. Mai întâi, la GF World Cup, România a remizat cu echipa nordică (27-27),
într-un meci în care româncele nu au forţat deoarece erau deja calificate, iar în urmă cu doar două săptămâni tricolorele au trecut de suedeze în finala turneului amical de la Paris cu scorul de 32-26, la capătul unui meci pe care l-au dominat în totalitate.

Mai vin 50 de susţinători din ţară

Cele două partide din semifinale, România-Suedia şi Norve-gia – Danemarca (ora 18.00) prezintă interes mare în rândul spectatorilor. MCH Arena, care poate găzdui 12.500 de persoane, va fi arhiplină. Un tichet costă între 40 şi 70 de euro, iar handbalistele române, pentru a nu simţi atât de rău ostilitatea publicului, aşteaptă un grup de 50 de persoane, pentru care Federaţia Română de Handbal a reuşit foarte greu să obţină bilete. Cei 50 de susţinători, familii ale handbalistelor şi sponsori, vor pleca cu o cursă charter, care ar putea lua echipa la întoarcere, imediat după finala de duminică. Echipa suedeză aşteaptă un număr mult mai mare de susţinători, deoarece distanţa dintre Danemarca şi Suedia nu este mare.

Ne putem califica direct la Mondiale

Carmen Amariei, jucătoare care a ratat participarea la Europene tot din cauza unei accidentări, spune că partida cu Suedia este extrem de importantă, pentru că o victorie a României le-ar aduce Cristinei Neagu şi coechipierelor calificarea directă la Campionatul Mondial din 2011 (Brazilia), acolo unde se califică automat primele trei clasate la Campionatul European din Danemarca şi Norvegia, cărora li se alătură Rusia, în calitate de deţinătoare a titlului mondial.
„E un lucru foarte mare că ne-am calificat în semifinale, iar meciul cu Suedia va fi cel mai important. Spun asta nu doar pentru că o victorie ne-ar califica în finală, la lupta pentru aur, ci şi pentru că România ar obţine calificarea directă la Mondialele de anul viitor şi nu ar mai fi bătăi de cap cu meciurile de calificare. Avem o echipă puternică, cu Cristina Neagu în prim-plan, dublată de Geiger şi cu evoluţii foarte bune ale Talidei Tolnai. Am încredere în toate fetele şi le ţin pumnii. Va fi greu cu Suedia, e o naţie ambiţioasă şi are un moral excelent, după parcursul bun de până acum. Totuşi, noi avem şi un ascendent moral asupra lor, după ce le-am învins la scor, la Cupa Mondială“, a spus Amariei, aflată la Cluj, în recuperare după operaţia de menisc. De asemenea, campioana europeană se califică direct la Jocurile Olimpice din 2012. Un amănunt important, în afară de Talida Tolnai, în poarta României poate sta şi Mihaela Smedescu, care nu a avut drept de joc în faza grupelor principale.
Finala mică a Campionatului European va avea loc duminică, de la ora 15.30, iar cea mare, pentru medaliile de aur, de la ora 18.00.

Parcursul până în semifinale
Rezultatele Suediei la Euro 2010:

Grupa C: 27-25 cu Germania, 33-25 cu Ucraina, 25-18 cu Olanda. Grupa Principală II: 24-19 cu Norvegia, 21-22 cu Franţa, 24-19 cu Ungaria.
Rezultatele României la Euro 2010:
Grupa A: 30-26 cu Spania, 22-25 cu Danemarca, 40-28 cu Serbia. Grupa Principală I: 31-22 cu Croaţia, 23-21 cu Muntenegru, 20-35 cu Rusia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU