7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSpania, deasupra tuturor

Spania, deasupra tuturor

Selecţionata antrenată de Vicente Del Bosque a fost mai bună decât Olanda şi a câştigat cel mai râvnit trofeu din istoria fotbalului.

 

Spania a devenit în premieră campioană mondială, după ce în finală a învins o naţională a Olandei mai mult nervoasă decât preocupată de fotbal. Iniesta a fost cel care a făcut fericit poporul spaniol, prin reuşita sa din minutul 117. Selecţionata pregătită de Vicente del Bosque a realizat astfel „dubla" Campionat European/Cupă Mondială, după ce în urmă cu doi ani a câştigat Euro 2008.

Finala de la Johannesburg nu a excelat la capitolul spectaculozitate, miza uriaşă punându-şi amprenta pe jocul celor două formaţii, în special în prima repriză. Arbitrul englez Howard Webb a acordat 14 cartonaşe galbene şi unul roşu, ceea ce reprezintă un record pentru o finală de Cupă Mondială.

„Toţi vor aprecia această victorie. Noi reprezentăm valorile din toată Spania. A fost un meci greu, dar avem jucători fantastici. Puteam să marcăm şi mai multe goluri, dar sunt fericit şi mândru că până la urmă s-a întâmplat aşa", a spus selecţionerul Vicente del Bosque.

Bucuroşi că au luat trofeul, jucătorii spanioli au avut timp şi de autoironii. Joan Capdevila, supranumit afectuos şi ironic de coechipieri „Garrincha" sau „Zidane", din cauza capacităţilor sale tehnice limitate, este cunoscut pentru glumele pe care le face la echipa naţională. „Vă daţi seama, unul ca mine a câştigat Cupa Mondială", le-a spus Capdevila jurnaliştilor.

 

Presa i-a ridicat în slăvi

 

Presa din Spania i-a ridicat în slăvi pe jucătorii naţionalei antrenate de Vicente del Bosque după finala Cupei Mondiale, câştigată cu 1-0 în faţa Olandei şi în special pe Andres Iniesta, autorul singurului gol, marcat în minutul 117.

„Iniesta ne-a dus în Rai", a titrat cotidianul Marca. „Suntem campioni mondiali!!! Spania a câştigat un loc în panteonul fotbalului datorită unui gol înscris de Iniesta pe finalul celei de-a doua reprize de prelungiri, în finala cu Olanda şi în ciuda unui arbitraj prost", menţionează jurnalul spaniol.

„Iniestazo II şi… Regii lumii!", a titrat cotidianul Sport. „Naţionala Spaniei a rupt în sfârşit blestemul şi a devenit campioană mondială pentru prima dată în istorie. Un triumf al tuturor jucătorilor, dar în mare parte al celor opt de la FC Barcelona", precizează jurnalul spaniol.

„Campionii lumii! Mulţumim, Iniesta" este titlul din cotidianul As. „Naţionala a meritat victoria în faţa unei echipe a Olandei care nu a încetat să fie dură pe toată durata partidei", notează sursa citată.

„Campioni mondiali cu stil Barça!" este alt titlu din Sport, care mai scrie: „Apoteotic, incredibil, inegalabil… nu mai există cuvinte pentru a descrie ceea ce a făcut această echipă".

„Iniestazo şi campioni!", a titrat Mundo Deportivo, în timp ce El Mundo a scris simplu, pe prima pagină: „Spania, Spania, Spania!".

 

Tristeţe la Amsterdam

 

Înfrângerea „Portocalei mecanice" în finala CM a fost primită cu multă tristeţe la Amsterdam, acolo unde aproape 180.000 de persoane au urmărit meciul pe un ecran gigant.

După fluierul final al arbitrului englez Howard Webb, suporterii olandezi au plâns, iar alţii şi-au acoperit feţele ori s-au pus pe jos.

Imediat după golul reuşit de Iniesta, în minutul 117 al meciului, numeroşi suporteri au părăsit piaţa din centrul oraşului Amsterdam. Acolo a fost o mulţime portocalie, venită să sărbătorească primul titlu mondial la fotbal cucerit de Olanda, dar finalul a fost altul.

Tricouri, steaguri şi peruci, toate de culoare portocalie, au fost pregătite de fani, pentru a urmări meciul şi a se bucura de titlul mondial.

Conform surselor poliţiei, cam 24.000 de persoane au asistat la Rotterdam, la transmiterea finalei, pe două ecrane mari. Asemenea zone ale suporterilor au fost amenajate şi la Utrecht sau Maastricht.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII