8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAu celebrat Kagami Biraki

Au celebrat Kagami Biraki

Clubul Sportiv de Aikido Tradiţional din Craiova a serbat, pentru prima dată, Kagami Biraki – sărbătoare japoneză, care marchează încheierea seriei de ritualuri dedicate Anului Nou.

Clubul Sportiv de Aikido Tradiţional din Craiova a punctat începerea oficială a activităţii pe anul 2010. În acest sens, luni seară, în sala mică de sport a Grupului Şcolar „Electroputere“, practicanţii acestui sport au sărbătorit, pentru prima dată în Craiova, Kagami Biraki. Cunoscută sub denumirea de „Ceremonia Ruperii Orezului“, sărbătoarea marchează încheierea seriei de ritualuri dedicate Anului Nou în Japonia. Conform ritualului, participanţilor li s-a oferit prăjituri rotunde din orez, denumite Kagami Mochi.
Sensei Victor Ioncu (centură neagră 2 Dan) a explicat cum a decurs ceremonia: „După meditaţia şi salutul de început, a avut loc o ceremonie de purificare a dojo-ului (n.r.  – sala de antrenament), constând în aruncarea de sare pe tatami, pentru ca anul care începe să fie norocos şi bogat în împliniri. Conform tradiţiei japoneze, sarea a fost măturată cu o crenguţă de brad de către fiecare practicant de aikido prezent la eveniment. A urmat un antrenament festiv condus de mine şi de ceilalţi doi sensei ai clubului, Alin Folea şi Laurenţiu Dumitru. În încheiere s-a rupt prăjitura Kagami Mochi, care a stat în dojo pe perioada sărbătorilor. Toţi practicanţii au gustat câte o bucată de Kagami Mochi, împreună cu supa miso tradiţională“. Victor Ioncu a mai spus că prin respectarea obiceiurilor tradiţionale japoneze, Clubul Sportiv de Aikido Tradiţional din Craiova, înfiinţat anul trecut, doreşte să fie mai mult decât un simplu loc unde se practică o artă marţială: „Clubul vine în întâmpinarea iubitorilor de cultură japoneză, a celor care vor să dezvolte prin spirit şi mişcare în plan fizic o gândire pozitivă deschisă faţă de viaţa cotidiană. Avem peste 30 de participanţi, de toate vârstele. Antrenamentele se desfăşoară în sala mică de sport de la Grupul Şcolar „Electroputere“. Adulţii pot veni luni, miercuri şi vineri, între orele 19.30 – 21.30, iar copiii marţi şi joi, între orele 18.30 – 20.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS