17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTogo a plătit cu sânge participarea la CAN

Togo a plătit cu sânge participarea la CAN

Ca urmare a atacului asupra autocarului lor, soldat cu doi morţi, naţionala de fotbal togoleză s-a retras de la Cupa Africii pe Naţiuni.

Avionul care transporta selecţionata de fotbal a statului Togo a aterizat la Lome, duminică noapte, togolezii părăsind Angola, unde are loc Cupa Africii pe Naţiuni, ca urmare a atacului asupra autocarului lor, soldat cu doi morţi. Echipa a fost primită la Aeroportul internaţional „General Gnassingbé Eyadéma“ de premierul Gilbert Houngbo, dar şi de mai mulţi miniştri şi rude ale victimelor. Sute de suporteri se aflau la intrarea în salonul de onoare al aeroportului.
Confederaţia Africană de Fotbal (CAF) anunţase, duminică seară, că autocarul cu jucătorii togolezi a plecat din cantonament la aeroport pentru a repatria naţionala statului Togo şi cele două cadavre. Autocarul delegaţiei togoleze a părăsit cantonamentul din Cabinda la ora locală 19.30, sub protecţia poliţiei. Togo avea programat aseară primul meci din cadrul CAN, în compania naţionalei din Ghana.
„Este cel mai penibil moment din viaţa mea. Suntem extrem de afectaţi. Nu suntem dezamăgiţi. Guvernul a luat decizia de a chema naţionala acasă deoarece ameninţările persistă“, a declarat atacantul Emmanuel Adebayor, legitimat la Manchester City.

Doi morţi şi nouă răniţi în delegaţia togoleză

Federaţia Togoleză de Fotbal a anunţat, vineri seară, că atacul armat asupra naţionalei acestei ţări, survenit la frontiera dintre Congo şi Angola, s-a soldat cu decesul şoferului unui autocar şi cu nouă răniţi între membrii delegaţiei din Togo. Ulterior, antrenorul secund al naţionalei statului Togo şi ofiţerul de presă
şi-au pierdut viaţa din cauza rănilor suferite, iar premierul Gilbert Fossoun Houngbo a anunţat că şoferul despre care se spunea că a decedat este în viaţă.
Fundaşul echipei FC Vaslui, Serge Akakpo, se numără printre persoanele rănite în atacul armat. Atacul a fost revendicat de aripa armată a Forţelor de Eliberare din Cabinda (FLEC), o mişcare separatistă activă de 35 de ani în această regiune.

Akakpo: S-a tras în noi cu mitralierele

Fundaşul echipei FC Vaslui, Serge Akakpo, a rememorat evenimentele sângeroase în care a fost implicat împreună cu naţionala statului Togo şi a declarat că este foarte norocos că încă trăieşte după ce a fost lovit de două gloanţe. El a fost supus sâmbătă unei intervenţii chirugicale, iar în acest moment starea sa este stabilă.
Jucătorul togolez a descris momentele de groază prin care a trecut împreună cu ceilalţi fotbalişti ai naţionalei ţării sale: „Trecuserăm de graniţă şi după zece minute au început să tragă în noi. N-am înţeles imediat ce s-a întâmplat, dar ne-am aruncat cu toţii la podea. În cădere, am fost lovit de două gloanţe în spate, însă, dacă mai întârziam două secunde, aş fi primit gloanţele în piept. Se trăgea de sus cu mitralierele, iar pentru jumătate de oră a fost panică totală. Era foarte mult sânge, iar zgomotul era îngrozitor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS