21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportIstudora, Ghinea şi Doagă - incluşi în lotul olimpic

Istudora, Ghinea şi Doagă – incluşi în lotul olimpic

Tinerii atleţi legitimaţi la CSM, respectiv CS Universitatea Craiova, vor fi sprijiniţi de Federaţia Română de Atletism şi COSR să se pregătească pentru a-şi realiza bareme necesare participării la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

Federaţia Română de Atletism (FRA), de comun acord cu Comitetul Olimpic Sportiv Român, au stabilit recent componenţa lotului olimpic de atletism al României, în perspectiva participării la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012.
Lotul de 34 de atleţi, alcătuit în special pe baza rezultatelor obţinute în 2008 şi 2009, este dominat, aşa cum era de aşteptat, de fete, în echipă fiind cooptaţi doar opt băieţi. Nucleul de bază al lotului îl constituie tot atleţii consacraţi, cei cu mare experienţă de concurs: Constantina Diţă Tomescu (39 de ani), Nicoleta Grasu (38 de ani), Marian Oprea (27 de ani), Cristina Casandra (32 de ani), Viorica Ţigău (31 de ani), dar în premieră naţională, lângă aceştia au fost cooptaţi şi o serie de atleţi din noul val, foarte mulţi fiind încă la vârsta junioratului. „Federaţia Română de Atletism a propus, iar Comisia Tehnică a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a aprobat lotul olimpic pe anul 2010 în componenţa căruia, în premieră pentru sportul românesc, au fost nominalizaţi mai mulţi juniori“, se spune într-un comunicat remis de Federaţia Română de Atletism. Trebuie precizat însă că până la JO de la Londra lotul poate suferi modificări, în funcţie de rezultatele sportivilor.

Sunt de perspectivă

Clubul Sportiv Municipal (CSM) Craiova are în lot doar doi atleţi, Alina Istudora
(10.000 m, semimaraton, maraton) şi Alexandru Ghinea (3.000 m obstacole), acesta din urmă aflat în dublă legitimare cu CSU Reşiţa.
Antrenoarea Alinei Istudora, Cristieana Matei (medaliată cu bronz la JO din America 1984), spune că includerea în lotul olimpic este un lucru încurajator pentru eleva sa: „Este o mână întinsă pentru Alina. Este o sportivă de perspectivă, tânără, serioasă şi are toate atuurile să facă performanţă. Este un lucru extraordinar că va fi susţinută de Federaţie, pentru că până acum nu a primit nimic nici de la club, nici de la federaţie“. Istudora (24 de ani) a participat anul trecut, în premieră, la Campionatul European de semimaraton de la Birmingham, realizând un record personal, o oră, 14 minute şi o secundă.  Alexandru Ghinea, sportiv pregătit de antrenorul emerit Horia Ştef, a câştigat anul trecut medalia de argint la Campionatul Naţional, în proba de 3.000 m obstacole, şi aur la tineret, în cadrul aceluiaşi concurs. Ghinea şi-a mai trecut în palmares în 2009 un titlu naţional la Campionatul Naţional de cros, tineret. Şi CS Universitatea Craiova are o reprezentantă în lotul olimpic, pe Ioana Raluca Doagă (800, 1.500 m). Sportiva originară din judeţul Argeş, care de altfel are dublă legitimare cu CSM Piteşti, a dominat anul trecut autoritar, pe plan intern, probele de 800 şi 1.500 m şi în plus a cucerit două medalii (aur la 800 m şi argint la 1.500 m) la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Tampere (Finlanda). Eleva lui Dan Betini a spus că se va concentra pe proba de 1.500 m în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Londra: „Am  fost anunţată că voi face parte din lotul României pentru Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra. Voi concura doar în proba de 1500 de metri. Trebuie să mă pregătesc foarte bine şi în acelaşi timp să obţin şi nişte rezultate foarte bune în competiţiile importante care vor fi în 2010“. Alte oltence aflate în lotul de 34 de atleţi sunt: Constantina Diţă Tomescu, campioana olimpică în proba de maraton la Beijing (China) în 2008 şi Ancuţa Bobocel (3.000 m obstacole). Surprinzător, două maratoniste oltene, Lidia Şimon şi Luminiţa Talpoş, nu au fost incluse în lot, urmând să se pregătească pe cont propriu.

Doi psihologi în cadrul lotului

Componenţa lotului olimpic de atletism al României: feminin – Constantina Diţă Tomescu, Nicoleta Grasu, Angela Moroşanu, Ancuţa Bobocel, Cristina Bujin, Cristina Casandra, Anca Heltne, Bianca Perie, Monica Stoian, Cornelia Deiac, Mirela Lavric, Maria Negoiţă, Andreea Ogrăzeanu, Carmen Toma, Viorica Ţigău, Alina Militaru, Cristina Sandu, Esthera Petre, Alina Istudora, Adelina Pastor, Ana Maria Greceanu, Andreea Ionescu, Adriana Turnea, Ioana Doagă, Alina Rotaru, Bianca Fazekas Lazăr, Andreea Todoreanu, Sanda Belgyan; masculin – Marian Oprea, Mihai Donisan, Alin Anghel, Alexandru Ghinea, Valentin Toboc, Adrian Cîrnaru. Colectivul tehnic pentru sprint, garduri şi sărituri cuprinde antrenorii Doina Anton, Adrian Ghioroaie, Lenuţa Dragomir, Cristina Manea, Virgil Preda, Doru Oprea, Carmen Hodoş, metodistul Gheorghe Dulgheru, medicul Adriana Limona şi asistenţii medicali-masori Ilie Muşină, Iustin Răduţu.
Pentru semifond şi fond antrenori vor fi Valeriu Tomescu, Marin Istrate, Silviu Istrate, Silviu Casandra, Viorica Pintilie, metodist fiind Zsolt Gyongyossy, medicul Maria Cornea şi asistentul medical – masor Constantin Dănicel. La aruncări, colectivul tehnic cuprinde antrenorii Costel Grasu, Levente Bartha, Gabriel Bădescu, Lucica Cucoşi, Marian Negoiţă, metodistul Dan Serafim, medicul Vasile Oşanu, masorul Marian Eremia. Operatorul video Cristian Ivan şi psihologii Paula Droşescu şi Robert Balazsi întregesc staff-ul tehnic al lotului olimpic de atletism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS