24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportLucescu a intrat în istoria fotbalului cu Şahtior

Lucescu a intrat în istoria fotbalului cu Şahtior

„Il Luce“ a obţinut o performanţă uriaşă, câştigând ultima ediţie a Cupei UEFA, după victoria cu 2-1 în faţa lui Bremen, şi a declarat că vrea ca echipa sa să dispute Supercupa Europei cu FC Barcelona.

Mircea Lucescu a intrat în istoria fotbalului românesc drept primul antrenor care a cucerit Cupa UEFA, chiar în ultimul sezon când această competiţie s-a desfăşurat sub această titulatură. Echipa sa, Şahtior Doneţk, s-a impus cu 2-1 după prelungiri în faţa lui Werder Bremen, în finala de la Istanbul, disputată în faţa a 50.000 de spectatori. „Minerii“, cu Răzvan Raţ titular, au deschis scorul în minutul 25, prin atacantul brazilian Luiz Adriano, care l-a învins pe portarul Wiese. Ucrainenii şi-au păstrat avantajul doar zece minute, pentru că Bremen a înscris prin Naldo, dintr-o lovitură liberă, la care portarul Pyatov nu a apreciat corect forţa cu care a venit mingea şi a respins în plasă. La sfârşitul celor 90 de minute regulamentare, scorul a fost egal, 1-1, şi meciul a intrat în prelungiri. În minutul 97, alt brazilian de la Şahtior, Jadson, a primit o centrare de pe partea dreaptă şi a şutat din prima, pe jos, învingându-l pe Wiese. În ultimul minut al prelungirilor, Pizarro de la Bremen a introdus mingea în poartă, dar arbitrul Luis Medina Cantalejo a anulat golul nemţilor pentru un presupus fault în atac, iar Cupa UEFA a plecat spre Doneţk.
 
„Abia acum simt că am realizat ceva în fotbal“

Antrenorul lui Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, a declarat, după câştigarea Cupei UEFA, că trăieşte momente de neuitat.
„Este extrem de importantă această victorie, venită în urma unor ani de pregătire, de gândire, de antrenament şi jocuri, de creştere şi educare a unei echipe. Am arătat o bună organizare de joc, meritam să câştigăm la o diferenţă mai mare. A fost un meci dificil, l-am pregătit cu atenţie, am avut în faţă o echipă foarte importantă, care nu întâmplător a eliminat sau a avut rezultate foarte bune în principal cu formaţii italiene, Inter, Milan, Udinese. Ştiam că adversara noastră este foarte puternică din punct de vedere fizic, important era să nu le dăm posibilitatea să joace mingea, să nu ajungă în careul nostru. Cred că am reuşit să menţinem controlul jocului, mai ales în prima repriză, când am şi marcat. Greşeala portarului i-a tras puţin înapoi pe ai mei şi de aceea nu am mai pus acea presiune pe care ar fi trebuit să o avem. Sunt bucuros. Abia acum simt că am realizat ceva în fotbal“, a spus Mircea Lucescu, la PRO TV.

Vrea să joace Supercupa cu Barcelona

Lucescu a mai spus că ar vrea ca adversara lui Şahtior Doneţk din Supercupa Europei să fie formaţia spaniolă FC Barcelona, care urmează să întâlnească, pe 27 mai, în finala Ligii Campionilor, gruparea Manchester United. „Aş vrea cu Barcelona. Ar fi anul Barcelonei şi cred că-l merită“, a spus Lucescu.
Tehnicianul român a reuşit în luna noiembrie să învingă Barcelona, cu 3-2, chiar pe „Nou Camp“, în faza grupelor Ligii Campionilor, dar într-un moment în care formaţia ucraineană nu mai avea şanse de calificare în faza următoare a competiţiei, iar catalanii obţinuseră deja „biletele“ pentru optimi.
Antrenorul formaţiei Şahtior a menţionat că, deoarece campionatul Ucrainei nu s-a încheiat, deocamdată nu va sărbători victoria din finala Cupei UEFA: „Mai avem trei meciuri de jucat, deci voi refuza orice sărbătorire a acestui trofeu în momentul de faţă. Aşteptăm finalul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS