10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportStranierii români, corigenţi la fotbal

Stranierii români, corigenţi la fotbal


În cele mai puternice ligi de pe continent, internaţionalii noştri nu au rupt gura târgului în acest sezon, unii dintre ei având evoluţii la limita penibilului, cum este cazul lui Daniel Niculae de la Auxerre.

În patru dintre cele mai puternice campionate ale Europei, Serie A, Primera Division, Ligue 1 şi Bundesliga, activează 14 internaţionali sau ex-internaţionali români, care în sezonul în curs, cu mici excepţii, au intrat într-un con de umbră. Acest fapt este îngrijorător atât pentru cariera lor sportivă, cât mai ales pentru viitorul antrenor al naţionalei României, care va fi obligat să-şi restrângă aria de selecţie la campionatul intern sau la cele din estul Europei sau chiar din ţările arabe, o destinaţie agreată în ultimul timp de români.

În Germania, nici Nicu nu mai impresionează

În Bundesliga, România are şase reprezentanţi, Ciprian Marica, Maximilian Nicu, Sergiu Radu, Vlad Munteanu, Emil Jula şi Ovidiu Burcă. Nici unul dintre ei nu a reuşit să impresioneze pe nimeni în ultimul timp. Marica, devenit la transferul de la Şahtior cel mai scump jucător din istoria lui VfB Stuttgart, a marcat doar trei goluri în acest sezon, cu toate că a fost folosit în 22 de partide, ultima sa reuşită fiind consemnată în ianuarie. Ca o curiozitate, colegul său din ofensivă, Mario Gomez, a înscris 18 goluri în campionat şi şase în Liga Campionilor. Tot în Bundesliga, Maximilian Nicu, după un debut de sezon excelent la Hertha Berlin, traversează de aproximativ două luni o perioadă proastă şi este schimbat cu regularitate în repriza a doua a meciurilor de antrenorul Lucien Favre. Nicu are 27 de partide jucate şi două goluri înscrise.
Nici Sergiu Radu (FC Köln, 22 de meciuri, 2 goluri), Emil Jula (Energie Cottbus, 22 de jocuri, 2 goluri) nu au impresionat pe nimeni şi la fel se poate spune şi despre Vlad Munteanu (Bielefeld, 9 partide, 1 gol) şi Ovidiu Burcă (Energie Cottbus, 2 meciuri, nici un gol).

Niculae, la limita penibilului

Într-un top al ineficacităţii jucătorilor români care evoluează în Europa, Daniel Niculae este de departe lider. Fostul rapidist, legitimat la Auxerre, nu a mai marcat de un an şi jumătate, iar în actuala ediţie a campionatului Franţei, a adunat 29 de partide în care nu şi-a trecut în cont nici o reuşită.
Nici românii din Spania nu s-au ridicat la nivelul la care ne aşteptam. Tânărul fundaş Lazslo Sepsi, împrumutat de Benfica Lisabona la Racing Santander, a avut apariţii sporadice în primul unsprezece, fiind folosit de numai opt ori ca titular.
Alt român, Cosmin Contra, a fost utilizat destul de mult de antrenorul Munoz la Getafe, dar s-a remarcat rareori, în urmă cu câteva zile el fiind implicat şi într-un conflict cu tehnicianul formaţiei de lângă Madrid. Totuşi, în comparaţie cu Sepsi, Contra a fost mai activ, el având şi două goluri marcate pentru Getafe. Pentru postul de fundaş dreapta, viitorul selecţioner al României şi-ar putea îndrepta atenţia mai degrabă spre Cristian Săpunaru de la FC Porto, care la ultimele meciuri din campionat şi Champions League a avut o evoluţie bună.

Dică priveşte meciurile Cataniei la TV

Nicolae Dică s-a transferat în 2008 la Catania, cu gândul că antrenorul său, Walter Zenga, alături de care mai lucrase şi la Steaua, îl va ajuta să facă un pas către fotbalul mare. Numai că pentru jucătorul piteştean lucrurile au mers mult mai prost, acesta bifând un singur meci ca titular în Serie A. La restul partidelor, de cele mai multe ori, Dică nici măcar nu a fost inclus în lotul de 18, urmărindu-i pe coechipierii săi fie din tribună, fie de acasă, din faţa televizorului.
Un sezon prost a prins şi Ştefan Radu, la Lazio, după ce la scurt timp după transferul său de la Dinamo devenise anul trecut titular de drept la gruparea din capitala Italiei. El a apărut pe teren în 15 meciuri din cele 32 disputate de Lazio în Serie A în acest sezon.
Nici despre Cristian Chivu nu se poate spune că a ajutat prea mult Interul în actuala ediţie a campionatului, prestaţia sa fiind influenţată de desele accidentări pe care le-a suferit. Căpitanul naţionalei României şi-a trecut în cont 15 prezenţe în tricoul lui Inter în Serie A şi două în Champions League.

Mutu, singurul care a ţinut steagul sus

Porecla de „Briliant“ s-a dovedit că se potriveşte de minune şi în acest sezon pentru Adrian Mutu. Purtătorul tricoului cu numărul 10 de la Fiorentina a fost deseori pe prima pagină a ziarelor de sport din Italia, graţie reuşitelor sale de excepţie în tricoul grupării „viola“. Deşi a suferit o accidentare destul de gravă la cot şi una la genunchi, care îl ţine şi în prezent departe de gazon, Mutu a reuşit să marcheze 13 goluri pentru Fiorentina, în condiţiile în care a jucat doar 19 partide în Serie A. Şi, nu de puţine ori, golurile sale s-au dovedit decisive pentru echipa antrenată de Cesare Prandelli. Mutu a marcat de două ori şi în Liga Campionilor şi de alte două ori a punctat din penalti în preliminariile competiţiei, disputate în toamnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU