13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportMircea Sandu îl impune pe Hagi la naţională

Mircea Sandu îl impune pe Hagi la naţională

Refuzat de Mircea Lucescu, preşedintele FRF a respins „variantele“ Ioan Andone, Dan Petrescu şi Răzvan Lucescu, mandatându-l pe Ionuţ Lupescu să negocieze cu „Regele“ preluarea postului de selecţioner.

Federaţia Română de Fotbal a hotărât să înceteze relaţiile contractuale cu selecţionerul Victor Piţurcă, după ce prima reprezentativă a pierdut aproape toate şansele de a se califica la Cupa Mondială din 2010. Directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a anunţat că, pentru a accepta să-şi rezilieze contractul, i-a oferit 300.000 de euro lui Piţurcă, iar acesta a primit. În aceste condiţii, Lupescu a primit împuternicire din partea forului fotbalistic românesc să înceapă negocierile cu antrenorii care au competenţele necesare pentru a conduce naţionala tricoloră.
Primul pe listă a fost Mircea Lucescu, antrenorul formaţiei ucrainene Şahtior Doneţk. „Il Luce“ şi-a prelungit însă contractul cu Şahtior Doneţk pentru încă doi ani, la o zi după ce a dus formaţia ucraineană în semifinalele Cupei UEFA şi după ce îi promisese lui Ionuţ Lupescu că va analiza oferta de a prelua echipa naţională. Lucescu a declarat că oferta de a prelua naţionala României l-a onorat, însă a refuzat-o din motive bine întemeiate.
„Ionuţ a venit cu o ofertă foarte serioasă şi concretă, dar eu am spus că nu vreau să iau locul unui antrenor tânăr. Nu vreau nici să renunţ la munca de zi cu zi. Probabil că doar munca zilnică mă ţine în formă. La naţională aş lucra o dată pe lună. Eu nu cunosc nici jucătorii din campionatul intern şi ar fi greu să mă adaptez. Nu mai e ca pe vremea mea. Acum e altceva echipa naţională. Mi-a fost jenă să-i spun din prima lui Lupescu că nu vin la naţională, mai ales că el a fost un jucător pe care eu l-am promovat. Aşa că am lăsat o perioadă de timp în care mi-am oferit un răgaz de gândire“, a spus Mircea Lucescu.

Mircea Sandu îl preferă pe Hagi

Refuzul lui Mircea Lucescu i-a obligat pe şefii FRF să caute alţi antrenori pentru preluarea echipei naţionale. Surse din cadrul FRF au informat că pe lista posibililor selecţioneri sunt Ioan Andone, Dan Petrescu, Gică Hagi şi Răzvan Lucescu. Ionuţ Lupescu a făcut şi un „portret-robot“ al celui care va fi ales să conducă de pe banca tehnică destinele naţionalei României.
„Trebuie să aibă experienţă, să fie un băiat dornic de muncă, să socializeze cu sponsorii şi cu presa şi trebuie să aibă rezultate“, l-a caracterizat directorul general al FRF pe viitorul selecţioner.
Descrierea lui Lupescu se potriveşte cel mai bine lui Răzvan Lucescu şi lui Gică Hagi, primul dintre aceştia fiind în avantaj în ceea ce priveşte rezultatele. Lucescu Jr. are în palmares un sfert de finală a Cupei UEFA, a câştigat Cupa României şi a promovat fără emoţii pe FC Braşov în Liga I. De asemenea, directorul Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, Mircea Rădulescu, susţine că, în cazul în care actualul antrenor al lui FC Braşov ar prelua naţionala, „l-am avea automat, neoficial, consilier pe Mircea Lucescu“. La rândul său, Gică Hagi are în palmares o Cupă a Turciei şi se bucură de susţinerea preşedintelui FRF, Mircea Sandu, care consideră că „Regele“ este tehnicianul potrivit pentru a reconstrui naţionala.
Preşedintele Mircea Sandu a condus marţi seară o şedinţă cu diriguitorii din cadrul FRF, în care s-a discutat despre viitorul selecţioner. Surse din cadrul FRF au informat că „Naşul“ şi-a impus punctul de vedere şi l-a desemnat pe Lupescu să negocieze cu Gică Hagi, cel care şi-a anunţat disponibilitatea de a prelua naţionala. Dacă „Regele“ va refuza, directorul general al FRF va negocia cu Răzvan Lucescu. Noul selecţioner va fi ales cel târziu pe 10 mai, când are loc şedinţa Comitetului Executiv.

„Regele“ vrea un proiect pe termen lung

În 2001, Gică Hagi a antrenat echipa naţională a României pentru câteva luni, dar a fost demis după ce a ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2002, după barajul cu Slovenia. El susţine că ar fi dispus să revină pe banca tehnică a primei noastre reprezentative în cazul în care i se va propune un proiect pe termen lung.
„Am mai spus că sunt deschis oricărei propuneri. Aştept o ofertă care să mă provoace, să îmi dea un obiectiv clar pe termen mediu şi lung. Dacă voiam să antrenez, antrenam acum pe Galatasaray. Eu mi-am dorit însă un proiect bine pus la punct. Le mulţumesc tuturor celor care susţin că pot antrena naţionala României“, a spus „Regele“, care, dacă va accepta oferta FRF, va avea misiunea să reconstruiască echipa naţională şi să o califice la Campionatul European din 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII