3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSorin Matei: Stagnare şi regres există peste tot

Sorin Matei: Stagnare şi regres există peste tot

Preşedintele Federaţiei Române de Atletism spune că şi sportul traversează o perioadă dificilă, care ar putea fi redresată nu numai cu bani, ci şi cu mai multă înţelepciune.

 

– Putem vorbi de un regres al secţiilor de atletism de la CS Olimpic şi CSM din Craiova?

– Nu pot să vorbesc strict despre CSM Craiova sau despre CS Olimpic Craiova deoarece nu sunt în măsură să afirm lucrurile acestea decât generic vorbind.

– Să înţeleg că am fost într-un fel de eroare atunci când am formulat întrebarea privind regresul celor două secţii de atletism?

– Nu sunteţi într-o eroare, dar ar trebui să faceţi o analiză singuri, la faţa locului, la cele două cluburi din Bănie privind secţiile de atletism. Veţi putea constata astfel dacă numărul medaliilor sunt mai multe sau mai puţine. Nu ştiu însă dacă aceste date statistice vorbesc despre subiectul care vă interesează. De fapt, ce înseamnă regres în accepţiunea dumneavoastră? Un număr mai mic de medalii, de sportivi? Sau ca performanţe în sine, mai bune sau mai slabe? Depinde, deci, din ce punct de vedere vorbim.

 

Situaţia de la CSM şi CS Olimpic Craiova trebuie analizată la faţa locului

 

– Din punct de vedere al performanţelor…

– La seniori, în majoritatea sporturilor, nu numai la atletism, putem vorbi de o stagnare şi chiar de un regres. S-a văzut asta inclusiv la jocurile olimpice. Această constatare, stagnare sau/şi regres nu se referă neapărat la performanţele atleţilor, ci, mai ales, la numărul sportivilor care practică la un nivel înalt (la categoria seniori) performanţa. Dacă ne raportăm la asta, trebuie să ne referim nu numai la aceste două cluburi din Craiova – dacă sunt în progres sau în regres – , ci la întreg sportul românesc, ca să găseşti un context. Aşa-i foarte simplu să spun că CSM Craiova a luat mai puţine medalii în 2008 decât în 2007, adică este în regres?! Suntem profesionişti, nu? Adică, dacă vrem să scriem despre extrafotbal, trebuie făcută o analiză pertinentă. Şi cel mai la îndemână este să discutaţi şi să analizaţi situaţia cu conducătorii celor două cluburi din Bănie, adică la sursă. Ei vă pot oferi toate datele, toate detaliile şi astfel veţi putea face o analiză, cum ziceam, pertinentă. S-ar putea evidenţia, probabil, şi ceea ce există în regres. Oricum, regres este şi la federaţie, şi peste tot. Depinde cum o analizăm. La asta mă refeream.

 

Bănia are rezultate bune

 

– Totuşi, sunteţi preşedintele Federaţiei Române de Atletism. Aveţi toate datele statistice, cunoaşteţi cele două cluburi din Bănie, vreau să spun că ştiţi foarte bine ce se întâmplă la CSM şi CS Olimpic…

– Corect. Ştiu, într-adevăr, foarte bine ce se întâmplă în atletismul românesc, dar nu sunt statistician. Dacă luăm la „întrebări“ secţiile de atletism din toate zonele geografice ale României, constatăm că Bănia participă la aproape toate competiţiile internaţionale oficiale cu rezultate bune, iar asta înseamnă ceva.

– O secţie de atletism din Craiova care urcă este cea de la CS Universitatea…

– Este îmbucurător asta.

– Probabil, criza nu a ocolit nici Federaţia Română de Atletism. Vă confruntaţi totuşi cu ea?

– Nu neapărat criză, ci lipsă de… E greu în sportul românesc de astăzi. Sperăm ca MTS-ul, doamna ministru şi echipa dânsei, cu noi şi nu numai să găsim o soluţie pentru a traversa această perioadă dificilă. Cu înţelepciune mai multă, probabil că o să ne redresăm.

 

Spiritul Ştiinţei nu m-a părăsit

 

– S-a vehiculat la un moment dat ideea ca pista de atletism de pe „Ion Oblemenco“ să dispară, dar nu aţi îmbrăţişat atunci această idee a celor de la FC Universitatea…

– Accept cu cea mai mare plăcere, dar cu o condiţie: să se facă una similară din polytan în altă parte. Sunt pentru fotbal, sunt, de fapt, pentru toate sporturile.

– Vorbeam de Universitatea, de un caz aparte…

– După cum se observă, în acest birou unde vorbim (interviul a avut loc în biroul preşedintelui FRA – n.r.), la loc de cinste este fanionul Ştiinţei. Acasă umblu îmbrăcat într-un trening cu sigla FC Universitatea… Spiritul Craiovei a rămas în mine, nu m-a părăsit. Pe unii i-a părăsit deja… Discutăm despre stadion şi despre pista de atletism, nu? V-aţi uitat cu atenţie pe sigla Universităţii?

 

Am auzit numai lucruri bune despre Universitatea

 

– Da, o ştiu de foarte mulţi ani. Care-i problema?

– Păi, dacă de acolo smulgi ceva, nu mai este sigla noastră! Şi spiritul ăla atunci ce mai face? Ca să nu lungim vorba: sigla cuprinde de jur-împrejur o pistă de atletism, e vorba de liniuţele acelea. Cu alte cuvinte, şi aici vreau să ajung, spiritul are pe el pista de atletism. Şi noi vrem s-o smulgem?! Repet, sunt de acord şi cu asta, este o întrebare retorică… Pe spiritul ăsta l-am întrebat dacă-i de acord cu modificarea? Ţin minte că, de pe vremea lui Nelu Oblemenco şi a generaţiei „campioanei unei mari iubiri“, apoi pe vremea Craiovei Maxima, pe care eu le-am prins pe fostul „Central“, antrenorii traversau opt culoare de atletism până-i îmbrăţişau pe jucătorii olteni după reuşitele acestora pe terenul de fotbal. De asta zic, pe spiritul nostru l-a întrebat cineva?

– V-aţi uitat la meciurile Ştiinţei în prima parte a sezonului?

– Cât mi-a permis timpul.

– Cum vi s-a părut Universitatea Craiova?

– Tânără. Am auzit din partea unor oameni de fotbal, a unor personalităţi de astăzi numai lucruri bune despre Universitatea. Eu sper şi cred în ea. Îi doresc succes mai departe lui Adrian Mititelu şi echipei sale manageriale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS