11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportGladiatorii craioveni, greu de învins

Gladiatorii craioveni, greu de învins

Culturistul Cristi Firică a obţinut trei locuri I la campionatul naţional, în timp ce antrenorul său, „bătrânul“ Costel Torcea, de 43 de ani, a cedat în faţa unui concurent cu 20 de ani mai tânăr.

Culturiştii de la clubul Gladiator Gym-Armata Craiova au obţinut rezultate remarcabile la Campionatul Naţional de la Constanţa, urcând pe podium de patru ori. Cristian Firică, de 29 de ani, a cucerit trei medalii de aur, la categoria 85 de kilograme, la perechi, alături de Mihaela Pasă (Culturistul Râmnicu Vâlcea), şi la concursul Open, devenind „campionul campionilor“. Maestrul Costel Torcea, antrenorul lui Firică, a câştigat medalia de argint la categoria 75 de kilograme. „Sunt mulţumit de rezultatul pe care l-am obţinut. Când duci şi grija sportivilor pe care-i pregăteşti, nu mai poţi atinge nivelul dorit. Am fost învins la un singur punct diferenţă de un tânăr cu doi ani mai mare ca fiul meu şi cu 20 de ani mai mic decât mine. Tinerii competitori vin puternic din urmă“, a explicat maestrul Torcea.
Experimentatul culturist craiovean a adăugat că a participat la acest campionat naţional din două motive: „Maestrul meu, Costel Surdu, m-a rugat să iau startul la seniori, după ce în primăvară ieşisem campion la Master. Apoi, un rol important în luarea deciziei l-a avut familia mea“.

Firică, elevul-model

Cât despre evoluţia lui Cristi Firică, Torcea a avut numai cuvinte de laudă: „Cristi este un fenomen! Un exemplu pentru mulţi tineri care vor să facă sport, nu neapărat culturism. A făcut pregătirea ca la carte şi nu s-a abătut deloc de la program. Şi alţi sportivi sunt ascultători, dar mulţi cred că le ştiu pe toate şi ne subestimează. Preferă să urmeze sfaturile de pe internet ale unor persoane care nu ştiu câte rânduri de bătături au făcut la viaţa lor. Noi le vorbim din propria experienţă, nu din cărţi. Firică merită tot respectul meu, iar eu, ca antrenor, plec capul în faţa lui. Nu e deloc uşor să iei trei medalii de aur la un concurs“.
Clubul Gladiator Gym – Armata Craiova a mai fost reprezentat la Constanţa de sportivul Alexandru Ştefârţă, care s-a clasat pe locul patru la categoria 90 de kilograme. „Faţă de anul trecut, s-a descurcat mult mai bine. Are viitorul în faţă, dar trebuie să se maturizeze în vederea abordării pregătirii pentru competiţii de nivel mare. Are potenţial şi, într-un an, doi, va avea un cuvânt greu de spus în culturism“, a spus Torcea despre Ştefârţă.

„Vrem sprijin din partea autorităţilor locale“

Costel Torcea, unul dintre cei mai titraţi culturişti români, s-a legat şi de aspectul financiar, spunând că, dacă sportivii de la Gladiator Gym-Armata nu vor fi sprijiniţi, ei au şanse mari să nu mai reprezinte Craiova la competiţii, ci alte cluburi din ţară. „Am fost ofertaţi la pachet să reprezentăm alt club, dar nu ne dorim asta, după ce ani buni am reprezentat Farul Constanţa. Noi vrem ca autorităţile locale să ne sprijine. Avem potenţial, dar resursele cluburilor noastre sunt limitate şi nu ne ajută să ne pregătim la cel mai înalt nivel pentru competiţii internaţionale“, a spus Torcea.
În acelaşi timp, Ion Vărzaru, preşedintele Gladiator Gym, a spus că resursele clubului pe care îl conduce sunt mici în comparaţie cu nevoile sportivilor, majoritatea lor fiind campioni. „Suntem un club mic, cu resurse diminuate, şi avem nevoie de sprijinul autorităţilor locale pentru ca acest sport să devină de notorietate în Craiova. Aceşti tineri, Alina Duţă, Cristi Firică, Daniel Oprea, dar şi Costel Torcea reprezintă cu onoare Craiova. Nu cerşim milă, vrem un sprijin firesc, deoarece rezultatele ne recomandă să fim ajutaţi. Până acum am fost sprijinit financiar de prieteni buni, Dan Burileanu, Anton Vasiloiu, Petre Popa, Robert Iriza, Costel Caliţoiu şi Ionel Bucă“, a menţionat Vărzaru.
Numai în 2008, sportivii de la Gladiator-Armata şi-au trecut în palmares o mulţime de medalii: aur la Balcaniadă (Daniel Oprea), argint la campionatele naţionale feminin (Alina Duţă), aur la Master (Costel Torcea), la care se adaugă cele patru medalii cucerite la sfârşitul săptămânii la Constanţa. Pe 21 septembrie, Daniel Oprea va participa, la Vâlcea, la Campionatul Naţional de body-building clasic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS