10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportSportivii străini, mai accesibili pentru SCM-U Craiova

Sportivii străini, mai accesibili pentru SCM-U Craiova

Clubul din Bănie a preferat să achiziţioneze jucători din SUA, Serbia şi Bulgaria, deoarece aceştia au pretenţii financiare mai mici decât sportivii români.

Echipele de la SCM-Universitatea Craiova se află în plină perioadă de pregătire pentru noul sezon. Faţă de stagiunea trecută, au avut loc mai multe schimbări, atât pe banca tehnică, dar şi la nivelul loturilor de jucători. Conducătorii olteni au achiziţionat mai mulţi sportivi, majoritatea străini. Spectatorii craioveni vor putea urmări din toamnă baschetbalişti sârbi, americani sau voleibaliste din Bulgaria, Serbia, Turcia. Nicu Stoian, preşedintele SCM Craiova, a explicat ieri de ce antrenorii s-au orientat către sportivi din străinătate: „Sunt mult mai ieftini decât cei români, de care nu te poţi apropia, din cauza pretenţiilor financiare exagerate. Mulţi străini joacă de câţiva ani în competiţiile noastre şi s-au acomodat în România. Sper ca străinii care au venit la Craiova să aibă evoluţii bune“.
Cei mai mulţi „stranieri“ se vor afla în lotul echipei masculine de baschet SCM-Universitatea, proaspăt promovată în Divizia A. Celor trei sârbi care au pus umărul la promovare în sezonul trecut, Lekic, Nisavic şi Milosevic, li se vor alătura doi americani, Kerry Ginson (2,15 m, pivot – venit de la Vulturii Baia Mare) şi Lamar Mitchell Tyrone (1,88 m, fundaş – venit de la Gaz Metan Mediaş), dar şi sârbul Branislav Tomoc (2,02 m, centru – venit de la echipa ucraineană Dnepr Dneprpetrovsk). Alte achiziţii ale echipei antrenate de Paul Nicolae şi Marius Toma sunt extremele Ştefan Vasile şi Andrei Halai. Ambii au evoluat în sezonul trecut la BC Râmnicu Vâlcea, echipă care s-a retras din Divizia A. Singurul sportiv care a părăsit lotul craiovean este Cosmin Radu. Baschetbaliştii, cu excepţia lui Tyrone, care va sosi zilele viitoare, au plecat ieri într-un cantonament de două săptămâni la Buşteni. Jucătorii au fost însoţiţi doar de antrenorul principal Paul Nicolae, în timp ce „secundul“ Marius Toma va mai rămâne câteva zile în Bănie pentru a se ocupa de problemele organizatorice, cum ar fi vizele de şedere ale jucătorilor străini sau găsirea de apartamente pentru sportivii din afara Craiovei. Sâmbătă, craiovenii au disputat un amical, la Târgu Jiu, cu Energia Rovinari, pierzând cu 84-88. Divizia A masculină de baschet va debuta pe 4 octombrie, iar SCM-U va disputa primul joc pe teren propriu în compania echipei CSU Sibiu, clasată pe locul trei în sezonul trecut. Energia Rovinari va disputa primul joc tot pe teren propriu, cu CSU Braşov.

Voleibalistele, antrenate de o fostă campioană

Altă echipă a SCM-U promovată în vară, cea de volei feminin, a transferat în pauza competiţională o jucătoare din Bulgaria, care evoluează pe postul de ridicător, iar duminică seară a mai venit o sportivă din Serbia. „Mai purtăm discuţii cu impresarii pentru două voleibaliste, una din Turcia, pentru postul de extremă, şi un libero din Serbia. În plus, am adus şi trei jucătoare românce, de la Cluj, echipă care a retrogradat în Divizia A2“, a mai spus Nicu Stoian.
Voleibalistele de la SCM-U vor fi pregătite în noul sezon de Daniela Mincă, aceasta înlocuindu-l pe Adrian Cotoranu, cel care promovase echipa. Mincă are 37 de ani, iar ca jucătoare are în palmares titluri de campioană naţională cu Dinamo şi Rapid şi a fost totodată componentă a lotului naţional al României până în urmă cu puţin timp. Daniela Mincă a evoluat şi pentru Universitatea Craiova în anii ’80. Ea va fi ajutată de Puşa Dina. De la echipa olteană au plecat Smarandache, la Dinamo Bucureşti, şi Solcan, iar Moruntale nu mai intră în vederile clubului. Divizia A 1 feminină de volei debutează pe 27 septembrie, craiovencele urmând să joace primul meci pe terenul echipei Penicilina Iaşi.
La formaţia masculină de volei a SCM-U, care va evolua în Divizia A2, având ca obiectiv promovarea, nu s-a adus nici un jucător străin. Antrenorii din sezonul trecut, Dan Pascu şi Alex Cosma au renunţat să mai antreneze formaţia din Bănie. Deocamdată, antrenamentele sunt conduse de doi jucători nou-veniţi, Adrian Terpea şi Nicolae Munteanu, dar oficialii SCM poartă discuţii cu Berti Văsuică pentru preluarea postului de antrenor principal. Nici la echipele feminine de baschet (Divizia A) şi handbal (Divizia A) antrenorii nu au adus jucătoare străine, preferate fiind cele autohtone.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII