11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCampioane fără copilărie

Campioane fără copilărie

La prima vedere, simpaticele componente ale echipei de gimnastică a Chinei, recent încoronată campioană olimpică la Beijing, par nişte păpuşi cu chip de porţelan, pentru care dificilele exerciţii pe aparate sunt o joacă de copii. Nimeni nu ştie însă „torturile“ la care au fost supuse pentru ca partidul şi conducătorii să îşi vadă visul împlinit: medalia de aur.

Încă de acum şapte ani, când China a fost desemnată gazda Jocurilor Olimpice, o adevărată armată de antrenori au luat la picior toate sălile de antrenamente de pe teritoriul ţării, în căutarea unor noi talente care să aducă gloria mult visată. Iar de atunci nu s-au mai oprit. În centrele sportive din apropiere de Beijing există mii de copii supuşi unor adevărate torturi, numite însă în mod oficial antrenamente. În urmă cu ceva timp, s-a vorbit de Huang Li, o fată descoperită în regiunea Hunan şi pe care specialiştii au supranumit-o „fetiţa-peşte“. Micuţa Huang este capabilă să înoate kilometri întregi în agitatele apele ale fluviului Xiang. Ea este legată cu o frânghie de mâini şi de picioare, pentru că astfel, din câte se pare, caracterul micuţei înotătoare se întăreşte. Acum, ea este încă prea mică, însă la Jocurile Olimpice din Londra va avea vârsta potrivită pentru a şoca lumea. Deocamdată, cea care se bucură de glorie este zâmbitoarea He Kexin, care a câştigat aurul la paralele. Micuţa chinezoaică a devansat-o în finală pe americanca Nastia Liukin, care are aproape 19 ani, cântăreşte 45 de kilograme şi are o înălţime de 1,60 m, părând o femeie. Kexin, în schimb, are 16 ani, are doar 33 de kilograme şi măsoară numai 1,42 metri. Potrivit actelor, ea are 16 ani, deşi multe voci nu sunt de acord. Medaliata cu bronz la paralele este Yang Yilin, şi ea componentă a echipei de gimnastică a Chinei. La rândul său, Yilin surprinde cu dimensiunile sale: 1,50 metri şi 35 de kilograme. Ele sunt sportive-copii, suspectate că au cu mult sub 16 ani, vârsta la care este permisă participarea la Olimpiadă. Cea de-a treia gimnastă chineză care ridică multe semne de întrebare este Jiang Yuyuan. Dacă ar fi să ne luăm după buletin, în noiembrie ea va împlini 17 ani, însă chipul şi dimensiunile sale spun cu totul altceva: 32 de kilograme la 1,40 metri înălţime.

Bela Karolyi acuză

Potrivit cotidianului italian Il Giornale, la baza scandalului se află o serie de reportaje ale New York Times şi Associated Press, care au plecat în demersul lor de la acuzaţiile antrenorului echipei de gimnastică a Statelor Unite, românul Bela Karolyi. Atât înainte de începerea Olimpiadei, cât mai ales după înfrângerea echipei sale, care la final s-a clasat pe locul doi, Karolyi a fost categoric: „Este suficient să vă uitaţi la fetiţele astea. Au încă dinţi de lapte“.
Antrenorul român ştie bine ce vorbeşte, mai ales că el a fost primul care a lansat copii-campioni în lumea gimnasticii, cel mai cunoscut nume fiind al Nadiei Comăneci. Cei mai mulţi specialişti au fost tentaţi să îi dea crezare, mai ales că în urmă cu 30 de ani, pe când Karolyi antrena echipa, au existat suspiciuni cu privire la tratamentele hormonale aplicate gimnastelor române, în vederea blocării dezvoltării fizice. În plus, de când actualul antrenor al gimnastelor americane a declanşat scandalul, s-a descoperit, de exemplu, că una dintre sportivele din China avea, de fapt, 13 ani. Mai mult, într-un registrul al Federaţiei Chineze de Gimnastică, vârsta reală a sportivei era de 14 ani, aşadar, departe de vârsta minimă de participare la Olimpiadă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII