10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAlina Dumitru, primul aur pentru România la JO

Alina Dumitru, primul aur pentru România la JO

Imnul României s-a intonat din prima zi a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Judoka Alina Dumitru a câştigat aurul la categoria 48 kg.

Alina Dumitru a reuşit sâmbătă cea mai mare performanţă a judoului din România. Sportiva română a devenit campioană olimpică la categoria 48 kg, după ce a învins-o în finală pe cubaneza Yanet Bermoy.
Lupta a durat un minut şi 20 de secunde, un wazza-ari şi un ippon aducându-i Alinei titlul suprem. În semifinale, românca trecuse de japoneza Tani Ryoko, dublă campioană olimpică şi de şapte ori campioană mondială.
Noua campioană olimpică, Alina Dumitru, a declarat că performanţa de la Beijing reprezintă împlinirea unui vis: „Nu mă puteam stăpâni să nu plâng pe podium. Când auzi cum îţi cântă imnul, nu poţi să te abţii. Ştii că o lume întreagă se uită la tine. Este un moment foarte emoţionant. Pe podium, am realizat că mi-am îndeplinit dorinţa. Era visul meu de la Atena, când am ratat medalia“. Sportiva română, care va împlini 26 de ani pe 30 august, este de cinci ori campioană europeană, însă nu avea în palmares nici o medalie olimpică, după ce la Atena, în 2004, a ratat podiumul terminând pe locul cinci. Pe lângă titlurile europene, Alina Dumitru mai are în palmares două medalii de bronz la Campionatele Mondiale, din 2005 şi 2007. „Alina merita aurul. Am muncit mult, a fost extraordinar de greu. Parcă plutesc, probabil că zilele următoare voi realiza ce performanţă am reuşit. Poate nu vom repeta niciodată acest lucru. Suntem oameni obişnuiţi, dar acum mă simt altfel“, a declarat emoţionat antrenorul Alinei, Florin Bercean.

Medalie dedicată fratelui din Canada

Alina i-a dedicat victoria fratelui ei, pe care nu l-a mai văzut de câţiva ani. „Dedic victoria în primul rând fratelui meu, care mi-a promis că, dacă devin campioană olimpică, vine acasă. El stă în Canada şi nu l-am mai văzut de cinci ani şi jumătate. Am vorbit cu el şi mi-a zis că vine să mă vadă. Toată familia m-a văzut la televizor din Canada“, a spus judoka născută la Ploieşti şi legitimată la clubul Steaua Bucureşti.
Medalia de aur obţinută de Alina Dumitru este prima pentru România, în istoria acestei discipline. Palmaresul românesc la JO mai cuprinde trei medalii la judo, toate de bronz, câştigate de Mircea Frăţică şi Mihai Cioc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, şi de Simona Richter, la JO 2000, de la Sydney. Pentru performanţa sa, Alina va fi răsplătită de autorităţile române cu aproximativ 180.000 de euro. COSR ar trebui să îi dea 35.000 de euro, dar a anunţat că suma se va dubla. Clubul Steaua o va recompensa pe medaliata cu aur cu alţi 35.000 de euro, iar sponsorii îi vor oferi o maşină de teren, care valorează 75.000 de euro.

Vrea să ia o pauză

Înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Alina spunea că după această competiţie se va retrage o perioadă din lumea sportului, pentru a deveni mamă. „Dacă voi urca pe podiumul olimpic, îmi doresc să fac o pauză pentru a deveni mamă. În ultimul timp, am tot visat că sunt gravidă, că nasc. Poate e un semn. Vreau să-mi iau o vacanţă mai lungă, să mă distrez şi eu“, a spus Alina Dumitru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII