22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAdrian Popescu crede în Ştiinţa

Adrian Popescu crede în Ştiinţa

Fostul căpitan al Universităţii Craiova din perioada eventului – 1991, care şi-a încheiat cariera fotbalistică la Poli Iaşi, susţine că oltenii trebuie să înceapă cu dreptul actualul sezon, cu o victorie împotriva moldovenilor.

Adrian Popescu a debutat în echipa mare a oltenilor în sezonul în care Ştiinţa, sub bagheta antrenorului Ion Oblemenco, cucerea primul event campionat-cupă din istoria clubului alb-albastru, în 1981. A jucat în acea ediţie de campionat doar într-o singură partidă (Universitatea – Jiul 2-1, martie 1981), dar se poate „lăuda“ că a îmbrăcat tricoul de campion din 1981. În primii ani, n-a reuşit să fie titular în echipa mare a oltenilor.
„Uitaţi ce fotbalişti erau atunci la Universitatea?! Era perioada «Craiovei Maxima», cu aproape toţi oltenii în lotul naţional. Cum puteam eu, peste noapte, să scot din formaţie un Tilihoi, Ştefănescu sau jucători din linia celebră de la mijloc?! Era concurenţă acerbă, nu glumă“, a declarat Popescu.
În cele din urmă, el a făcut pasul în echipa mare a Ştiinţei, a devenit titular, iar după plecarea lui Gică Popescu în Olanda (vara anului 1990), banderola de căpitan, disputată atunci între Adrian Popescu şi Emil Săndoi, i-a fost încredinţată de antrenorul Cîrţu lui „Popey“, cum l-au poreclit prietenii. Evoluţiile foarte bune la formaţia de club l-au propulsat şi în echipa naţională, iar la Coppa del Mondo Italia 1990 a fost în lotul tricolorilor, dar n-a jucat nici un minut, fiind doar rezervă în partida cu Argentina.

Am muncit zece ani pentru titlul din 1991

Vârful carierei lui „Popey“ poate fi considerat sezonul 1990/1991, când oltenii, cu Sorin Cîrţu, Nicolae Negrilă şi Fane Cioacă antrenori, au cucerit al doilea event din istoria clubului Universitatea. Adrian Popescu a spus: „A fost campionatul care mi-a adus, la zece ani de la debutul la Universitatea, trofeul suprem – titlul de campion din postura de căpitan. Zece ani am aşteptat, zece ani am muncit!“.
După sezonul 1991/1992, Adrian Popescu – care avea 32 de ani – s-a transferat la FC Locarno (Elveţia), echipă la care a jucat trei ani. „A fost altă experienţă, altă lume, m-am simţit bine în Elveţia, chiar dacă, din punct de vedere financiar, n-a fost cine ştie ce… Nu erau însă tâmpeniile de la noi, cu suporteri cu săbii la cantonament, cu admonestări ale unora şi altora“, a povestit Adrian Popescu.
A revenit în România şi a mai jucat în Liga I iarăşi la Universitatea, ultimul meci fiind în octombrie 1995, Universitatea – FCM Bacău 1-0, după care s-a transferat la concitadinele Electroputere (Liga a II-a) şi Constructorul (Liga a III-a). Cariera şi-a încheiat-o la Poli Iaşi (Liga a II-a), în sezonul 1998/1999.
Despre meciul de mâine al Ştiinţei cu Politehnica Iaşi, Adrian Popescu a spus: „Ştiinţa trebuie să înceapă campionatul cu dreptul şi ideal ar fi să-l continue tot aşa. În consecinţă, sâmbătă batem pe Poli Iaşi!“. În prezent, „Popey“ este antrenor şi vicepreşedinte la Şcoala de Fotbal „Gică Popescu“, iar mâine împlineşte 48 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII