17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportLippi reconstruieşte campioana mondială

Lippi reconstruieşte campioana mondială

Adus pentru a doua oară la naţionala Italiei, Marcello Lippi susţine că echipa trebuie să redevină ce a fost, dar nu trebuie să se mai bazeze pe sistemul „catenaccio“, pe care-l consideră depăşit.

Marcello Lippi, noul selecţioner al campioanei mondiale, Italia, s-a întors la „squadra azzurra“ cu gândul de a crea o nouă echipă competitivă, similară cu cea care a triumfat la CM 2006, în Germania. Tehnicianul i-a uimit pe ziariştii italieni cu apetitul pentru declaraţii pe care l-a arătat la conferinţa de presă în care a fost prezentat oficial. Fostul antrenor de la Juventus a mărturisit că din 2006, când a părăsit naţionala Italiei, şi până în prezent a refuzat numeroase oferte.
„Normal că sunt fericit să revin şi să pot continua munca începută, chiar dacă naţionala nu s-a descurcat în această perioadă aşa cum toţi ne-am dorit. Când am fost contactat de diverse federaţii să antrenez echipele lor, am spus că nici un antrenor care a câştigat Campionatul Mondial cu ţara sa nu poate face acelaşi lucru la altă naţională un an mai târziu. Am primit oferte foarte interesante. Nu voi enumera echipele refuzate, dar a existat un moment în care am zis că trebuie să revin“, a spus selecţionerul Italiei, Marcello Lippi, care l-a înlocuit pe Roberto Donadoni, ce şi-a reziliat contractul după Euro 2008.

„Nu există echipe europene mai bune decât Italia“

Lippi susţine că înainte de Campionatul European a fost contactat de federaţia italiană, dar nu a dorit să discute despre revenirea la „squadra azzurra“ decât după încheierea turneului final, iar tehnicianul originar din Viareggio crede că în Europa nu există nici o echipă mai valoroasă decât Italia. „Sunt de părere că nu există echipe europene mai puternice decât Italia. Mi s-a cerut ajutorul înainte de Campionatul European, dar am considerat că mai întâi trebuie să vedem cum se va descurca echipa în Austria şi Elveţia. Mi-am dorit ca Donadoni să facă performanţă, iar dacă se întâmpla aşa, nu cred că mai era nevoie de mine. Cineva a scris că am semnat deja un contract înainte de Euro şi trebuia să plătesc dacă Italia avea performanţe şi Donadoni era păstrat, dar eu nici în acest moment nu am semnat un act şi nici nu am discutat nimic despre partea financiară“, a explicat antrenorul.
„Ideea mea este să refac echipa pe care am lăsat-o în urmă, dar nu cred că trebuie efectuate modificări majore. Am avut mai multe tactici în ultimii doi ani şi este important ca organizarea să fie mai bună. Ar fi minunat să avem o echipă care să domine 90 de minute, dar asta se poate întâmpla numai în faţa unui adversar slab. O echipă puternică trebuie să ştie să atace, să menţină posesia şi să se apere“, a mai declarat Lippi, care a revenit la naţionala Italiei după doi ani.

Crede că sistemul „catenaccio“ e depăşit

Fostul antrenor al lui Juventus a adăugat că naţionala Italiei este diferită faţă de cea a Spaniei, care are jucători ce până la Campionatul European nu au câştigat nimic la prima reprezentativă, dar au experienţă în urma jocurilor importante de la nivel de club. „Noi suntem în altă situaţie. Trebuie să găsim un echilibru între jucătorii cu experienţă şi cei tineri care se pot integra în echipă. De mii de ori la nivelul echipelor de club şi internaţional am demonstrat că stilul «catenaccio» a murit. Fotbalul italian s-a schimbat şi nu mai constă doar în apărare. Nu uitaţi că o mare parte din Mondial am jucat cu patru atacanţi. Vrem să formăm cât mai rapid o echipă competitivă, care să joace agresiv şi într-o manieră elegantă“, a explicat Lippi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS