16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportMergem la Olimpiadă cu 105 sportivi

Mergem la Olimpiadă cu 105 sportivi

Delegaţia României care va merge la Jocurile Olimpice de la Beijing este formată din 158 de persoane.

Comitetul Executiv al COSR s-a întrunit, la sfârşitul săptămânii trecute, la Izvorani, şi a stabilit delegaţia care va merge la Olimpiada de la Beijing (8-24 august). Vor fi în total 158 de persoane, dintre care 105 sportivi, cu patru mai puţini decât la ediţia precedentă a JO, din 2004, de la Atena. Însă, conform regulamentului, şi alţi sportivi care îşi fac baremele până cel târziu pe 15 iulie pot fi incluşi în lot. România va fi reprezentată în China la 15 discipline sportive: atletism (20 de sportivi), box (2), canotaj (13), gimnastică (12), haltere (5), handbal (14), judo (2), caiac-canoe (5), lupte (8), nataţie (8), scrimă (5), tenis (2), tenis de masă (4), tir (4), tir cu arcul (1). Plecarea este programată pe 27 iulie, iar singura echipă care va veni mai târziu este cea de handbal, care va ajunge la Beijing pe 2 august.

Obiectiv: zece medalii

Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a spus că obiectivul României este obţinerea unui număr de medalii format din două cifre. „Mergem la Beijing cu 15 sporturi. Toate au şanse la medalii, cel puţin teoretic. Price Waterhouse ne dădea 19 medalii. Important este să venim cu numărul de medalii maxim posibil, pe care fiecare sportiv şi delegaţia în ansamblu îl pot aduce. Cele mai mari şanse la o medalie de aur le au judoka Alina Dumitru şi echipajul feminin de canotaj 8+1“, a afirmat Morariu.
Preşedintele COSR a mai spus că s-a aprobat rezerva pentru echipa de handbal, alături de care vor merge în China şi rezerva de la gimnastică, dar şi un sparring-partner pentru reprezentanta României la judo, Alina Dumitru. Cele trei sportive nu vor avea voie să stea în satul olimpic şi să se antreneze acolo.

Oltenia, reprezentată de atleţi

În lista celor 20 de atleţi calificaţi la Olimpiadă se regăsesc numeroşi sportivi născuţi în Oltenia sau care reprezintă cluburi din această regiune a ţării.
Vor lupta pentru o medalie olimpică Ancuţa Bobocel (CSM Drobeta Turnu Severin-Dinamo) – 3.000 m, Mihaela Neacşu (CSM Craiova) – 800 m, Liliana Popescu (CSM-CS Olimpic Sport Craiova) – 800 şi 1.500 m, Constantina Diţă Tomescu (CSM Drobeta Turnu Severin) – maraton, Lidia Şimon (Dinamo Bucureşti) – maraton, Ionela Târlea (Dinamo Bucureşti) – 400 m garduri şi 200 m, Mircea Bogdan (Steaua Bucureşti) – 3.000 m obstacole, Luminiţa Talpoş (Dinamo Bucureşti) – maraton.
Cristina Vasiloiu nu este olteancă, dar va reprezenta la Beijing clubul craiovean CS Olimpic Sport. Sportiva pregătită de Eleodor Roşca va lua startul în proba de 1.500 m.
În lotul feminin de handbal se regăseşte o jucătoare născută în Băileşti (Dolj), Adriana Nechita, iar antrenorul de scrimă Dan Podeanu (CSM Craiova) o va însoţi în China pe Ana Maria Brânză (Steaua), singura spadasină din România care a obţinut calificarea la Olimpiadă din China.

Directivele CIO
Octavian Morariu a  vorbit şi despre directivele date de CIO pentru delegaţiile oficiale: „Am primit şi noi, şi Agenţia Naţională pentru Sport, de la CIO, o recomandare în care ni s-a spus să nu avem în delegaţii nici un fost sportiv dopat“. Referitor la testele antidoping, oficialul COSR a menţionat că, în ultimele trei luni, s-au făcut asemenea controale: „Nu pot spune când şi cum, sunt teste-surpriză. Oricum, toţi sportivii, antrenorii şi doctorii vor semna un angajament cu COSR legat de sponsori, de ţinută, de sănătate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS