11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportRusia - Spania, o semifinală de foc

Rusia – Spania, o semifinală de foc

Spania – Rusia
Stadion „Ernst Happel“
, Viena, astăzi, ora 21.45.
Formaţii probabile:
Spania:
Casillas – Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Iniesta, Xavi, Xabi Alonso, Fabregas – Villa, Torres. Antrenor: Luis Aragones.
Rusia: Akinfeev – V. Berezuţki, Kolodin, A. Bereyuţki, Aniukov – Zirkov, Zirianov, Semaşov, Bistrov – Arşavin, Pavliucenko. Antrenor: Guus Hiddink.
Vor arbitra: Frank De Bleeckere – Peter Hermans, Alex Verstraeten (toţi din Belgia).

Două echipe cunoscute mai degrabă pentru eşecurile lor la turneele finale din ultimele decenii au ajuns să-şi dispute un loc în finala de la Euro 2008. 

Arena „Ernst Happel“ din Viena găzduieşte cea de-a doua semifinală a Campionatului European. Se vor afla faţă în faţă Rusia şi Spania, echipe care s-au mai întâlnit în prima partidă din Grupa D a competiţiei. Câştig de cauză au avut atunci ibericii, care s-au impus cu un categoric 4-1, David Villa reuşind singurul hat-trick de până acum al turneului. Jocul Rusiei s-a schimbat mult în bine de atunci, iar echipa lui Guus Hiddink şi-a atras respectul celorlalte competitoare, dar şi simpatia suporterilor echipelor deja eliminate. Nici una dintre cele două formaţii nu are probleme serioase de lot, aşa cum s-a întâmplat aseară cu Turcia, astfel încât selecţionerii celor două reprezentative, Luis Aragones şi Guus Hiddink, vor putea alinia cel mai bun unsprezece.

Trupa lui Hiddink a impresionat pe toată lumea

Ceea ce nu mai reuşise Rusia de la destrămarea Uniunii Sovietice încoace, depăşirea fazei grupelor la un turneu final, a izbutit actuala echipă condusă de olandezul Guus Hiddink, un tehnician care s-a specializat în pregătirea unor selecţionate mai slab cotate. Batavul a reuşit mai întâi să califice Coreea de Sud în semifinalele Mondialului din 2002, apoi a dus Australia la CM 2006 după un baraj cu Uruguay şi i-a calificat pe „canguri“ în optimi.
Ruşii au împrumutat şi ei mentalitatea de învingător de la Hiddink şi acest lucru s-a văzut atât în preliminariile CE 2008, când au lăsat Anglia acasă, cât şi la turneul din Austria şi Elveţia, începând de la meciul cu Grecia, pe care au învins-o cu 1-0. Au urmat succesul cu Suedia (2-0) şi partida incredibilă cu Olanda, încheiată cu 3-1 după prelungiri, considerată de mulţi cea mai spectaculoasă de la Euro 2008. Tuturor ne-au rămas în minte driblingurile şi pasele lui Arşavin, siguranţa tânărului portar Akinfeev sau „torpilele“ expediate de fundaşul Kolodin, care l-au întins serios pe Van der Sar. Rusia, dintr-un outsider al Grupei D, s-a transformat într-o posibilă câştigătoare a competiţiei.

Arşavin poate juca şi mai bine

Andrei Arşavin, starul naţionalei Rusiei la Euro 2008, a acordat un interviu site-ului oficial al competiţiei, în care susţine că poate juca şi mai bine decât a făcut-o în partida cu Olanda. „În cariera mea am făcut şi meciuri mai bune decât cel cu Olanda. Pot face mai mult decât în partida respectivă. Problema este că, atunci când un jucător marchează sau dă pase de gol la un Campionat Mondial sau European, impactul pe care îl au aceste reuşite este mult mai mare decât atunci când înscrii în campionatul intern sau în primele faze ale cupelor europene. Eu nu fac nimic extraordinar, înscriu când pot şi dau pase bune coechipierilor mei, atunci când am ocazia“, a spus purtătorul tricoului cu numărul 10 de la ruşi.
Despre partida din această seară cu Rusia, pe care Arşavin o întâlneşte în premieră, deoarece la primul meci din faza grupelor era suspendat, atacantul a spus: „Este şi un fel de revanşă personală pentru că am suferit la debutul nostru la Euro cu Spania, neputând juca. Acum, totul este diferit, este vorba de o semifinală. Trebuie să uităm ce a fost la primul meci. De data aceasta, o singură eroare poate nărui toate visele noastre de a juca în finală. Spania are atacanţi de valoare, precum Villa sau Fernando Torres, cărora le ajunge o jumătate de ocazie pentru a înscrie“. Jucătorul rus a mărturisit şi care este echipa de club la care a visat dintotdeauna să joace: „Mereu am ţinut cu Barcelona, este o echipă de vis. Nu m-am gândit însă vreodată că voi ajunge un fotbalist atât de valoros încât să pot face faţă acolo. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în viitor. Nu mă gândesc acum la transferuri, ci doar la semifinala cu Spania“.

Aragones a făcut echipă mare

Spania era cunoscută înaintea Campionatului European din acest an drept o selecţionată care la turneele finale nu reuşeşte să obţină performanţe deosebite. De data aceasta, bătrânul Luis Aragones a creat o echipă competitivă. Mulţi l-au privit cu scepticism după ce a lăsat acasă câteva staruri, unul dintre ele fiind chiar căpitanul Raul. Victoria cu 4-1 în meciul de debut împotriva Rusiei a atras atenţia asupra ibericilor, la fel şi succesul cu 2-1 în faţa Suediei. În ultimul meci al grupei, „furiile roşii“ au învins tot cu 2-1 campioana en-titre, Grecia. În sferturile de finală, ibericii au eliminat altă campioană, de data aceasta mondială, Italia, în faţa căreia s-au impus la loviturile de departajare.
Aragones a confirmat că va părăsi echipa naţională a Spaniei şi în cazul în care aceasta va deveni campioană europeană. „Sunt mulţumit că acum sunt recunoscute şi meritele pe care le-am avut eu la echipă, faptul că am creat un grup competitiv. Eu am anunţat federaţia spaniolă că voi pleca înainte să înceapă turneul, indiferent de rezultatele pe care le voi obţine. Le mulţumesc încă de pe acum celor care m-au susţinut şi au fost alături de mine. Le mulţumesc şi celor care m-au criticat, pentru că, graţie lor, am devenit mai atent atunci când am făcut diverse alegeri“, a declarat Aragones, care în acest an a împlinit 69 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS