24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportEugen Neagoe vrea Ştiinţa campioană

Eugen Neagoe vrea Ştiinţa campioană

Răspunzând întrebărilor de pe site-ul www.craiova-maxima.ro, Eugen Neagoe a afirmat că la Universitatea Craiova sunt mulţi tineri foarte talentaţi, cărora le prevede o carieră strălucită în prima ligă.

– john100: Ai fost ofertat de Mititelu până în prezent? Te-ar tenta o revenire la clubul tău de suflet? Care este, după părerea ta, cel mai bun jucător din Liga 1 în prezent? Care a fost cel mai frumos moment din carieră, respectiv cel mai urât?
– În acest miniretur 2008, am avut câteva discuţii cu Adrian Mititelu, dar nu mi-a făcut nici o ofertă concretă. M-a sunat după meciul câştigat de Pandurii în „Ştefan cel Mare“, m-a felicitat şi m-a rugat să transmit felicitări şi jucătorilor. Atât şi nimic mai mult. Am mai vorbit şi după meciul câştigat de Pandurii la Cluj, în faţa liderului CFR… Am o relaţie normală cu Adrian Mititelu, dar deocamdată sunt antrenor al echipei Pandurii. Craiova are antrenor şi nu cred că ar fi profesionist să vorbesc acum despre revenirea, chiar şi ipotetică, la clubul meu de suflet, aşa cum întreabă acest suporter.
Cred că Mirel Rădoi este cel mai bun jucător din Liga I. Păcat că a avut unele probleme de sănătate.
Momente frumoase am avut multe în carieră. E suficient să amintesc că am câştigat, ca fotbalist, două eventuri, cu Universitatea Craiova 1991 şi Ferencvaros Budapesta 1995, Cupa României şi în 1993 (cu Craiova). Cum ziceam, au fost multe momente frumoase, mai ales cele petrecute, ca jucător, sub culorile Ştiinţei, echipa care m-a format şi lansat în fotbal. Cel mai urât moment? Indiscutabil, finala Cupei României din 1994, Gloria Bistriţa – Universitatea 1-0. Atunci am hotărât să părăsesc Craiova. Nu comentez speculaţiile făcute pe seama acelei finale, deoarece, cu toată sinceritatea v-o spun, nu ştiu nimic. De fapt, în vestiar nu s-a ştiut nimic din ceea ce a vehiculat ulterior presa.
 
Condescu m-a lăsat să lucrez în linişte

– wb_lion: În ce constă reţeta succesului pe care l-ai avut în etapele minireturului 2008, cât ai fost antrenor la Pandurii Târgu Jiu? Ce credeţi despre viitorul Craiovei cu aceşti puşti, adică despre strategia clubului de a creşte jucători din propria pepinieră? Ce înseamnă pentru Neagoe Universitatea Craiova anului 2008?
– Cred că valoarea şi seriozitatea jucătorilor pe care i-am folosit, seriozitatea preşedintelui Marin Condescu, iată în ce a constat reţeta succesului de la Pandurii 2008. Preşedintele m-a lăsat să lucrez în linişte, nu s-a amestecat în problemele antrenorului, niciodată nu a intrat în vestiar să-mi impună ceva. Şi asta a fost un lucru deosebit de important.
La întrebarea referitoare la strategia clubului Universitatea, aş spune că aceasta este corectă. A creşte jucători din propria pepinieră şi a-i promova este o strategie bună, dar nu ştiu dacă toţi vor rămâne la Craiova şi în viitor. Prin această strategie, în doi-trei ani, Craiova ar putea spera la un loc în cupele europene. Universitatea 2008? M-am uitat la meciurile Craiovei, am fost suporterul ei în acest sezon. Atât şi nimic mai mult. Sunt sub contract cu Pandurii Târgu Jiu şi nu-mi permit să caracterizez altă formaţie.
– ady_azzuro: Cum comentaţi relaţia dintre Ştiinţa şi Pandurii? Nu vi se pare că nu prea există comunicare între cele două cluburi, deşi amândouă provin din Oltenia?
– Nu este o relaţie tensionată, aşa cum sugerează întrebarea. În urmă cu un an a fost, într-adevăr, o relaţie mai specială, oltenească, dacă pot să-i zic aşa, dar acum totul este OK, adică între cele două cluburi, între cei doi conducători, Adrian Mititelu şi Marin Condescu, este o relaţie normală. Din partea noastră, a preşedintelui Condescu şi a mea, ca antrenor, nu este nici un fel de problemă. Respectăm Universitatea şi sunt convins că lucrurile vor fi pe un făgaş normal, de respect reciproc, aşa cum le stă bine celor două cluburi din Liga I din Oltenia.
– Bals_Boy: Ce echipă ocupă primul loc în inima dumneavoastră? De ce nu antrenaţi acolo?
– La această întrebare, răspunsul se subînţelege: Universitatea Craiova! Cum ziceam şi mai sus, aici am crescut, la Craiova m-am format ca jucător, mi-am făcut un nume, iar eventul campionat-cupă din 1991 a fost un moment de excepţie al carierei mele de fotbalist. Am jucat nouă ani la Craiova, ceea ce nu se poate uita. La partea a doua a întrebării am răspuns deja.
– Gonen: Ca şi antrenor, cum comentezi intervenţia patronilor la echipă? A intervenit vreodată Condescu pentru a impune o anumită tactică sau un anumit jucător?
– Nu comentez intervenţia patronilor la echipe. Sunt doar antrenor. În privinţa „intervenţiilor“ domnului Condescu în vestiarul „pandurilor“: repet, nu s-a întâmplat în perioada mandatului meu. Nici măcar înainte de joc nu mă întreba ce formaţie trimit în teren! Jucătorii au observat acest lucru şi au apreciat. V-am spus, am lucrat în linişte, fără nici un amestec. Am putut să mă impun mult mai uşor la echipă decât o fac probabil alţi antrenori.

Echipa Pandurii e mai uşor de antrenat decât Universitatea

– Păcală: Care echipă e mai uşor de antrenat, Pandurii sau Craiova? Personal, la începutul carierei dumneavoastră, de fotbalist, am crezut că veţi ajunge un vârf mai mare decât Oblemenco sau Cămătaru. Aveaţi gabarit, forţă, tupeu, simţul porţii şi o tehnică foarte bună. Ce anume s-a întâmplat pe parcurs şi aţi ratat naţionala?
– Cred că în acest moment Pandurii este o echipă mai uşor de antrenat. De ce am ratat naţionala A? După câteva meciuri reuşite în lotul naţional de tineret, am fost convocat la lotul B, apoi şi la cel mare, într-un amical. Probabil că valoarea mea nu a fost de lotul A sau nu am ştiut să mă impun, iar la echipa naţională erau atunci mulţi fotbalişti de valoare, era concurenţă. Oricum, nu mă pot compara eu cu Oblemenco sau Cămătaru, aşa cum zice suporterul care mi-a adresat această întrebare. Oblemenco este un simbol al fotbalului oltenesc, un monstru al Ştiinţei, de patru ori golgheterul României. Ca şi Cămătaru, alt atacant de temut, un nume de referinţă pentru Universitatea… Chiar dacă am avut calităţi de atacant, aşa cum le-a remarcat suporterul, nu am putut să ajung niciodată la valoarea lor.
– Cum aţi reuşit să redaţi încrederea fotbaliştilor de la Pandurii? Cum a revenit plăcerea de a juca, ambiţia în cadrul lotului?
– Eram convins că jucătorii din lot – mă refer la cei care au făcut parte din lotul acestui miniretur 2008 – sunt valoroşi. Am crezut în ei foarte mult. Este adevărat că la revenirea mea la Pandurii, jucătorii erau cu moralul la pământ, erau căzuţi psihic, nu aveau chef nici de antrenamente… Am avut foarte multe discuţii cu ei şi i-am făcut să înţeleagă că alta le este valoarea. Spre binele tuturor, ei au înţeles şansa pe care o aveau şi astfel am reuşit ceea ce ne-am propus.

Florin Costea ar fi trebuit să facă parte din lotul naţional

– shefu rules: Poate să prindă vreun jucător de la Craiova Euro 2008? Cu un nucleu format din actualii jucători de la Ştiinţa şi cu două-trei transferuri, în viitorul apropiat (doi – trei ani), se poate trage la titlu cu şanse reale? Cu ce trofeu vă vedeţi în palmaresul personal, ca antrenor, peste cinci ani şi cu ce echipă?
– Florin Costea este singurul jucător care ar fi trebuit să facă parte din lotul naţional lărgit pentru Euro 2008. Nu vreau să supăr pe nimeni cu această afirmaţie, asta-i opinia mea. Titlul la Craiova peste doi-trei ani? Orice este posibil în fotbal, dar va fi foarte greu ca o echipă din provincie să repete figura Craiovei din 1991 şi a CFR Cluj din 2008. Nu cred că granzii din Bucureşti vor sta cu mâinile în buzunar. Cred că se vor mobiliza şi vor încerca să readucă titlul în Capitală. Este însă bine că echipa CFR Cluj, ca şi alte echipe din provincie, ameninţă Capitala, că investec masiv în fotbal, ceea ce, până la urmă, este spre binele fotbalului românesc. M-aş bucura ca şi Universitatea Craiova să revină în prim-planul campionatului, dar pentru asta trebuie făcute şi transferuri de mare valoare.
Ce trofeu vizez peste cinci ani? Sincer, nu m-am gândit încă aşa de departe, la anul 2013. Dar orice antrenor îşi doreşte să câştige campionate, cupe, să califice echipa pe care o pregăteşte în cupele europene. Asta-mi doresc şi eu, dar nu ştiu ce va fi peste cinci ani şi, mai ales, la ce echipă voi fi. Sunt la Pandurii şi preocupat doar de campionatul viitor, ediţia 2008/2009.
– Ion Jianu: În vara anului trecut, preşedintele Condescu a lăsat să se înţeleagă că Pandurii trag la cupele europene. Ce obiectiv este acum, pentru 2008/2009?
– Nu am discutat cu dl Condescu concret de obiectiv, ci despre problemele generale. În primul rând, chestiunile legate de transferări. Am întocmit o listă cu jucători propuşi pentru disponibilizare, majoritatea din cei veniţi în această iarnă, plus o listă cu cei pe care i-aş dori la echipă. Nume noi? Sunt patru-cinci jucători din Liga I din România, dar deocamdată n-aş vrea să intru în detalii, nu s-au finalizat tratativele (interviul a fost realizat săptămâna trecută – n.r.).  Sunt, în opinia mea, jucători valoroşi şi cred că ne vor fi de ajutor. Ar fi ideal să-i am în pregătiri încă de la începutul pregătirilor pentru noul sezon.

La Târgu Jiu, „pandurii“ au trimis de 14 ori balonul în bară

– laurenţiu91: Care este diferenţa dintre Pandurii din toamnă şi Pandurii din primăvară? De ce nu mediaţi conflictul dintre Ştiinta şi Pandurii (a se citi Mititelu versus Condescu)?
– Şi în toamna anului trecut, echipa Pandurii a jucat un fotbal bun, dar n-a reuşit să câştige unele meciuri pe care le-a avut în mână, cum se spune, mai ales spre final. Pandurii a fost echipa care numai în partidele de acasă a trimis de 14 ori mingea în bară! Plus alte ocazii irosite, multe greşeli copilăreşti, lipsă de şansă, iar unele erori de arbitraj nu am căderea să le comentez. Şi toate acestea au condus la pierderea unor puncte importante pentru echipă. Cum spuneam, au fost câteva meciuri pe care meritam să le câştigăm. Ce s-a întâmplat în primăvară la Pandurii, cât şi despre aşa-zisul conflict dintre Ştiinţa şi Pandurii, am mai răspuns.
– Praetorianus: Dacă vi s-ar oferi postul de antrenor principal la Craiova, aţi accepta?
– Cred că şi despre această problemă am mai vorbit.
– ciombe: De ce te-ai întors la Târgu Jiu?
– Primul om care m-a sunat a fost Dan Burlan, fost director general al SNL. Am avut două discuţii cu dumnealui, apoi m-a convins şi Marin Condescu, astfel că am luat hotărârea de a mă întoarce. Eram foarte convins că aceşti jucători nu merită să ajungă în Liga a II-a. Alta le este valoarea. Şi am făcut bine că m-am întors, nu m-am înşelat în privinţa jucătorilor pe care i-am folosit în meciurile în care am fost antrenor în minireturul din 2008. Mulţi dintre jucătorii aduşi în iarnă la Târgu Jiu nu i-am folosit deoarece nu aveau valoare de Liga I. Şi asta s-a văzut pe parcurs, eu restructurând lotul la venirea mea. Nu ştiu cine i-a recomandat domnului Condescu acei jucători străini. Nu mă interesează asemenea chestiuni care nu mă privesc.

Napoli trebuie felicitat pentru returul 2008

– DarkComy: Ce impresie v-a lăsat Napoli la al doilea mandat la Universitatea Craiova în comparaţie cu primul?
– Nu pot vorbi despre primul mandat al lui Napoli, a fost o perioadă foarte scurtă, n-am ce să comentez. În ceea ce priveşte minireturul 2008, cred că Nicolo Napoli a făcut lucruri bune. Echipa a terminat pe locul IX, în timp ce în tur Craiova a avut rezultate slabe. Cred că Napoli şi-a făcut treaba bine şi trebuie felicitat.
– iuli: Vă menţineţi afirmaţia că lotul Ştiinţei este mai valoros decât al Pandurilor?
– Asta a fost mai de mult, înaintea meciului Universitatea – Pandurii din acest miniretur 2008, când nu eram antrenor la Târgu Jiu, iar lotul „pandurilor“ era altul faţă de momentul în care m-am reîntors la echipă. Odată cu revenirea mea la Pandurii, cred că jucătorii pe care i-am folosit au făcut lucruri extraordinare, am reuşit să câştigăm la Cluj, contra liderului CFR, acolo unde nimeni nu a reuşit în acest campionat o victorie pe terenul lor propriu, apoi victoria din Ştefan cel Mare… Mi-e greu să răspund la întrebare… Cred că loturile celor două echipe, Universitatea şi Pandurii, sunt apropiate valoric.
– Ion Jianu: La meciul de la Cluj, CFR – Pandurii, aţi avut primă specială de la Steaua?
– Nici măcar discuţie pe acest subiect n-am avut, nici bani primiţi, nimic, nimic… Echipa a fost premiată doar de clubul nostru, Pandurii, cu vreo 1.500 de euro de jucător.
– Mancini: Neagoe a băgat Rapidu’ în B! După ce eveniment te-ai simţit mai fericit la Universitatea Craiova?
– Am spus… au fost foarte multe evenimente fericite la Universitatea Craiova. Şi, într-adevăr, unul dintre acestea a fost când Craiova a retrogradat Rapidul, 1989, eu marcând gol în minutul 90, după vreo şapte-opt ocazii clare irosite de echipa noastră.
– Sergyu_costea: Care este visul tău în materie de fotbal?
– Orice antrenor visează să antreneze echipa naţională. Şi pentru mine este un vis, doar un vis. Sunt departe de aşa ceva.
– JustME: Credeţi că interdicţia la transferuri dată de TAS într-un mod ciudat ne-a prins bine?! (Mă refer la faptul că au debutat la echipa mare, având evoluţii bune, o grămadă de jucători tineri de perspectivă gen Silviu Lung Jr., Gângioveanu, V. Găman, Crăciun, Barbu, Bărboianu ş.a.).
– Nu ştiu dacă a prins bine. Nu era normal ceea ce s-a petrecut, adică Universitatea actuală să plătească pentru greşelile din trecut. Dar asta-i altă problemă, altă discuţie. Totuşi, prin această interdicţie, mulţi jucători tineri au avut şansa de a promova, iar ei au demonstrat, în puţinele jocuri în care au fost folosiţi, că merită să facă parte din lotul Ştiinţei. M-aş bucura ca peste câţiva ani ei să fie nucleul Craiovei, iar Universitatea să poată reuşi să-şi îndeplinească obiectivele stabilite.
– Ion Jianu: Unii juniori au promovat încă de pe vremea când erai tu antrenor la Universitatea, Gângioveanu, de exemplu.
– Este adevărat, pe Gângioveanu l-am promovat în prima ligă în finalul sezonului 2004/2005, iar pe Bărboianu l-am adus la echipa a II-a a Universităţii pe când eram antrenor la satelitul Craiovei, în liga a III-a. Cunosc foarte mulţi jucători din lotul actual, cu mulţi dintre ei am lucrat, ca antrenor. Sunt mulţi foarte talentaţi şi de perspectivă şi, după părerea mea, mulţi vor face carieră în prima ligă. Sper ca ei să ducă Universitatea Craiova acolo unde am dus-o şi noi, generaţia din ’90, adică să câştige, ca şi noi în 1991, un titlu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS