6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportZenit, aproape necunoscută în Europa

Zenit, aproape necunoscută în Europa

Una dintre finalistele Cupei UEFA de astăzi, Zenit Sankt Petersburg, este foarte puţin cunoscută, chiar şi în rândul pasionaţilor de fotbal, deoarece a apărut în prim-plan relativ recent. Clubul rus a fost înfiinţat în 1925, sub denumirea Leningrad Metal Works, şi a preluat numele FC Zenit în 1940, când a câştigat şi primul trofeu, Cupa URSS-ului. A mai purtat numele Stalinets (1936-1940) şi FC Zenit Leningrad (1940-1991).
Zenit va juca în toamna acestui an pentru prima dată în Liga Campionilor, după ce în 2007 şi-a adjudecat titlul în Rusia (sezonul se joacă primăvara-toamna), al doilea din istoria sa, după cel din 1984. A fost prima echipă din afara Moscovei care a câştigat titlul din 1995 încoace.

Finanţată de cea mai mare companie de gaze naturale

Echipa rusă este finanţată de compania Gazprom, cea mai mare din Rusia şi din lume în domeniul extracţiei gazelor naturale.
Antrenorul ruşilor,olandezul Dick Advocaat, a fost la un pas să ajungă selecţionerul Australiei în noiembrie, dar i s-a propus un nou contract şi a rămas la Sankt Petersburg. Unul dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti de la Zenit este Oleg Salenko, fost jucător şi la Rangers în 1995, atacantul naţionalei Rusiei care a marcat cinci goluri în meciul cu naţionala Camerunului de la Mondialul din 1994.
La Zenit evoluează cel mai scump jucător din Rusia, Anatoli Timosciuk. Ruşii au plătit anul trecut lui Şahtior Doneţk incredibila sumă de 15 milioane de euro. Mijlocaşul ucrainean, de 27 de ani, este plătit regeşte, urmând să încaseze 2,5 milioane de euro pentru fiecare an petrecut la echipa antrenată de Dick Advocaat.
În 1992, când s-a disputat prima ediţie a campionatului Rusiei, după destrămarea URSS-ului, Zenit a retrogradat. În prezent, formaţia din Sankt Petersburg îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul „Petrovsky“, cu o capacitate de 21.700 de locuri, situat pe malul râului Malaya Neva. Pentru Zenit se construieşte însă un stadion la standarde ridicate, în locul arenei „Kirov“, demolată anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS