11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCupa UEFA - ultima reprezentaţie

Cupa UEFA – ultima reprezentaţie

Zenit  – Glasgow Rangers
Stadion „City of Manchester“
Formaţii probabile:
Zenit Sankt Petersburg:
Malafeev – Anyukov, Shirokov, Krizanac, Gorshkov – Denisov, Zyryakov, Faizulin, Timosciuk – Pogrebnyak, Dominguez. Antrenor: Dick Advocaat.
Glasgow Rangers: Alexander – Weir, Papac, Whittaker, Cuellar – Thompson, Davis, Broadfoot, Hemdani – Ferguson – Darcheville. Antrenor: Walter Smith.
Va arbitra: Peter Fröjdfeldt (Suedia)

Anglia găzduieşte, după cinci ani, o nouă finală de cupă europeană. Zenit şi Rangers vor juca la Manchester cu trofeul pe masă. 

Zenit Sankt Petersburg şi Glasgow Rangers se vor întâlni, în această seară, la Manchester, în ultimul act al Cupei UEFA. Pe stadionul „City of Manchester“, ruşii, revelaţia acestei competiţii, vor încerca să mai depăşească un obstacol şi să-şi treacă în palmares primul trofeu din istoria lor. În schimb, Glasgow va încerca să-i „sufle“ cupa fostului ei antrenor, olandezul Dick Advocaat.
Dacă Zenit va călca în această seară pe „teritorii“ încă neexplorate, Rangers se află la a patra finală de cupă europeană. Scoţienii nu au reuşit însă decât o singură dată să se impună în ultimul act al Cupei Cupelor, ediţia 1971/1972, când au învins pe Dinamo Kiev. Glasgow a mai fost prezentă în finala aceleiaşi competiţii în 1961 şi 1967, părăsind terenul învinsă de Fiorentina, respectiv Bayern München. În cazul în care va câştiga finala de la Manchester, Scoţia va intra în clubul select al ţărilor care şi-au adjudecat toate trofeele europene.
În schimb, Zenit speră să calce pe urmele lui ŢSKA Moscova, care, în stagiunea 2004/2005, a învins-o pe Sporting Lisabona chiar în Portugalia şi şi-a adjudecat Cupa UEFA. Şi în această seară, se poate spune că una dintre competitoare, Rangers, aproape că joacă pe teren propriu, locul disputării finalei fiind la 350 de kilometri de Glasgow. În schimb, suporterii ruşi sunt nevoiţi să parcurgă aproape 2.500 de kilometri pentru a-şi încuraja favoriţii şi este clar cine va domina fondul sonor pe „City of Manchester Stadium“.

Medie mare de goluri în ultimele zece finale

În ultimele zece finale ale Cupei UEFA, media golurilor marcate a fost impresionantă, 3,9 pe meci. Cu toate acestea, la Manchester, lucrurile ar putea sta altfel, deoarece Glasgow este o formaţie care marchează puţin, dar care şi primeşte foarte greu gol. În ultimele opt partide, echipa antrenată de Walter Smith a introdus mingea în poarta adversă doar de cinci ori. În ultima finală de cupă europeană jucată în oraşul Manchester (2003), ce-i drept, pe celălalt stadion, „Old Trafford“, Milan şi Juventus nu au marcat nici un gol în 120 de minute, „rossonerii“ adjudecându-şi atunci trofeul Ligii Campionilor la loviturile de departajare.
Ultima deplasare a lui Glasgow Rangers a coincis cu o înfrângere categorică, 0-3 pe „Old Trafford“ cu United, în noiembrie 2003. Singura victorie a grupării din capitala Scoţiei în Anglia s-a consemnat în 1993, când a reuşit să se impună la Leeds în turul al doilea al Cupei Campionilor. Zenit a pierdut deja o dată în Anglia în acest sezon, cu 1-0, în faţa lui Everton, în faza grupelor Cupei UEFA, şi a făcut-o cu acelaşi scor şi în 2005, la Bolton, tot în aceeaşi competiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS