16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCristieana Cojocaru-Matei a predat flacăra olimpică

Cristieana Cojocaru-Matei a predat flacăra olimpică

Simpozionul internaţional „Educaţie prin mişcare“, desfăşurat sâmbătă, la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, s-a încheiat cu un moment emoţionant, în care Cristieana Cojocaru-Matei, medaliata cu bronz la Jocurile Olimpice din SUA 1984, a predat o flacără olimpică simbolică generaţiilor viitoare de sportivi, reprezentate de două atlete de perspectivă de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, Roxana Ene şi Andreea Cojocaru. Organizatorii au gândit acest moment ca pe un schimb de ştafetă între patru generaţii. Schimbul întâi l-a reprezentat Cristieana Cojocaru-Matei, cel de-al doilea – atleta Mihaela Neacşu, care va participa la JO de la Beijing, schimbul al treilea – spadasinii Daniel Nica şi Dorian Pîrvan, care au şanse să ajungă la JO din 2012, iar ultimul – atletele Roxana Ene şi Andreea Cojocaru, speranţele Craiovei pentru JO din 2016.

Aplauze furtunoase pentru Berceanu şi Marinescu

Întâlnirea de sâmbătă a mai prilejuit câteva momente emoţionante: fostul mare luptător Gheorghe Berceanu (participant la Jocurile Olimpice) a urcat pe scenă împreună cu antrenorul care l-a descoperit, Ilie Marinescu, moment în care toţi cei din sală i-au aplaudat minute bune, iar Natalia Andrei a fost premiată împreună cu fostul ei antrenor, profesorul Ştefan Popescu.
Printre cei care au urcat pe scenă pentru a primi plachete s-au aflat: Ion Rinderiu, Constantin Bobei, Mircea Alecu, Marcel Sârba, Dumitru Popescu, Cătălin Cojocaru, Viorel Dobre, Dan Podeanu, Cornelia Lăzeanu (fostă Miss JO 1964).  Simpozionul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Casa Corpului Didactic, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, Direcţia pentru Sport a Judeţului Dolj, Academia Olimpică Română, în colaborare cu Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“. Tot în cadrul întâlnirii de sâmbătă, Aurel Daneş (directorul filialei Dolj a AOR) şi Daniela Braun (directoarea DSJ Dolj) au lansat cartea „Istoria Educaţiei Fizice şi Sportului din Dolj“, iar elevi de la şcolile craiovene s-au întrecut în concursuri de pictură şi literatură pe teme sportive. „Am hotărât să realizăm această manifestare ca în antichitate, cu manifestări ample cultural-artistice şi sportive. S-au prezentat 156 de referate, scrise de 220 de autori de pe trei continente, Europa, Australia şi America. Unii ne-au trimis lucrările lor prin e-mail, alţii au venit alături de noi. A fost primul simpozion internaţional şi zic eu că a ieşit bine“, a spus la final Nicolae Cojocaru, inspector de specialitate în cadrul ISJ Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS