16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportCFR Cluj a schimbat macazul titlului din 1973

CFR Cluj a schimbat macazul titlului din 1973

Ediţia de campionat 1972-1973 a Diviziei A a avut o desfăşurare dramatică, cu multe peripeţii şi o „furăciune“ în final, atunci când Ştiinţa lui Oblemenco a fost detronată de pe primul loc de Dinamo printr-un concurs de împrejurări bine regizat de cei din Ştefan cel Mare. Turul s-a încheiat cu Steaua pe primul loc, dar în partea a doua a campionatului „campioana unei mari iubiri“ a făcut instrucţie, cum se spune. Elevii lui Cernăianu şi Oţet s-au instalat în fruntea Diviziei A pentru opt etape, cu Dinamo mereu însă în plasa Universităţii. Campionatul s-a încheiat pe 20 iunie 1973, dar cele două echipe fruntaşe, Universitatea Craiova (locul I) şi Dinamo (locul II), mai aveau de jucat o restanţă, oltenii cu UTA, iar Dinamo cu CFR Cluj. Craiova era pe primul loc, cu 39 de puncte, golaveraj 54-35, iar Dinamo pe II, cu 37 de puncte, golaveraj 47-32. Peste patru zile s-au disputat cele două restanţe, UTA – Universitatea 1-0 şi Dinamo – CFR Cluj 4-0.
Constantin Cernăianu, antrenorul principal de atunci al Ştiinţei, a afirmat: „Am vorbit despre acel campionat de foarte multe ori, am auzit şi am aflat destule, dar adevărul tot nu-l ştiu. Continuu să cred că titlul ne-a fost furat în 1973. Craiova ar fi câştigat campionatul dacă am fi făcut un egal la Arad, dar noi am pierdut, în timp ce Dinamo s-a impus cu 4-0… Dinamoviştii au marcat în poarta ardelenilor atâtea goluri câte le-au fost necesare pentru a ne depăşi la golaveraj (?!) şi astfel au câştigat campionatul. Nu pot să acuz pe nimeni nici pentru meciul pierdut de noi, absolut surprinzător, la Arad, nici pentru scorul din Ştefan cel Mare. Poveştile rămân… poveşti, iar cele două cluburi de acum, CFR şi Dinamo, nu au nici o legătură cu evenimentele din acei ani“.
În ediţia de campionat 1972-1973, Universitatea a făcut 1-1 cu CFR (la Cluj), iar la Craiova a fost 4-2 pentru olteni (goluri: Oblemenco – 2, Bădin şi Niţă), cu aproape 45.000 de suporteri în tribunele stadionului „Central“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU