10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportFranţa, epicentrul handbalului feminin

Franţa, epicentrul handbalului feminin

Zece echipe emit pretenţii la podium, astfel că turneul final din Hexagon se anunţă o competiţie mai disputată ca niciodată.

În perioada 2-16 decembrie, Franţa va deveni centrul handbalului feminin, fiind gazda Campionatului Mondial, cea mai mare competiţie organizată în Hexagon şi a doua din acest an după Cupa Mondială de rugbi. La start se regăsesc 24 de echipe, împărţite în şase grupe, care îşi vor disputa partidele în 11 oraşe. Pau va găzdui Grupa A, într-o sală de 6.500 de locuri, unde vor evolua Franţa, Croaţia, Argentina şi Kazahstan. Grupa B se joacă la Saint-Brieuc (sală de 2.500 de locuri), unde se vor înfrunta Rusia, Brazilia, Macedonia şi Australia. Sala Sporturilor din Lyon, cu 5.100 de locuri, este scena Grupei C, unde vor evolua Norvegia, Austria, Angola şi Republica Dominicană. Meciurile Grupei D, în care sunt repartizate România, China, Polonia şi Tunisia, vor avea loc la Toulon, într-o sală de 4.200 de locuri. Grupa E, din care fac parte Ungaria, Spania, Japonia şi Congo, a fost repartizată la Nîmes (4.000 de locuri), în timp ce jocurile Grupei F, dintre Germania, Coreea de Sud, Ucraina şi Paraguay, se vor desfăşura la Nantes, într-o sală de 4.460 de locuri.

Doar trei zile au rămas până la start

Partidele din grupe sunt programate duminică, luni şi marţi, iar miercuri este zi de pauză şi de transfer spre grupele din turul principal. Reprezentativa ţării noastre va juca în Grupa M 2, unde se califică primele două echipe din grupele D, E şi F, programată la Dijon, într-o arenă de 3.200 de locuri. În Grupa M 1, la Metz (4.800 de locuri), vor evolua primele două clasate din grupele A, B şi C. Jocurile din turul principal se vor desfăşura în perioada 6-11 decembrie. În următoarea fază, primele patru clasate din Grupele M 1 şi M 2 vor avansa în sferturile de finală ale competiţiei, programate pe 13 decembrie la Paris-Bercy (10.000 de locuri). Semifinalele sunt programate pe 15 decembrie, tot în capitala Franţei, iar finala mică şi finala se vor disputa pe 16 decembrie.
La finalul acestui regal handbalistic, 12 echipe, clasate pe locurile trei şi patru după turul preliminar, se vot confrunta în Cupa Preşedintelui IHF, pentru locurile 13 şi 24, între 6 şi 9 decembrie, la Beauvais (2.800 locuri) şi Plaisir (1.260 de locuri), două orăşele apropiate de Paris. Meciurile pentru locurile cinci-opt, respectiv 9-12 sunt găzduite de Sala Polivalentă Paris-Bercy.
Campioana mondială se va califica direct la JO 2008, în timp ce ocupantele locurilor doi, trei şi patru vor primi aproape sigur organizarea celor trei turnee preolimpice, de unde se vor mai califica încă şase echipe pentru Beijing.

Tadici ştie ce-l aşteaptă

România se numără printre favoritele la medaliile CM 2007 din Franţa, iar selecţionerul Gheorghe Tadici crede că nouă-zece echipe şi-au fixat ca obiectiv un loc pe podium, acestea fiind Rusia, Norvegia, Ungaria, Danemarca, Germania, Coreea de Sud, Franţa, Brazilia şi România. Tadici, care apreciază că inspiraţia şi norocul vor avea un cuvânt greu de spus în meciurile tari, pledează ca fetele noastre să joace fiecare meci fără menajamente.
„Trebuie să jucăm foarte bine primul meci cu China, foarte bine cu Tunisia şi cu Polonia, ca să ne calificăm cu două puncte în grupa principală. Trebuie să jucăm bine fiecare meci. Va fi greu, pentru că nu se dă nimeni la o parte din faţa României. Toată lumea îşi doreşte un rezultat foarte bun cu noi, victorie sau un rezultat strâns. Nimeni nu-ţi dă voie să te menajezi. Încerc să evit presiunea asupra echipei. Ştiu ce înseamnă să pui presiune pe jucătoare şi pe rezultat. Obiectivul nostru sunt locurile unu-patru, dar ne propunem în primul rând să ne apărăm medalia de argint şi s-ar putea să ne gândim la mai mult. Avem cel puţin dreptul să ne gândim la titlu“, a spus selecţionerul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS