14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Oltchim va fi privatizat în 2008

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, va fi scos la privatizare în 2008, după ce va prelua unele active ale Societăţii Naţionale a Sării Salrom şi divizia de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti, deţinută de Petrom. „Oltchim va fi scos la privatizare anul viitor, după ce va fi integrat pe verticală, prin preluarea unor active de la Salrom, pentru a creşte atractivitatea faţă de investitori, şi prin preluarea petrochimiei de la Arpechim“, a declarat ieri Zsuzsa Bereschi, consilieră a vicepreşedintelui Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului pe probleme de privatizare şi administrare a societăţilor, Laszlo Gyerko. AVAS deţine 95,74% din capitalul Oltchim.

 

Maximum cinci milioane de euro pentru IMM-uri

Întreprinderile Mici şi Mijlocii (IMM) care activează în industria prelucrătoare, comerţ, reparaţii, hoteluri şi restaurante, tranzacţii imobiliare, închirieri şi prestări servicii pot beneficia de ajutor de stat în limita a cinci milioane de euro, repartizat pe cinci ani. Condiţiile acordării ajutorului pentru dezvoltarea sau modernizarea firmelor din aceste sectoare au fost aprobate miercuri, printr-o hotărâre a guvernului. Valoarea ajutorului se încadrează în plafonul prevăzut de reglementările UE, care stabilesc că nu este necesară notificarea comisiei. De astfel de facilităţi pot beneficia întreprinderile care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: sunt înregistrate conform Legii 31/1990 şi sunt încadrate în categoria IMM, au sediul şi îşi desfăşoară activitatea în România, în industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor şi a bunurilor personale şi de uz gospodăresc, hoteluri şi restaurante, tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor.

 

Pensionarii vor plăti contribuţia de sănătate

Contribuţia de sănătate va fi plătită de la 1 ianuarie 2009 şi de persoanele cu pensii mai mici de 1.000 lei, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, în loc să fie suportate de bugetul de stat, aşa cum s-a întâmplat începând din 2005, când pensiile au fost incluse în baza de impunere.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 90/2007, „contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei impozabile din pensii prevăzute în Codul Fiscal se datorează şi se calculează începând cu 1 ianuarie 2009“. Codul Fiscal în vigoare prevede că impozitul pe venit de 16% se plăteşte pentru pensiile de peste 900 de lei. Limita impozabilă urmează să fie majorată la 1.000 de lei de la 1 ianuarie 2008. În prezent, contribuţia de sănătate de 6,5% este plătită numai de persoanele care au pensii mai mari de 900 de lei , în timp ce contribuţia celor care au pensii sub acest nivel este suportată din bugetul de stat.

 

Plata alocaţiilor, numai la Poştă

Plata alocaţiilor de stat pentru copiii şcolari, începând cu fila de cec aferentă lunii septembrie 2007, se va face de la 1 octombrie numai prin Compania Naţională Poşta Română, pe baza carnetelor distribuite de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, a anunţat ieri Bancpost.

În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2007, Bancpost va efectua doar plata alocaţiilor aferente anilor şcolari precedenţi, neridicate de persoanele în drept. După această dată, plata acestor drepturi se va face numai de către Compania Naţională Poşta Română.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS