13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportEchipa nu putea sta într-un singur om

Echipa nu putea sta într-un singur om

După mai bine de şase ani în care a antrenat echipa masculină de baschet a Universităţii Craiova, Marius Toma a ales să fie doar antrenor secund o dată cu încheiarea colaborării dintre CS Universitatea şi Sport Club Municipal Craiova.
„Principal“ va fi Paul Nicolae, care se va ocupa exclusiv de antrenamente şi pregătirea meciurilor din Divizia B, în timp ce Toma va avea mai mult atribuţii organizatorice. „O dată cu această colaborare cu SCM, lucrurile   s-au schimbat un pic. Lumea are pretenţii mai mari, iar pentru a face performanţă echipa nu mai putea sta într-un singur om. Nu puteam merge la Bucureşti să rezolv un transfer, apoi să revin la Craiova, iar seara să fiu fresh la antrenament. Cred că experienţa acumulată în aceşti ani în treburile organizatorice îmi va fi de folos. Mă voi ocupa de tot ce ţine de organizarea partidelor, transferuri, problemele sociale ale jucătorilor, şcoală, cazare“, a explicat Toma.

„Jucătorii fug de echipele noi“

Antrenorul oltean a declarat că SCM Universitatea Craiova trebuie să devină un nume în baschetul românesc, pentru a atrage mai uşor jucători valoroşi: „Îmi doresc să devenim o echipă serioasă, cunoscută, pentru că noi nu avem un pedigree, iar jucătorii nu mai au încredere să semneze pentru orice club. Numai în ultimii ani au apărut o grămadă de echipe care la scurt timp după ce s-au înfiinţat s-au şi desfiinţat. Cele mai elocvente exemple sunt CST Alexandria şi Axiopolis Cernavodă, formaţii care după înfiinţare au promovat repede în Divizia A, dar imediat s-au desfiinţat“.
Prieten cu Sebastian Ghiţă, finanţatorul celei mai puternice echipe masculine de baschet din România, Asesoft Ploieşti, Marius Toma a aflat de la acesta unul dintre secretele succesului. „Mi-a spus că pentru a face treabă ai nevoie de oameni de încredere lângă tine, pentru că la un moment dat aceştia trebuie să ia nişte decizii la minut. Şi trebuie să ştii că persoana respectivă va lua o hotărâre bună. Şi banii contează foarte mult, dar în sport nu sunt suficienţi doar ei pentru a face performanţă“, a povestit Toma, care, pe lângă funcţia de antrenor secund la SCM Universitatea, este şi director adjunct la Direcţia pentru Sport a Judeţului Dolj, alături de Nicu Braun.

Baschetul juvenil stă mai bine

Chiar dacă echipa sa de seniori nu s-a făcut de râs în campionat în ultimii ani, ajungând mai mereu la turnee finale, Marius Toma recunoaşte că în Craiova baschetul juvenil este cel mai dezvoltat. „Este îmbucurător că obţinem rezultate bune la copii şi juniori. Paul Nicolae a obţinut cu grupa sa locul trei la campionatul naţional de minibaschet, iar jucătorul Cristian Corneanu are dublă legitimare cu clubul BC ’97 Bucureşti, proaspăt campion la juniori. Avem o colaboare foarte bună cu Sandu Pop de la Calafat. Totuşi, ne lipseşte ceva: avem baschetbalişti până la categoria juniori II. Ne-ar mai trebui juniori I şi republicani, pentru a crea o piramidă“, a încheiat Toma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU