10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCălugăru, campionul din Bănie

Călugăru, campionul din Bănie

Şahistul din Craiova va lua startul în întrecerile preliminariilor Campionatului Mondial de şah prin internet, competiţie care debutează anul acesta.

Pe 30 septembrie 2005 s-a dat startul la finala primului Campionat Naţional de şah prin internet al României, iar ultima partidă a fost disputată pe 20 iulie 2007. Organizatorii întrecerii prin internet au fost: Federaţia Română de Şah, reprezentată de directorul turneului, Marius Ceteraş, şi Federaţia Internaţională de Şah prin Corespondenţă, reprezentată de prof. Pedro Federico Hegoburu (Argentina). Au participat 11 jucători, calificaţi în semifinale. Timp de gândire – 60 de zile pentru fiecare zece mutări. Desfăşurarea întâlnirilor acestei prime ediţii prin internet a putut fi urmărită live pe serverul Federaţiei Internaţionale de Şah prin Corespondenţă (ICCF).

Directorul turneului din România, Marius Ceteraş, a anunţat încheierea primei ediţii a Campionatului Naţional de şah prin internet, felicitându-i pe campioni. Această ediţie are doi campioni naţionali: Viorel Călugăru (foto) din Craiova şi Cristian Campian din Cluj. Cei doi şahişti au terminat competiţia la egalitate de puncte pe locul I (6,5) şi coeficienţi SB egali (30,75), astfel că nu au putut fi departajaţi prin aplicarea criteriilor anunţate la startul întrecerii în 2005.

 

„Joc şah prin corespondenţă de 30 de ani“

 

Campionul Băniei, Viorel Călugăru, a spus: „Joc şah prin corespondenţă de peste 30 de ani, de pe vremea când mutările se transmiteau prin poştă. Am rămas de pe atunci cu un coeficient valoric bun (2374), fiind în evidenţele Federaţiei Internaţionale de Şah prin Corespondenţă. Datorită acestui coeficient, în 2001 am fost înscris de Federaţia Română de Şah (secţia de şah prin corespondenţă) la un turneu internaţional memorial. Am mai jucat în echipa naţională a României în Cupa ţărilor latine, în semifinalele şi finala campionatului naţional, prima ediţie. Din Craiova a mai jucat în semifinalele campionatului naţional studentul pe atunci, acum absolvent, Daniel Cincă. Mai particip în prezent la a şaptea ediţie a Campionatului european pe echipe, în semifinale. Echipa României, alcătuită din opt jucători, se află în grupa a 3-a, pe locul al 2-lea, înaintea unor formaţii foarte puternice, cum ar fi Anglia, Rusia. Avem şanse foarte mari să ne calificăm în finala europeană deoarece vor merge în finală nouă echipe, trei din fiecare grupă semifinală. Altfel, preliminariile Campionatului Mondial individual încep în acest an. Am fost deja înscris“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS