15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportNatalia Andrei, premiată de federaţie

Natalia Andrei, premiată de federaţie

Fosta mare campioană a primit o grămadă de titluri şi distincţii, după încheierea activităţii sportive, printre care Ordinul de merit sportiv clasa a II-a (de trei ori), Crucea Naţională Serviciul Credincios, clasa I şi, recent, titlul Legenda Atletismului, din partea Federaţiei Române de Atletism.
Cu toate acestea, Natalia Andrei nu se poate mândri cu titlul de Cetăţean de onoare al Craiovei, vinovaţi fiind consilierii de pe vremea mandatelor de primar ale lui Vasile Bulucea, care au refuzat de două ori propunerea ca fosta mare atletă să primească această distincţie simbolică.

 Fosta mare campioană de atletism Natalia Andrei a primit săptămâna trecută un trofeu din partea Federaţiei Române de Atletism. Statueta, care întruchipa un atlet şi era inscripţionată cu titulatura Legenda Atletismului, i-a fost înmânată de altă mare doamnă a atletismului românesc, Iolanda Balaş, în faţa sportivilor care au participat la Campionatele Naţionale de atletism, de pe Stadionul „Dinamo“, din Capitală. „Este important că nu suntem uitaţi. Noi am făcut sport numai pentru glorie, iar performanţele noastre trebuie cunoscute şi apreciate de sportivii din generaţia actuală“, a spus Natalia Andrei, care în prezent ocupă funcţia de consilier-şef pe probleme de sport în cadrul Direcţiei pentru Sport a Judeţului (DSJ) Dolj.

Natalia Andrei are o carte de vizită impresionantă ca sportivă, deţinând, poate, cele mai multe performanţe din atletismul oltean: de cinci ori recordmană mondială în probele de 1.500 m, 2.000 m şi o milă, campioană mondială în probele de 1.500 m, 3.000 m şi cros, vicecampioană mondială în aceleaşi probe, dublă campioană europeană la 1.500 m, de patru ori vicecampioană europeană la 1.500 m şi 3.000 m, multiplă campioană naţională şi balcanică (de 18 ori). Marele regret al semifondistei oltene este că nu a obţinut o medalie la Jocurile Olimpice, deşi a participat la două ediţii ale celei mai importante competiţii: Munchen 1972 (locul 11) şi Moscova 1980 (locul 9).

 

„Nu m-au vrut cetăţean
de onoare consilierii inculţi“

 

Pentru performanţele sale, Natalia Andrei a primit, după încheierea carierei, mai multe distincţii: „Pe vremea lui Ceauşescu am primit Ordinul de merit sportiv, clasa a II-a, distincţie pe care am mai primit-o de două ori după revoluţie, în 1994 şi 1996. În 2000 am primit Crucea Naţională Serviciul Credincios, clasa I“. Natalia Andrei nu poate uita că, pe vremea când primar al Craiovei era Vasile Bulucea, consilierii locali au refuzat de două ori propunerea ca ea să devină cetăţean de onoare al Băniei. „Eram în relaţii foarte cordiale cu domnul Bulucea, dar ce să fac dacă nu m-au acceptat… Mai mult sunt de vină consilierii locali din acea perioadă, pentru că ei nu au votat propunerea. Ce să le fac eu dacă nu au nici cultură generală, nici cultură sportivă? M-a afectat pe moment că alţii care nu au avut nici o legătură cu Craiova au primit titlul de cetăţean de onoare, iar eu, care am adus glorie oraşului, am fost refuzată. Însă acum mi-a trecut, mi-am dat seama că era vorba de alte criterii şi de interese“, a adăugat fosta mare campioană.

Altă fostă mare sportivă olteană care a primit săptămâna trecută trofeul Legenda Atletismului a fost Cristieana Matei, în prezent antrenoare la CSM Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS