10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTorcea face performanta la 42 de ani

Torcea face performanta la 42 de ani

Pare incredibil ca un sportiv de performanta, care are 42 de ani, sa concureze de la egal la egal cu adversari care au cu 20 de ani mai putin. Pare incredibil ca intr-un sport cum este culturismul, zguduit de multe ori de scandaluri de dopaj, un multiplu campion national sa demonstreze ca se poate face performanta si fara a folosi substante interzise. Pare incredibil ca dupa sase luni petrecute in Irak, unde a participat alaturi de „Scorpionii Rosii“ la mentinerea pacii intr-una dintre cele mai „fierbinti“ zone ale globului, si dupa doar o luna si jumatate de antrenamente, un sportiv de peste 40 de ani sa obtina medalia de argint la Campionatele Nationale de culturism. Pare incredibil…, insa este adevarat. Toate aceste lucruri extraordinare le-a infaptuit Costel Torcea, militar profesionist din 1990 si practicant al culturismului din 1983, un om care atunci când a intrat pentru prima oara intr-o sala de antrenamente avea doar 46 de kilograme. In prezent, Torcea are 75 de kilograme si este un „pachet de muschi“. Seamana cu Arnold Schwarzenegger in filmul „Predator“, doar ca este mai scund si mai uman. Isi continua atât cariera militara, la o unitate de elita din Banie, cât si pe cea de sportiv de performanta, in cadrul clubului Gladiator Craiova. Pregateste in cadrul aceluiasi club o noua serie de campioni si isi doreste ca „tinerii sa-si rupa câteva ore din cele pe care le petrec in fata calculatoarelor si sa mearga in salile de antrenamente sau pe terenurile de sport pentru a-si ingriji sanatatea“.


„Veneam pe jos de la Cârcea la sala din Craiova…“


Adolescent fiind, Costel Torcea era cam pirpiriu. La sfatul unor prieteni, s-a apucat sa ridice greutati in curtea casei, tatal sau ajutându-l la „dotarea materiala“ cu… doi saboti de cale ferata. A ajuns in cele din urma la o sala specializata in Craiova si, de când a luat contactul cu culturismul, nu a mai putut renunta la acesta sport. A fost dragoste la prima vedere, dragoste care tine o viata intreaga.


Costel Torcea ne-a povestit cum s-a intâlnit cu pasiunea vietii sale: „Din 1983, de la vârsta de 18 ani, m-am apucat sa practic culturismul. De fapt, cred ca am inceput un pic mai devreme. In urma cu mai mult de 20 de ani eram un tânar cu o greutate de 46 de kilograme si imi doream sa fiu si eu un pic mai musculos. Câtiva prieteni m-au indrumat sa fac antrenament cu greutati. Primele antrenamente le-am facut acasa, in curte, la Cârcea. M-am rugat de tata sa-mi aduca doi saboti de cale ferata. Mi i-a adus, dar nu au fost suficienti. Dupa aceea am citit in ziar ca s-a deschis o sala pe Unirii. Am mers si am cautat-o o zi intreaga. In cele din urma am gasit-o si am intrat in legatura cu domnul Radu Bitel, acesta fiind antrenorul care m-a initiat in culturism. Imi doream foarte mult sa ma antrenez si veneam de la Cârcea la sala pe jos sau cu bicicleta. La primul concurs la care am participat, m-am clasat abia pe locul 13 din 15 participanti. Ma demoralizasem un pic, dar a intervenit antrenorul si m-a incurajat sa continuu. Anul urmator am luat medalia de argint la Cupa Rapid, care era un concurs de nivel national. Aceasta medalie a fost impulsul de care aveam nevoie pentru a merge inainte“.


„Am fost ajutat sa fac o sala de culturism in Irak“


Chiar si in timpul in care a fost in misiune in Irak, unde a participat impreuna cu „Scorpionii Rosii“ si cu „Scorpionii Negri“ la misiunile de mentinere a pacii, Costel Torcea nu a renuntat la antrenamente. A avut sansa sa aiba comandanti si colegi extraordinari, cu ajutorul carora a reusit sa faca o sala de culturism in cadrul bazei românesti. Antrenamentele facute departe de casa i-au priit, la numai o luna si jumatate de la revenirea in tara cu „Scorpionii Rosii“ obtinând medalia de argint la Campionatele Nationale de seniori.


„Sunt militar profesionist din 1990. In Irak am stat sase luni cu «Scorpionii Rosii» si sase luni cu «Scorpionii Negri», perioada in care am cunoscut niste oameni extraordinari. In conditiile in care am fost departe de familiile noastre, acesti oameni au dat dovada de un profesionalism si de niste calitati umane fantastice. Din punct de vedere sportiv, in prima misiune am avut sansa sa fiu ajutat de comandantul batalionului «Scorpionii Rosii», domnul colonel Nicolae Ciuca, sa fac o sala de culturism in cadrul bazei militare românesti din Irak. Am mers impreuna cu domnul colonel la atelierul bazei, iar militarii nostri de acolo ne-au ajutat sa construim aparatura cu care apoi s-au antrenat foarte multi militari din cadrul detasamentului. De asemenea, domnul colonel Ciuca a mai adus niste aparate de la militarii americani. Dupa un an, când m-am intors cu «Scorpionii Negri» in Irak, am regasit sala intacta, aceasta fiind folosita si de celelalte contingente care au mers acolo. In ciuda dificultatilor pe care noi, ca militari, le-am intâmpinat in Irak, am reusit sa-mi continuu antrenamentele. Când am revenit in tara cu «Scorpionii Rosii» m-am mai pregatit o luna si jumatate si am participat la Campionatele Nationale de seniori, unde am obtinut medalia de argint“, a spus Torcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU