22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportAniversare „rotunda“ in EAU: 50 de ani!

Aniversare „rotunda“ in EAU: 50 de ani!

Dupa ce in sezonul trecut a antrenat la Motru si la Universitatea, fostul goal-keeper al „Craiovei Maxima“, care si-a sarbatorit ieri ziua de nastere, pregateste acum portarii de la Al Ain, fiind „secundul“ lui Anghel Iordanescu.


Ca fotbalist, Silviu Lung a avut patru perioade importante in cariera: Universitatea, Steaua, Logrones (Spania) si Electroputere. Cea mai importanta? „Se intelege ca Universitatea. Nu se compara cu celelalte! De ce spun asta? Pai la Universitatea mi-am facut un nume in fotbalul românesc si european, fara cariera de la Craiova nu puteam ajunge sus“, afirma Silvica.


Nascut pe 9 septembrie 1956, la Sânmiclaus (Satu Mare), el a debutat in Divizia A la Craiova, pe 28 august 1974, in meciul Universitatea – Poli Timisoara 1-0, antrenori ai oltenilor fiind atunci Constantin Cernaianu si Constantin Otet. A jucat pentru Universitatea pâna in 1988, adica 14 sezoane.


419 meciuri in Divizia A


In vara anului 1988, a acceptat oferta Stelei, iar in perioda ’88-’90 a aparat poarta militarilor. Silviu Lung recunoaste: „In cei doi ani pe care i-am jucat la Steaua am câstigat mai multi bani decât am câstigat in 15 ani la Craiova!“.


Imediat dupa evolutiile bune de la CM din Italia ’90, Silviu Lung a jucat in Primera Division, la Logrones. A avut un accident (rupere ligamente), iar dupa campionatul ’90-’91 a revenit in România, la Craiova, acceptând oferta celor de la Electroputere. In Valea Rosie a jucat doua sezoane, pâna in vara lui ’93. Atunci a semnat cu Universitatea, dar in turul campionatului ’93-’94 s-a retras, oarecum surprinzator, din fotbal.


Cifrele carierei sale: in Divizia A din Romania – 419 meciuri; in echipa nationala – 77 de partide; in Cupele Europene – 56 de meciuri. Performante: trei titluri (’80 si ’81 cu Universitatea, ’89 cu Steaua); cinci Cupe ale României (’77, ’78, ’81 si ’83 cu Universitatea; ’89 cu Steaua); semifinalist, in 1983, al Cupei UEFA, cu Universitatea, finalist al Cupei Campionilor Europeni, in 1989, cu Steaua.


Antrenor in Maroc, Japonia si EAU


Imediat dupa retragerea de pe teren, Silviu Lung a imbratisat cariera de antrenor, la inceput „secund“ la Universitatea, apoi a plecat in Maroc, „principal“ la Olympique Casablanca. Cariera de tehnician si-a continuat-o apoi in România: FC National, Minerul Motru, Universitatea Craiova. O experienta interesanta si inedita a avut-o in Japonia, la Nagoya Grampus Eigth.


„Pot spune ca anii petrecuti in Japonia, prin ceea ce am invatat si am vazut acolo, m-au marcat pozitiv“, a afirmat Silviu Lung.


In decembrie 2002, a revenit la Universitatea, desi oficialii de la Nagoya i-au propus prelungirea contractului si pentru sezonul 2003. „I-am refuzat pe japonezi, am preferat sa revin la Universitatea, dar apoi am regretat“, a dezvaluit Silviu Lung.


Dupa Universitatea (2003-2005) a antrenat iarasi la Motru, dar la sfârsitul campionatului 2005-2006 a revenit la Universitatea. I s-a propus functia de antrenor cu portarii si principal la echipa satelit pentru sezonul 2006-2007, dar a ramas doar antrenor cu portarii. N-a semnat nici un contract cu Universitatea, motiv pentru care in vara acestui an a acceptat propunerea lui Anghel Iordanescu de a-l insoti in EAU, la Al Ain, unde este si in prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU