10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportAurel Ticleanu, pe urmele lui Balaci si Lung

Aurel Ticleanu, pe urmele lui Balaci si Lung

„Chiose“ va pleca mâine in Kuweit, fostul mare jucator al Universitatii urmând sa fie antrenorul principal al formatiei din prima liga Al-Sahel.

Ca fotbalist, Aurel Ticleanu si-a incheiat cariera la Olimpiakos Nicosia, iar ca antrenor a pregatit, pe lânga multe echipe din România, si formatii din Maroc, Albania si Bangladesh. In ultimul sezon fotbalistic, „Chiose“ a antrenat pe Al-Sahel din Kuweit. Oficialii clubului asiatic au fost multumiti de serviciile tehnicianului român, motiv pentru care Ticleanu pleaca mâine in Kuweit pentru noul sezon competitional.

– Inteleg ca ti-ai facut iarasi bagajele pentru Kuweit…
– Ce bagaje, ca acolo nu prea ai nevoie de multe haine! Lasând gluma la o parte, intr-adevar, plec din nou in Kuweit. Daca nu apare nimic neprevazut, luni (mâine – n.r.) decolez din aeroportul international „Henri Coanda “ Bucuresti spre … „petrodolarii“ din Kuweit. Contractul deja l-am semnat, astept doar biletul de avion.
– Cum a fost campionatul trecut?
– Al-Sahel s-a situat pe locul sapte. Chiar daca nu este un loc de podium, a fost bine. Campioana este din capitala, Al-Kuwait SC. De fapt, podiumul intrecerii se disputa intre formatii din capitala tarii. Campionatul din Kuweit, despre care probabil nu se cunosc multe amanunte, este destul de ciudat, ca sa zic asa.

„Jucatorii sunt foarte bogati!“

– In ce sens ciudat?
– Un singur exemplu: la antrenamente, toti jucatorii echipei vin cu ultimele modele de masini! Sunt foarte bogati, iar fotbalul este altfel privit de ei. Ca antrenor, nu prea ai solutii de motivare a acestor jucatori. Ei, repet, sunt foarte bogati… Este o altfel de lume acolo si nu mi-a fost usor.
– Care-i nivelul acestui campionat „ciudat“, cum zici?
– Destul de ridicat. Cel putin 60 de minute joaca fotbal…
– De ce numai atât?
– Jucatorii fiind foarte bogati, antrenorii se confrunta cu diverse probleme, printre care si aceea a pregatirii fizice. Nu le prea place sa lucreze la acest capitol. Din acest motiv, nici nu accepta in staful tehnic postul de preparator fizic. Ceea ce spun este adevarat, iar acest amanunt se poate verifica si in meciurile echipei nationale. Daca te uiti la statistica nationalei, vei constata ca, in general, nationala Kuweitului a condus ostilitatile pâna prin minutul 60, de la caz la caz. De exemplu, intr-un meci din preliminariile pentru Campionatul Mondial 2006, cu nationala Uzbekistanului, Kuweitul a condus la pauza cu 2-0, au irosit inca vreo patru-cinci ocazii de a majora scorul, dar apoi au cazut fizic si au pierdut meciul!
– Ce obiectiv ai pentru noul sezon?
– Cum iti spuneam, podiumul campionatului se disputa intre cinci formatii foarte puternice din capitala. Aceste cluburi au in conducere seici, printi foarte bogati, care investesc multi „petrodolari“ in fotbal. Echipa mea, Al-Sahel, este din provincie. Probabil ca obiectivul si pentru acest campionat este mentinerea in prima liga. In sezonul trecut au fost 14 echipe, dar acum au schimbat sistemul competitional. Inteleg ca pentru 2006/2007 au ramas doar opt echipe si se va juca in sistem play-off. Nu stiu foarte bine, as putea sa ofer informatii clare abia dupa ce ajung acolo, adica saptamâna viitoare. Campionatul incepe in octombrie.

„Universitatea trebuie incurajata si sustinuta“

– Ce transmiti Universitatii?
– Craiova ramâne… Craiova. Mi-as dori sa faca lucruri foarte mari. L-am auzit pe Adrian Mititelu vorbind de accederea in Cupele Europene… Vorbea ca Universitatea o sa-i bata pe cei de la Dinamo, pe altii si altii… Am intrat in direct intr-o emisiune radiofonica si l-am sfatuit sa adopte o politica a pasilor marunti. Nu te poti bate, deocamdata, de la egal la egal, cu marile echipe din campionat! Ar trebui luate lucrurile mai usor. Si asa, usor, cu pasi marunti si siguri, se poate ajunge departe. Daca pleci in sprint, s-ar putea sa obosesti si sa nu termini cursa. Asta-i parerea mea, dar fiecare face cum crede de cuvinta. Nu vreau sa ma erijez intr-un sfatuitor sau filosof. Oricum, Universitatea trebuie incurajata si sustinuta. Doamne ajuta!
– Esti singurul antrenor român din campionat?
– La echipele de club din prima liga, intr-adevar, numai eu sunt român. Se mai insa afla acolo Mihai Stoichita, selectionerul nationalei Kuweitului, iar in staff-ul lui sunt si alti români. Cam asta ar fi „colonia“ româneasca din Kuweit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS