11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportTitlul olimpic, o afacere nordica

Titlul olimpic, o afacere nordica

Finlanda si Suedia se vor lupta astazi in ultimul act al turneului de hochei, dupa ce au inregistrat victorii categorice in fata Rusiei, respectiv Cehiei, in semifinale.


Semifinalele competitiei olimpice de hochei masculin au oferit pe lânga un spectacol deosebit si doua victorii categorice ale echipelor nordice in fata unor adversari la fel de redutabili. Finlanda a invins cu scorul de 4-0 (1-0, 2-0, 1-0) Rusia, intr-un meci pe care specialistii l-au catalogat drept o finala dupa evolutia de pâna acum a celor doua echipe.


Cele doua combatante nu au dezamagit si au oferit un joc de o intensitate deosebita celor 9.000 de spectatori veniti la „Palasport Olimpico“, dar si telespectatorilor din lumea intreaga. Rusia a inceput in forta meciul si a trimis doua suturi pe poarta in primul minut de joc, insa finlandezii au fost cei care au deschis scorul, in minutul 6, prin Ville Peltonen, care l-a invins pe portarul Evgheni Nabokov cu un sut imparabil, in situatie de superioritate numerica. Nordicii au mai fost aproape de gol la actiunile lui Olli Joninen si Teppo Numminen, iar rusii au replicat prin Kasparaitis si Ovechkin, ale caror suturi au fost blocate de bravul Niittymaki.


Revansa finlandeza


In repriza a doua, tot Finlanda a fost cea care a insistat mai mult in ofensiva, iar acest lucru
s-a concretizat si pe tabela de marcaj. Toni Lydman si Saku Koivu au inscris si au ridicat scorul la 3-0, inchizând practic meciul. Rusii nu au reusit sa marcheze nici macar atunci când au fost in superioritate numerica, acest lucru intâmplându-se de doua ori pe parcursul partii a doua.


Repriza a treia a fost caracterizata de incercarile repetate ale rusilor de a-si salva onoarea, insa de fiecare data acestia s-au lovit ca de un zid de defensiva finlandeza construita in zona neutra. Si cei care au marcat au fost tot finlandezii, prin Olli Joninen.


Pentru a cincea oara in sapte meciuri disputate la Torino, echipa „leilor“ alb-albastri, neinvinsa pâna acum, nu a primit gol. Finlandezii, care au in palmares un singur titlu mondial (1995), si-au luat revansa in fata rusilor, care ii eliminasera, tot in faza semifinalelor, la Jocurile Olimpice de iarna de la Nagano, in urma cu opt ani.


Suedia a nimicit Cehia


Echipa Suediei a ajuns in ultimul act al turneului olimpic de la Torino dupa ce a trecut cu scorul de 7-3 (2-1, 4-2, 1-0) de Cehia, mereu in dificultate din cauza numeroaselor erori comise. Cehul Jagr a fost doar o umbra a pasatorului de exceptie din precedentele meciuri, iar Hnilicka a prins o zi nefasta, incasând gol dupa gol, fapt pentru care a si fost inlocuit de antrenorul Hadamczik la scorul de 1-5.


Inceputul de meci a fost furibund, inscriindu-se trei goluri la primele patru suturi pe spatiul portii. Modin a punctat pentru suedezi in secunda 34, dar cehii, campioni olimpici la Nagano (1998), au egalat repede, gratie reusitei lui Filip Kuba, apoi suedezul Axelsson a marcat pentru 2-1, la capatul unei combinatii de efect.


Nordicii au marcat trei goluri in sase minute


In repriza a doua, Suedia a marcat trei goluri in numai sase minute, prin Sedin, Backstrom si Jorgen Jonsson, care s-au dovedit decisive pentru câstigarea partidei. Nordicii si-au permis apoi sa se relaxeze, iar cehii au trimis de doua ori pucul in poarta, prin Hemsky si Prospal.


In cea de-a treia parte a meciului, Suedia a incercat sa apere avantajul de pe tabela (6-3), inchizând spatiile cehilor. Cu un minut inainte de final, avea sa se inscrie cel mai spectaculos gol al meciului. Suedezul Axelsson a reusit un „coast to coast“, a protejat foarte bine pucul lânga mantinela din spatele portii adverse, a iesit invingator dintr-un check cu doi fundasi cehi si i-a pasat decisiv in centru lui Alfredsson, care a sutat fara preluare in poarta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS