6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportConstantin Otet ar fi implinit 65 de ani

Constantin Otet ar fi implinit 65 de ani

Ca jucator, Tica Otet nu a impresionat. Nici Titi Teasca nu a fost un nume in fotbalul românesc ca jucator. Otet nici n-a avut cum, deoarece a fost obligat sa abandoneze prematur cariera de fotbalist, din cauza unei accidentari pe când evolua la Metalul Turnu Severin. El s-a nascut pe 24 decembrie 1940, la Poroienita – Mehedinti.


Dupa absolvirea Institutului de Educatie Fizica din Bucuresti, a devenit antrenor, intre 1964-1968 fiind la echipa de Divizia C, Metalul Turnu Severin. Ajuns la Universitatea Craiova, chiar din primul sezon, ’68/’69, a obtinut un trofeu pentru clubul din Banie, primul titlu national la tineret al oltenilor. In acel campionat de tineret-rezerve, cum s-a numit pe atunci, Universitatea a invins pe Dinamo cu 6-3, stadionul „Central“ fiind plin si la un meci de tineret, 31.000 de spectatori! Pe „Stefan cel Mare“, „câinii“ ne-au invins cu 3-0. Extrem de meticulos, Constantin Otet si-a notat formatiile care s-au infruntat in acel meci, repet, de tineret-rezerve. Dinamo: Andrei – Cheran, Nunweiller III, Satmareanu II, Deleanu, Dinu, Nunweiller VI, Lucescu, Dumitriu II (Salceanu), Dumitrache, Fl. Dumitrescu. Universitatea: Pilca – Niculescu, Deselnicu, Tacoi, Velea, Strimbeanu, Ivan, Nita, Pirvu (Neagu), Oblemenco, Taralunga.


Titlul cu FC Arges, event cu Universitatea


Dupa o experienta la Electroputere, Otet este numit antrenor secund la echipa mare a Universitatii, perioada in care, in campionatul ’73/’74, oltenii cuceresc primul titlu national din istorie, antrenor principal fiind Constantin Cernaianu, in prezent profesor la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii Ecologice Bucuresti. Fiind antrenor apoi la echipa de tineret-sperante (cum a fost numit campionatul din editia 1973/1974), Tica Otet a cucerit inca un titlu, editia 1975/1976. In cariera antrenorului Otet au urmat: Pandurii Târgu Jiu (’77-’78), secund la FC Arges (1978-1980). Cu FC Arges, Otet are in palmares câstigarea titlului editiei ’78/’79, al doilea din istoria clubului pitestean. Titlul s-a decis in ultima etapa a acelui campionat, intr-un meci capital desfasurat in „Stefan cel Mare“, Dinamo – FC Arges. A fost un meci dramatic, cu rasturnari spectaculoase de scor: 1-0, 1-3, 3-3, 3-4! Golul victoriei pitestenilor a fost inscris de Dobrin in ultimul minut de joc si astfel titlul a mers in Trivale! De atunci, din 1979, FC Arges nu a mai câstigat in „Stefan cel Mare“ decât in acest tur de campionat, 2005/2006, fostul elev al lui Otet, Sorin Cirtu, reusind acum, ca antrenor la Pitesti, sa invinga echipa „câinilor“!


Destituit in biroul primului-secretar


Dupa aceasta performanta obtinuta cu FC Arges, ca secund al lui Florin Halagian, Otet revine la Universitatea, secund al lui Ion Oblemenco. Oltenii cuceresc in sezonul 1980/1981 primul event din istorie, iar in editia ’81/’82 a Cupei Campionilor Europeni Universitatea ajunge pâna in sferturile de finala, premiera pentru fotbalul românesc. Din vara anului 1982, Tica Otet este numit antrenor principal al echipei supranumite atunci „Craiova Maxima“. Si astfel, in palmaresul echipei si al antrenorului principal Otet este consemnat cel mai mare succes al fotbalului românesc: calificarea Universitatii in semifinalele Cupei UEFA, editia 1982/1983.


Dupa un meci câstigat de Universitatea la Craiova in fata Sportului Studentesc al lui Nicu Ceausescu, in returul campionatului ’83/’84, Constantin Otet si secundul Nicu Ivan au fost destituiti in biroul primului-secretar fara explicatii!


Traseul antrenorului Constantin Otet a continuat astfel: Politehnica Iasi, Minerul Motru, Universitatea Craiova, Jiul Petrosani, Constructorul Craiova, FC Braila, Universitatea Craiova, Egipt, Universitatea, Al Nassr Sport (Ilie Balaci fiind antrenorul principal al echipei din Riad), Universitatea Craiova, Al Jies (Siria). S-a stins din viata pe 19 februarie 1999, iar pe 12 aprilie 1999, Consiliul Local Craiova ii acorda, post-mortem, titlul de cetatean de onoare al Baniei. Un director al unei unitati de constructii din Craiova intentioneaza sa sponsorizeze aparitia, in 2006, a unei carti despre antrenorul si omul de exceptie care a fost Constantin Otet…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS