27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCostica Donose a intrat la... apa

Costica Donose a intrat la… apa

Nascut in Moldova, la Tecuci, Costica Donose a ajuns in Craiova de la patru ani, tatal sau fiind mutat in interes de serviciu in Oltenia. Aici, Costica a facut primii pasi in fotbal si se considera oltean get-beget, mai ales ca la Universitatea a cunoscut cele mai mari satisfactii fotbalistice.


Donose a fost descoperit in urma unei selectii in curtea Scolii Generale nr. 3, iar primul antrenor i-a fost Gica Scaesteanu, de la Centrul de copii si juniori al Universitatii. In echipa mare a oltenilor, Donose a debutat la 17 ani, in prima etapa a returului campionatului1968/1969, intr-un meci al Universitatii la Cluj, 1-1, antrenor fiind Stefan Coidum. In returul sezonului 1972/1973, Costica a fost incorporat in armata si transferat la Chimia Râmnicu Vâlcea, desi a fost dorit si de Steaua. Cu Donose titular, Chimia a câstigat Cupa României in 1973. Acea editie a Cupei a fost unica, in finala calificându-se doua formatii din ligile inferioare: Constructorul Galati (Divizia C) si Chimia Râmnicu Vâlcea (Divizia B). Finala s-a rejucat deoarece asa era regulamentul pe atunci: dupa rezultatul de 1-1, vâlcenii au câstigat apoi cu 3-0. Donose a debutat in acel an, 1973, in cupele europene, Chimia fiind insa eliminata in primul tur al Cupei Cupelor de Glentoran Belfast. Donose a ramas la Vâlcea pâna la sfârsitul campionatului ’73/’74, unul fast pentru olteni: Universitatea a câstigat primul titlu national din istorie, iar Chimia lui Donose a promovat in prima liga.


„Polul fotbalului românesc s-a mutat la Craiova“


„Pele“, cum a fost numit Donose, a revenit la Universitatea si a jucat din 1974 pâna in 1984.


Despre acesti zece ani sub culorile sfinte ale Stiintei, Donose a spus: „Aici, la Craiova, am cunoscut gloria in plan fotbalistic. Satisfactii multe, performante fotbalistice deosebite. Cea mai mare reusita a acestor zece sezoane este acea calificare a Universitatii in semifinalele Cupei UEFA din ’82/’83, dupa ce si in anii anteriori am scos capul in Europa fotbalistica. Am amintiri placute, deplasari frumoase, adica tot ce isi doreste un fotbalist. Cred ca toti coechipierii mei ti-au declarat cam acelasi lucru – ani plini de satisfactii, ani in care polul fotbalului românesc s-a mutat in Banie“.


Presiuni inaintea meciurilor cu Dinamo


Despre banii pe care fostii jucatori ai Universitatii Craiova i-au primit in acei ani de glorie, Costica Donose a afirmat: „Chiar daca performantele noastre au fost remarcabile, chiar daca am facut furori in Europa, banii erau pe masura unui club studentesc. N-aveam cum sa ne comparam financiar, de exemplu, cu Steaua sau Dinamo. Probabil ca din acest motiv eram si asa de iubiti de oameni. Suporterii stiau ce putere avea Dinamo pe vremea aceea. Militia era tare, avea alta organizare, alte metode! Toti angajatii MI erau obligati sa cotizeze, plus alte probleme. Noi eram saraci din acest punct de vedere. Iar oamenii nu iubeau pe Dinamo, ci pe noi. Era, intr-adevar, o refulare. Noi jucam altceva, un fotbal adevarat. Dinamo? Era vizibil ca uneori erau ajutati sa câstige prin mijloace mai putin fotbalistice. Daca se faceau presiuni asupra jucatorilor Universitatii inaintea meciurilor cu Dinamo? Da, inclusiv asupra arbitrilor! Dinamo avea putere“.


„Universitatea sa revina in prim-planul fotbalului românesc“


Costica Donose implineste mâine 53 de ani. Dupa desfiintarea formatiei Senaco Novaci, unde era antrenor, fostul mijlocas de aur al „Craiovei Maxima“ n-a mai antrenat, iar in prezent este angajatul Regiei de Apa din Craiova, ca economist. A infiintat o scoala de fotbal in Craiova care-i poarta numele, iar fiul, Alin Donose, o administreaza. „De ziua mea, imi doresc sa fiu sanatos. Fotbalistic vorbind, sper ca Universitatea sa revina in anii urmatori in prim-planul fotbalului românesc, iar Scoala de fotbal «Costica Donose» sa devina o forta“, a incheiat Donose.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS