27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCrisan ar fi implinit astazi 50 de ani

Crisan ar fi implinit astazi 50 de ani

Daca ar fi trait, Zoli Crisan ar fi implinit astazi 50 de ani… Orice moarte este nedreapta, iar a lui Crisan este cu atit mai de neinteles. Pun o intrebare pe care n-as fi dorit s-o formulez niciodata: de ce te-ai grabit, Zoli?


Nascut la Oradea, el s-a afirmat la Minerul Baia Mare, iar la Craiova a fost racolat in vara anului 1974, atunci cind oltenii au adus in curtea Universitatii, printre altii, pe Lung si pe Dobrin, ultimul reintorcindu-se dupa citeva luni la Pitesti. In acel an, 1974, Zoli a debutat oficial la Universitatea (august, in meciul „U“ Cluj – Craiova 1-1) si in echipa nationala (decembrie, Israel – România 0-1). A jucat pentru culorile alb-albastre intre anii 1974-1984, care au insemnat mult pentru Crisan. „Cele zece sezoane au insemnat totul pentru mine! O cariera deosebita, consacrarea cu Universitatea, titularizare in echipa nationala… Au fost cei mai frumosi ani din cariera“ – din cartea „Patimile lui Crisan“, aparuta la Editura de Sud, 2004.


Cifrele carierei: 304 jocuri in Divizia A (la Universitatea, FC Bihor, FC Olt, Chimia Rimnicu Vilcea), 50 de goluri marcate, 46 de prezente in echipa nationala, pentru care a marcat patru goluri. Este jucatorul român care in 1975, intr-un meci din preliminariile CE, Spania – România 1-1, a inscris un gol celebru (printre picioarele portarului Iribar) pe „Santiago Bernabeu“, in fata a 100.000 de spectatori! A doua zi dupa meci a fost cautat de reprezentanti ai clubului spaniol Real Zaragoza, sugerindu-i-se sa ramina in Spania…


Performante: doua titluri nationale (’80, ’81), patru Cupe ale României (’77, ’78, ’81, ’83), semifinalist al Cupei UEFA (’83). In Cupele Europene, a evoluat in 30 de partide, marcind cinci goluri (cu Steaua Rosie Belgrad, Olympiakos Nicosia, Fortuna Dusseldorf, BK Copenhaga si 1. FC Kaiserslautern).


Zoli Crisan a decedat pe 8 octombrie 2003.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS