3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRegulamente scolare aspre pentru combaterea degradarii invatamintului

Regulamente scolare aspre pentru combaterea degradarii invatamintului

Ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, a trimis o scrisoare conducerilor inspectoratelor scolare judetene, prin care solicita sa le aduca la cunostinta directorilor unitatilor de invatamint toate obligatiile care le revin in vederea instaurarii unor regulamente de combatere a degradarii starii disciplinare din mediul scolar. Potrivit scrisorii ministrului Miclea, la nivelul fiecarui consiliu profesoral se vor prezenta, in detaliu, indatoririle cadrelor didactice, punindu-se accent pe punctualitate, tinuta, respectarea planificarii calendaristice, indeplinirea tuturor sarcinilor prevazute in fisa postului, adecvarea continutului lectiilor la particularitatile de virsta ale elevilor, calitatea componentei educative, relatiile cadru didactic – elev, managementul clasei, activitatile extrascolare si efectul lor asupra calitatii formarii grupului supus educatiei. Cadrele didactice vor fi atentionate ca aplicarea de pedepse corporale elevilor este interzisa. Vor fi prezentate si sanctiunile care decurg din nerespectarea prevederilor de mai sus si efectul acestora asupra carierei didactice personale. La nivelul colectivelor de elevi, prin invatatori si profesorii diriginti, vor fi discutate cazuri concrete de abateri de la normele de comportare civilizata in diverse imprejurari, acestea urmind sa fie analizate prin raportare la prevederile Regulamentului scolar si ale Regulamentului de ordine interioara, se mai arata in document. Esentiala in acest context este discutarea calitatii de elev, evidentiindu-se faptele care contravin acesteia, precum si sanctiunile ce decurg din nerespectarea regulamentelor.


La nivelul ISJ Dolj, se va analiza periodic starea disciplinara, pe baza informarilor scrise primite de la fiecare director in legatura cu abateri savirsite de profesori si de elevi, mai spune inspectorul general. Acesta afirma ca va extinde masurile administrative, precum si strategia de ameliorare si de prevenire a unor situatii de degradare a invatamintului, pentru intreg personalul. De asemenea, consilierul educativ si directorul vor avea o evidenta clara, periodica si in sistem electronic, pe clase si pe elevi, a starii disciplinare (frecventa, abateri de la regulament, sanctiuni aplicate, masuri de ameliorare). Se va intocmi, semestrial, diagrama starii disciplinare, avind in vedere frecventa la ore, abateri de la regulamentul scolar, aplicarea gradata a sanctiunilor, conform prevederilor legale in vigoare.


Ministrul educatiei, probabil, a omis din regulament necesitatea colaborarii directorilor cu politia de proximitate, insa acesta s-a pronuntat pentru o transparenta totala a cazurilor concrete.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS