17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSportUmbre in Saptamina Luminata

Umbre in Saptamina Luminata

Eram inca in Saptamina Luminata. Bunii crestini cred ca Iisus a Inviat, iar oltenii cei mai patimasi (si care olteni nu sint patimasi?) credeau ca si Universitatea Craiova, sub comanda lui Mircea Rednic, se trezise la viata si, poate, incet-incet, la gloria apusa. Pentru conducatorii lui Dinamo insa si, mai ales, pentru arbitrul Ionica Serea, probabil ca singura lumina pe care o vedeau era cea a nocturnei de pe stadionul din „Stefan cel Mare“. Ei sint dovada vie ca rautatea si proasta judecata se multiplica si, la rindul lor, transced epocile istorice. Un Baraba modern – asta a fost simbata seara domnul Serea din Bacau. Iar Federatia de Fotbal, ca si Liga, de altfel, e o colectie de falsi Pilati din Pont; din Pontul Euxin, fireste.

Nu am sa insist acum asupra greselilor de arbitraj din meciul Dinamo-Craiova. E suficient ca le-a vazut o tara intreaga. E suficient ca au fost toate impotriva Universitatii. E suficient ca au viciat rezultatul. Si e suficient ca e pentru a nu stiu cita oara cind se intimpla. Mircea Eliade spunea undeva ca Romania e tara in care, orice ai face, nu te poti compromite. Probabil ca Ionica Serea nu se va compromite. Probabil pe sefii lui Dinamo nu ii va intreba nimeni de sanatate, cita vreme sponsorizeaza echipa Ministerului de Boli Interne.

De ce sa ne miram ca un strain ca Urs Meier ne fura, probabil nu din interes, ci dintr-o ura sincera? De ce sa ne miram cind singuri ne furam caciula si in campionat – pentru ca de la un meci de campionat pornisem sa scriu, si in viata de toate zilele. Cei de la Dinamo ar trebui sa stie ca Ionica Serea nu o sa ii arbitreze niciodata in tururile preliminare ale cupelor europene – de care oricum nu o sa treaca. Iar noi toti, din Romania, ar trebui sa stim ca proasta selectie a valorilor in tara nu asigura succesul in competitiile externe – nici in economie, nici in politica, nici in sport.

Eu, unul, sint economist de meserie si voi pleca in citeva saptamini sa lucrez la un institut de cercetari din Spania, care tine de un organism al Uniunii Europene. Nu mi-a fost usor sa ma hotarasc sa plec – e vorba de multi ani, poate chiar de toti. Dar episoade de realitate dimboviteana cum a fost si arbitrajul de la Dinamo – Craiova ma conving ca decizia de a pleca din tara nu a fost gresita. Si asta, pentru ca nu greseala ma sperie, ci repetabilitatea ei, fara remuscari si fara recurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS