5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportCucerirea Bagdadului va crea aliatilor greutati deosebite

Cucerirea Bagdadului va crea aliatilor greutati deosebite

Fara indoiala, principalul atac al Statelor Unite si al aliatilor va fi indreptat impotriva Bagdadului, dar acesta este un oras deosebit de greu de cucerit. Capitala irakiana este asezata in cimpie, pe ambele maluri ale Tigrului, pe o suprafata de 60 km pe 80 km. Cartierele orasului sint foarte rasfirate. Dinspre est, o piedica pe drumul spre oras este riul Diala, iar dinspre vest – Eufratul.

Unele forte mai avansate pot sa ajunga la drumul de acces spre oras in urmatoarele doua zile. Terenul dintre Tigru si Eufrat, pe care se deplaseaza trupele aliate, este semipustiu si favorabil inaintarii. Trupele nu vor fi suficiente insa pentru formarea unei proportii de 3:1 in favoarea coalitiei, ceea ce, conform stiintei militare, reprezinta minimum pentru cucerirea orasului.

Factori suplimentari complica actiunile aliatilor. Irakienii sint soldati foarte buni – poate cei mai buni dintre arabi. Vitejia lor a fost dovedita in razboiul israelo-arab din 1973, cind au aparat caile de acces spre Damasc. Nu toti sint la fel de motivati, pentru ca, in cei 30 de ani de putere, regimul lui Saddam si-a creat si multi dusmani. In Bagdad insa, sint concentrate fortele fidele regimului.

Nu trebuie sa se subestimeze nici faptul ca Saddam are capacitatea sa-si mobilizeze poporul. Aglomerarea de trupe in fata Bagdadului va fi amenintata si de pericolul unor actiuni militare ale irakienilor in spatele formatiei de atac. Inca nu a fost cucerit orasul Basra, al doilea ca marime din Irak. Relieful din jurul lui este mlastinos si favorabil diversiunilor. Actiunile militare se concentreaza in jurul localitatilor Nasiria, Umm Quasr, Najaf si Kerbela. Este posibil ca in fiecare din ele sa existe grupuri pregatite pentru actiuni de diversiune.

Cucerirea oraselor Nagef si Kerbela este foarte riscanta, ele fiind sfinte pentru siiti. Daca moscheile de acolo sint lovite, aceasta poate da nastere la o puternica furie a siitilor. Nu exista nici semne cu privire la vreo rascoala siita impotriva lui Saddam, cum se asteptau SUA. Explicatia consta in faptul ca, in anul 1991, Bush-senior i-a impins la rascoala. Siitii s-au rasculat, dar Bush i-a lasat fara sprijin si ei au fost impuscati de Saddam. Acelasi lucru este valabil si pentru kurzi, care s-au revoltat si au fost abandonati.

Cu toata superioritatea tehnica pe care aliatii o au in privinta armelor, nu trebuie sa se subestimeze posibilitatea ca Saddam sa foloseasca arme chimice si biologice, mai ales in momentul in care formatia de cucerire a Bagdadului se concentreaza in fata orasului.


• Veselin Stoianov

Furtunile de nisip dau batai de cap soldatilor coalitiei

Trupele coalitiei din Golf se confrunta cu un nou adversar: vremea nefavorabila. Furtunile de nisip au blocat marti inaintarea fortelor aliate spre Bagdad, scazind aproape la zero vizibilitatea.

Ofiterii americani se asteapta ca vremea sa se inrautateasca, astfel incit este posibil ca nici un elicopter al fortelor SUA sa nu mai poata decola. Furtunile de nisip le-au facut probleme in special militarilor americani din Divizia a treia Infanterie, situata linga Najaf, la 160 km sud de Bagdad.

Explozii si furtuna de nisip si la Bagdad

Atacurile aeriene asupra Bagdadului au continuat si in dimineata celei de-a saptea zile de conflict in Golful Persic. Inca de la primele ore ale diminetii, capitala irakiana a fost zguduita din nou de aproximativ 30 de explozii. Potrivit postului de televiziune Al-Jazira, una dintre deflagratii s-a produs in centrul Bagdadului. Mai multe valuri de fum gros se puteau vedea ridicindu-se dintr-o zona rezidentiala, unde locuieste si ministrul irakian al informatiilor.

Corespondentul Al-Jazira nu a putut preciza unde s-au produs celelalte explozii, din cauza furtunii de nisip care s-a abatut asupra Bagdadului.

Potrivit Pentagonului, ultimul raid a avut ca obiectiv cladirea unui post de televiziune irakian, care a fost distrusa in urma exploziilor.

Bilant dramatic dupa sase zile de razboi: 800 de morti

Soldati anglo-americani: 38, irakieni: cel putin 570, civili irakieni:170, acesta este bilantul victimelor in a sasea zi de razboi a anuntat cotidianul german Die Welt.

Aceste informatii provin atit din surse americane, cit si din partea unor surse apropiate guvernului irakian, nefiind insa confirmate de nici una dintre parti. Dintre soldatii occidentali, 18 americani si 20 de britanici au murit pe cimpul de lupta sau din cauza unor accidente.

In rindul soldatilor irakieni exista cel putin 570 de morti (cifra neconfirmata insa oficial). La acest bilant trebuie adaugat decesul a doi jurnalisti (plus unul dat disparut si unul ranit). Ranitii sint de ordinul miilor. Sint 3.500 de prizonieri irakieni si sapte americani.

Corpurile neinsufletite ale primilor militari ucisi in Irak au ajuns in SUA

Primele cadavre ale militarilor americani ucisi in Irak au ajuns in SUA, in cursul noptii de marti spre miercuri. Corpurile neinsufletite ale primilor doi militari, membri ai trupelor de marina, au fost aduse la baza aeriana Dover, in statul Delaware, de unde vor putea fi preluate de familii.

Schimbare de strategie: fortele coalitiei americano-britanice vor securiza sudul Irakului inainte de a ataca Bagdadul

Fortele americano-britanice intentioneaza sa securizeze sudul Irakului inainte de a lansa un atac asupra Bagdadului, scrie cotidianul New York Times, citind oficiali americani de rang inalt.

Schimbarea de strategie a inceput sa fie aplicata inca de marti, cind trupele americane au intrat intr-o confruntare directa cu infanteria irakiana la est de Najaf. Potrivit unui responsabil militar american de la Camp Doha, din Kuweit, atacul impotriva Garzii Republicane irakiene va fi aminat, pina cind fortele americane si britanice vor elimina opozitia din orasele din sud. Unitatile americane, care includ trupe speciale, infanterie usoara si unitati mecanizate, se concentreaza in prezent asupra anihilarii militiilor fidele presedintelui irakian.

Militarii americani vor incerca, pe cit posibil, sa evite luptele de strada, atacurile lor urmind sa vizeze centrele de comanda si depozitele de arme utilizate de simpatizantii lui Saddam. Unul dintre grupurile asupra carora se vor concentra trupele americane va fi un corp paramilitar, compus din mii de luptatori, condus de Udai Saddam Hussein, fiul cel mare al presedintelui irakian. Asa numitii Fedayini ai lui Saddam reprezinta, potrivit secretarului american al apararii, Donald Rumsfeld, o amenintare de tip terorist si actioneaza in special in zona orasului Basra.

Avioanele de razboi americane lovesc locatii militare irakiene din nordul tarii

Avioanele de razboi americane continua sa loveasca locatiile militare din nordul tarii, in timp ce unitati terestre ale fortelor aliate inregistreaza progrese evidente in crearea in nord a unui al doilea front impotriva armatei lui Saddam Hussein, a anuntat cotidianul german Die Welt.

Cinci mari explozii au zguduit orasul Chamchamal, un oras situat in interiorul zonei controlate de kurzii din Irak. Locuitorii, dusmani declarati ai lui Saddam, au intimpinat cu bucurie atacurile americane, mentioneaza cotidianul.

Pe de alta parte, Mam Rostam, comandant militar kurd care controleaza zona din vecinatatea Chamchamal, localitate situata la 35 de km de orasul petrolifer Kirkuk, punct cheie controlat inca de fortele lui Saddam, a declarat ca americanii trebuie sa fie mai incisivi daca vor sa invinga fortele irakiene.

„Nu sint chiar convins de acest tip de atac. Atacurile ar trebui sa fie mult mai puternice daca americanii tintesc o victorie rapida in acest razboi“, a declarat Rostam, care a adaugat ca au fost sapte atacuri in timpul noptii, care au lovit diferite locatii militare situate la 15 km de Qarahanjiir.

Televiziunea de stat irakiana a fost bombardata

Fortele coalitiei au bombardat in zorii zilei de ieri cladirea televiziunii irakiene din Bagdad. Canalele de televiziune au fost blocate.

Canalul de satelit care transmite imagini in afara Irakului 24 de ore din 24 s-a oprit din functiune in jurul orei locale 4.30 (3.30 ora Romaniei), iar programele televiziunii nationale au fost intrerupte. Din cite se pare, tehnicienii irakieni au lucrat intens la refacerea circuitelor pentru reinceperea transmisiei.

Potrivit canalului de teviziune BBC, canalul de satelit mai fusese blocat pentru aproximativ o ora in cursul zilei de marti, reluind in cele din urma transmisiunile, insa cu un semnal ceva mai slab. Se pare ca intreruperea s-a petrecut cu mult inainte de bombardarea capitalei.

Potrivit postului de televiziune BBC, americanii au experimentat „bomba electronica“. Aceasta distruge circuitele cu ajutorul unor radiatii electromagnetice.

Bombardamentele din timpul noptii de marti spre miercuri au lovit nu numai locatiile televiziunii irakiene, dar si centrele de control si comanda si transmisiile prin satelit ale guvernului irakian. Pentagonul, care pina acum a refuzat sa faca orice declaratie pe aceasta tema, o data atinsa tinta, a confirmat fara rezerve ca obiectivul atacurilor de miercuri noaptea a fost atins.

„Aceste obiective reprezinta structuri – cheie ale regimului“, a declarat Jim Wilkinson, purtatorul de cuvint al Comandamentului Central al Statelor Unite.

Televiziunea irakiana emite din nou

Televiziunea irakiana a intrat din nou in emisie ieri-dimineata. Postul de televiziune, condus de Ouday, fiul lui Saddam Hussein, a inceput sa transmita semnal, iar postul irakian de radio a reintrat, de asemenea, in emisie.

Stare de urgenta umanitara in Irak

Irakul a cerut Organizatiei Natiunilor Unite sa reporneasca programul „Petrol contra hrana“, iar premierul britanic Tony Blair a asigurat populatia irakiana: „Nu va vom abandona“.

Blair a mai declarat ca ONU va juca un rol – cheie in reconstructia Irakului. La rindul sau, Casa Alba, prin purtatorul sau de cuvint Ari Fleischer, a confirmat ca va trimite un masiv transport de ajutoare umanitare, care vor ajunge in Irak dupa cucerirea portului Umm Quasr. La New York, Kofi Annan, in cursul unei intruniri cu membrii Crucii Rosii, le-a declarat: „In ceea ce priveste ajutoarele umanitare, de acum inainte va ocupati voi“.

Un convoi de ajutoare umanitare din Kuweit a plecat spre Umm Quasr

Un convoi format din sapte camioane cu ajutoare umanitare din partea Kuweitului a plecat ieri spre portul irakian Umm Quasr, a carui populatie a ramas fara provizii dupa confruntarile din zilele precedente.

Trei camioane cu alimente, trei cu apa si unul cu alte ajutoare au plecat din capitala kuweitiana. O puternica furtuna de nisip a afectat planurile initiale ale organizatorilor, care pregatisera in prealabil 30 de camioane. E.J. Russel, un functionar al guvernului american care colaboreaza cu guvernul kuweitian, a declarat ca populatia irakiana are in primul rind nevoie de mincare si apa.

O unitate a politiei militare americane va insoti convoiul. „In mod normal, nu ne-am implica intr-o operatiune de acest tip, dar avind in vedere conditiile existente trebuie sa o facem“, a declarat maiorul american James Brown. Ajutoarele vor fi acordate de catre soldatii Marinei americane prezenti in Umm Quasr.

„Vrem sa fim primii care sa demonstreze irakienilor ca nu avem nici un fel de resentimente impotriva lor“, a declarat generalul Ali al-Mumin, coordonatorul operatiunilor umanitare kuweitiene. O nava britanica care transporta tone de mincare, medicamente , haine si apa ar trebui sa ajunga in urmatoarele zile in portul Umm Quasr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS