16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportProblemele aparute dupa privatizare sa fie rezolvate prin negocieri

Problemele aparute dupa privatizare sa fie rezolvate prin negocieri

Reprezentantii Consiliului investitorilor straini au solicitat ieri premierului Adrian Nastase ca litigiile care ar putea aparea in procesul de postprivatizare sa fie rezolvate pe baza discutiilor dintre partile implicate, astfel incit aceste cazuri sa fie solutionate in instanta numai in situatiile in care negocierile au esuat. In cadrul unei intilniri organizate la Casa Dante, membrii Consiliului investitorilor straini i-au mai cerut premierului sa intervina pentru clarificarea relatiilor dintre actionarii majoritari si cei minoritari, precum si pentru adoptarea Codului de procedura fiscala, care sa reglementeze modul de colectare a taxelor si impozitelor. „Sintem convinsi ca, asa cum guvernul a reactionat favorabil la alte solicitari ale noastre, aceste probleme vor fi rezolvate in perioada imediat urmatoare“, a spus presedintele Consiliului investitorilor straini, Fergus Cass. Cu prilejul intilnirii, premierul i-a asigurat pe investitorii straini ca Autoritatea pentru Privatizare nu se va implica in activitatea fimelor private, respectind drepturile actionarilor majoritari.

Acest lucru a fost precizat ieri de purtatorul de cuvint al guvernului, Claudiu Lucaci, care a afirmat ca interpretarile date ordonantei care confera Autoritatii pentru Privatizare atributii in domeniul stabilirii strategiilor economice ale societatilor comerciale, indiferent de structura capitalului social, reprezinta, probabil, o intelegere gresita sau exagerata a situatiei. „Nu se pune problema ca APAPS sa intervina in problemele firmelor private. Este vorba doar de clarificarea atributiilor pe care aceasta institutie le are in procesul de postprivatizare a societatilor“, a spus Lucaci. Ordonanta de Urgenta 131/2002, prin care a fost modificata si completata Ordonanta de Urgenta 296/2000 privind infiintarea APAPS, prevede ca Autoritatea pentru Privatizare va avea ca obligatie „punerea in aplicare, urmarirea si controlul realizarii strategiilor sectoriale de dezvoltare si restructurare, indiferent de structura capitalului social al societatilor comerciale monitorizate.“

Actionarii majoritari si cei minoritari cauta solutii pentru rezolvarea problemelor dintre ei

Problemele dintre actionarii majoritari si cei minoritari, inclusiv cele legate de modul de lansare a ofertelor publice de preluare in vederea inchiderii societatilor, trebuie rezolvate pe baza normelor europene existente in domeniu, a declarat ieri presedintele Consiliului investitorilor straini, Fergus Cass.

El a afirmat ca, in aceasta saptamina, va fi organizata o intilnire intre reprezentantii actionarilor majoritari si ai celor minoritari pentru a discuta despre relatiile dintre acestia si pentru a stabili o solutie de rezolvare a problemei care sa fie acceptata de ambele parti. „Este o problema foarte dificila si complexa. Noi credem ca trebuie respectate practicile europene in domeniu si vom incerca sa identificam o solutie convenabila tuturor“, a spus Cass.

Asociatia Actionarilor din Romania (AAR) intentioneaza sa atace in justitie deciziile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in cazul in care va autoriza ofertele publice de preluare lansate in vederea inchiderii societatilor, fara respectarea criteriilor de pret reglementate prin Ordonanta de Urgenta 28/2002 privind valorile mobiliare. Mai multi actionari care detin peste 90% din capitalul unei societati au publicat anunturi de intentie privind lansarea ofertelor publice de preluare in vederea inchiderii societatii, fara a include criteriile de pret cuprinse in articolul 138 din OUG 28/2002, motivind ca aplicarea acestuia a fost aminata pina la data de 1 decembrie 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS