27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Stiri diverse

Bulgarii nu au semnat protocolul privind constituirea euroregiunii Portile de Fier – Dunarea de Mijloc

Protocolul privind constituirea euroregiunii Portile de Fier – Dunarea de Mijloc a fost semnat, la sfirsitul saptaminii trecute, la Kladovo, in Iugoslavia, doar de partile romana si iugoslava. Dintr-o eroare organizatorica, bulgarii nu au semnat acest protocol. In acest context, Consiliul Europei a adoptat o recomandare si o rezolutie privind promovarea si cooperarea transfrontaliera. „Dorim proiecte care sa se realizeze, in special cele de infrastructura si de mediu. Este vorba de judetele Mehedinti, Dolj si Caras-Severin, dar si de Vidin, Zaicer, Bor, Smederevo si alte raioane din Iugoslavia. Important este ca partea romana si cea bulgara sa-si ierarhizeze prioritatile si sa inainteze proiecte catre Comunitatea Economica Europeana, pentru ca acestea pot fi finantate de la Bruxelles“, a spus Constantin Sirbulescu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti. Pentru realizarea cooperarii, membrii isi propun sa actioneze in domeniile ecologiei, relatiilor economice, lucrarilor de infrastructura, combaterii calamitatilor naturale si criminalitatii, invatamintului, sportului si culturii.

(F.L.)

Proiect de reciclare a gunoiului, pe Internet

Primaria Tirgu Jiu intentioneaza sa aplice in unul dintre cartierele municipiului Tirgu Jiu un proiect de colectare a gunoiului pe categorii, in vederea reciclarii. Pentru a identifica parteneri in acest domeniu, primaria si-a publicat proiectul pe Internet. O firma italiana s-a aratat interesata de afacere si a contactat Ministerul Mediului. Potentialii parteneri italieni vor veni zilele urmatoare la Tirgu Jiu.

(C.C.)

Zona de sud a Mehedintiului va fi impadurita

In zona de sud a judetului Mehedinti va demara, din 1 noiembrie, o ampla actiune de impadurire. Prin lucrarile care vor fi efectuate in aceasta toamna si in primavara anului viitor se urmareste plantarea unor specii corespunzatoare climei si solului din zona de sud a judetului. De asemenea, se au in vedere calitatea puietilor care vor fi plantati, precum si o buna protectie a mediului inconjurator. Pe o suprafata de 147 de hectare vor fi plantate specii de stejar si salcim, proiectul fiind, deocamdata, in faza de elaborare. Potrivit directorului Directiei Silvice Mehedinti, Aurelian Sodolescu, in acest an, suprafata de padure regenerata va fi de 518 hectare. Pentru aceasta operatiune va fi cheltuit, din fonduri proprii, peste un miliard de lei.

(F.L.)

Comisarii financiari olteni „tin aproape“!

Cei 16 comisari ai Garzii Financiare Olt au aplicat saptamina trecuta 26 de amenzi contraventionale in valoare de 164 de milioane de lei. 14 firme care au incalcat flagrant reglementarile Legii contabilitatii nr. 82/1991 si a Legii evaziunii fiscale nr. 87/1994 au primit cele mai multe sanctiuni, acestea insumind 75 de milioane de lei. La doi dintre agentii economici controlati cu aceasta ocazie s-au descoperit si „nereguli“ la calcularea impozitelor si taxelor catre bugetul de stat pentru care s-au calculat majorari de intirziere in valoare de 975,4 milioane de lei. Cinci dintre comerciantii din pietele agroalimentare Zahana din Slatina si cea din Caracal au fost si amendati cu 15 milioane de lei.

(M.M.)

Parlamentarii gorjeni trec ca trenu’ prin gara

Nicolae Mischie, seful PSD Gorj, este nemultumit de activitatea parlamentarilor PSD Gorj, pe care ii va obliga sa organizeze o data la doua saptamini conferinte de presa. „O sa-i punem la treaba. Trebuie sa raporteze ceea ce fac, dar nu prea au ce. Unii vin si motiveaza: «Dom’le, am trecut prin toate localitatile!». Pai, nu treci asa, ca trenu’ prin gara. Fenomenul este cunoscut. La fel este si cu primarii si consilierii locali. Daca nu s-au implicat, la alegeri sa-si faca traista!“, a afirmat Nicolae Mischie.

(E.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS