12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSportJocurile Olimpice se intorc la origini

Jocurile Olimpice se intorc la origini

Peste doi ani, Jocurile Olimpice se vor desfasura in capitala Greciei, Atena. Pentru a afla mai multe amanunte despre pregatirile pe care le face aceasta tara in vederea gazduirii celei mai importante competitii sportive mondiale din 2004, precum si ce inseamna Jocurile Olimpice pentru eleni, i-am solicitat un interviu domnului Alexis Georgiades, consilier mass-media al Ambasadei Greciei in Romania.

– Domnule Georgiades, Grecia este tara care va gazdui Jocurile Olimpice in 2004. Care credeti ca este imaginea pe care o va arata tara dumneavoastra?

– Jocurile Olimpice reprezinta cel mai mare eveniment mondial sportiv si de comunicare, avind in vedere ca se transmite in 250 de tari si este urmarit de aproximativ patru-cinci miliarde de oameni. De aceea, de astazi si pina la deschiderea Jocurilor Olimpice, in august 2004, Grecia are sansa sa-si prezinte atit imaginea ei moderna, dinamica si europeana, cit si unica ei dimensiune istorica si culturala, in calitate de tara in care s-au nascut jocurile si idealurile olimpice. Grecia considera pregatirea olimpica drept cel mai concret si complex program de modernizare a tarii si, in acelasi timp, o mare sansa de promovare a culturii sale.

– Care sint influentele pozitive ca urmare a organizarii Jocurilor Olimpice in Grecia?

– Consecintele pozitive au mai multe dimensiuni si se impart in mai multe domenii. Pentru inceput, pe durata pregatirii organizarii JO se vor realiza importante investitii in multe domenii de productie. Pe toata durata JO, sutele de mii de vizitatori vor cheltui milioane de dolari, iar dupa incheierea lor vor da rezultate investitiile facute in anii anteriori, cu importante beneficii pentru o serie de resurse ale tarii, crescind in acelasi timp concurenta in multe ramificatii ale economiei elene. In conformitate cu studii recente, pregatirea olimpica pina in anul 2004 va contribui anual la cresterea PIB cu un procent care va depasi 0,5, iar pentru 2004 de la 0,5 va ajunge la 1,4. Domeniul industrial si al comertului va fi intarit datorita nevoilor mari de productie si punere la dispozitie a mobilierului si aparaturii pentru centrele de presa si satul olimpic, a produselor oficiale cu emblema ATENA 2004, a uniformelor pentru voluntari si personal etc. Referitor la angajari, numarul de noi locuri de munca se va mari considerabil si multe din acestea se vor pastra si dupa terminarea JO, deoarece vor avea legatura cu interventii pe termen lung, cu punerea la dispozitie de servicii, dar si cu activitati care au avut ca punct de plecare JO (punerea in aplicare a diverselor tehnologii speciale, mijloace electronice de comunicare etc). Alt domeniu care va beneficia semnificativ de pe urma Jocurilor Olimpice este turismul. Este prevazut ca, pe durata desfasurarii Jocurilor Olimpice, cresterea numarului de turisti sa fortifice simtitor industria turismului in toata tara, nu numai in Atena, fapt care presupune organizarea prealabila si imbunatatirea calitatii atit in structurile de turism, cit si in unitatile care ofera servicii specializate, precum curatenia, transporturi, restaurante, etc. In afara de beneficiile directe ale organizarii Jocurilor Olimpice, vor aparea si altele indirecte ca rezultat al interventiilor in domeniile de interes principal pentru Jocurile Olimpice, precum imbunatatirea serviciilor de aparatura, a sistemelor de securitate si aparare a cetatenilor, care se vor pastra si dupa incheierea Jocurilor Olimpice, actiuni de pregatire pentru promovarea Olimpiadei si de informare a publicului la nivel national si international cu privire la istoria si situatia actuala a Jocurilor Olimpice, actiuni pentru reamenajarea mediului inconjurator, diminuarea efectelor de distrugere a mediului inconjurator cu informarea si sensibilizarea populatiei din toata tara, imbunatatirea transportului in comun in Atena si in toata Grecia (marirea traseului metroului, repunerea in circulatie a tramvaiului, crearea de autostrazi etc.), imbunatatirea in intregime a imaginii Atenei si a celorlalte centre urbane, dobindirea de cunostinte specializate pentru un important procent al populatiei care lucreaza etc.

– Ce inseamna exact Armistitiul Olimpic pe care Grecia doreste sa il aplice pe durata JO?

– Notiunile Jocuri Olimpice si Armistitiu Olimpic, adica incetarea tuturor conflictelor pe toata durata JO, sint legate una de cealalta. In Grecia Antica, pe durata armistitiului olimpic, care incepea cu o saptamina inaintea JO si se termina cu o saptamina dupa incheierea lor, incetau toate conflictele, permitindu-le atletilor, artistilor si spectatorilor sa calatoreasca in Olimpia si sa participe la JO si, de asemenea, sa se intoarca in tarile lor in siguranta. Aceasta idee incearca in prezent sa o promoveze Comitetul Olimpic International, guvernul elen, Comisia de Organizare a JO din 2004 si guvernele din mai multe tari. Este important de consemnat faptul ca guvernul elen va propune Consiliului de Securitate al ONU, care va avea loc in septembrie 2003, sa fie respectat armistitiul olimpic pe durata JO din Atena in 2004.

– Dupa evenimentele din 11 septembrie exista o continua ingrijorare cu privire la desfasurarea marilor evenimente sportive. Poate Grecia sa asigure desfasurarea normala a JO din 2004?

– Evenimentele din 11 septembrie au demonstrat intr-un mod categoric faptul ca terorismul reprezinta un fenomen international. Pentru siguranta desfasurarii JO, Grecia a semnat cu un numar mare de tari 37 de acorduri de colaborare in domeniul sigurantei si va pune in aplicare un program international special cu serviciile de siguranta a sapte tari, printre care SUA si Marea Britanie. Specialisti in probleme de securitate din tari care deja au gazduit JO, precum Spania sau Australia, isi impart experienta cu omologii lor greci, si in acelasi timp ofiteri ai politiei elene s-au aflat pentru aproximativ un an la Salt Lake City in SUA colaborind cu FBI si cu alti specialisti la pregatirea JO de iarna ale anului 2002. Cred cu convingere ca si in acest domeniu Grecia va da dovada de metodica si profesionalism si va inregistra inca un mare succes.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS