14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSportDerbi exploziv in Banie

Derbi exploziv in Banie

Recitind loturile de elita ale ambelor echipe, am reusit sa alegem o formula redutabila, alcatuita din olteni: T. Lung – Stoican, M. Radoi, Craciunescu (Burca), Mitrita – Grigorie, Cristescu, Trica, Frasineanu – Vigariu, Raducanu. Astazi, sase dintre ei vor juca pentru Steaua. Ceilalti sint inca in Banie. Este greu de presupus cum va reactiona publicul craiovean: Stoican, Grigorie si Frasineanu sint iubiti cu disperare aici, la fel cum au fost Mitrita sau Cristescu. Cei doi, dar si majoritatea celorlalti olteni au ajuns la Steaua pentru ca in Banie li s-a inchis usa in nas. Meciul se anunta electrizant. Ranit la cap, Stoican tine cu disperare sa intre in teren. De cealalta parte, Cristescu, poate cel mai devotat fotbalist al Universitatii din ultimii ani, promite ca va face un meci mare impotriva celor care l-au dat afara de la Stiinta. Dintre toate zvonurile care se invirt in jurul partidei de astazi, speram sa iasa cum au declarat cei doi antrenori, Victor Piturca si Florin Marin: „Sa cistige cel mai bun!“
Suporterii olteni sint patimasi. Jucatorii olteni sint orgoliosi si un meci cu Dinamo, Steaua sau Rapid este trait cu o alta intensitate decit un meci cu Farul sau FC Brasov. Actionarul unic al Universitatii este membru fondator si simpatizant al „ciinilor rosii“, clubul din Stefan cel Mare dorindu-si in vitrina cel de-al 16-lea titlu national. Universitatea, cu Florin Marin la timona, a invins cu 1-0 pe Steaua in urma cu doi ani (octombrie 2000, gol inscris de Claudiu Niculescu), oltenii fiind in acel tur (2000/2001) lideri pentru doua etape (a IX-a si a X-a). Cistiga Dinamo cu Rapidul si pierde Steaua la Craiova, iata o dubla bucurie pentru comandant. Prietenii stiu de ce!

… Cam asa s-ar putea incepe o varianta de avancronica a derbiului de astazi de pe „Ion Oblemenco“. Victor Piturca are incredere ca Steaua poate iesi cu bine din „examenul“ oltenesc si, pentru a ramine in coasta dinamovistilor in cursa pentru titlu, a declarat ca isi doreste, logic, victoria. „Mi-e teama de Steaua“, a spus Florin Marin joi, la conferinta de presa, la un moment dat, dar si tehnicianul Universitatii are acelasi obiectiv astazi: „Ne dorim foarte mult sa cistigam. Si jucam doar pentru noi“. Urca Universitatea duminica, pe locul 4, asa cum si-a propus pentru acest campionat? Unii pronosportisti merg pe 1 la meciurile din Craiova si Stefan cel Mare, dar raspunsul final corect depinde de „n“ factori. In partida tur, oltenii (cu M. Bondrea) au punctat doar la „impresie artistica“ si au parasit astfel Ghencea primind patru goluri. Inca un motiv pentru ca Universitatea sa se razbune pentru infringerea severa din august 2001 (4-1), mai ales ca partida de astazi este prima revedere cu propriii suporteri pe „Ion Oblemenco“. Oricum, Universitatea – liderul provinciei – este din etapa a 11-a neinvinsa, adica de sase etape. Stelistii au sosit aseara in Banie, cazindu-se la hotelul Bavaria, dar fara Trica, nerefacut. Eugen va veni, dupa toate probabilitatile, astazi, direct la meci. N-ar fi exclus ca in derbiul cu Universitatea sa debuteze la Steaua ex-rapidistul Mutica. Mitrita este refacut.

In tabara gazdelor, micile probleme de sanatate (Preda, Vigariu, Manta) nici nu s-au pus, cum se zice, fata de cazul capitanului Stoican. Flavius a resimtit si ieri usoare dureri la cap, folosirea lui in meciul de astazi fiind pusa sub semnul intrebarii, desi Falvius isi doreste enorm sa joace in meciul cu Steaua. „Ii este mai bine astazi, dar la aceasta ora tot incert il socotesc pe Stoican“, a spus ieri Florin Marin. Vochin este in continuare nerefacut. Alexa are drept de joc.

Burca implineste astazi 22 de ani, „ecuadorianul-japonez“ fiind anuntat titular in importantul meci cu campioana en titre.

Daca in octombrie 2000, peste 30.000 de suporteri au incurajat echipa in cel mai „sud-american“ stil specific Olteniei si astazi vom asista la un derbi si in tribune, fanii celor doua grupari anuntind ca s-au pregatit special. Conform ultimelor informatii, s-ar parea ca peste 1.200 de suporteri stelisti (chiar 1.500) vor ajunge astazi la Craiova.

Meciul din 2000 a fost umbrit insa de incidente intre suporteri, iar doi fani ai Stelei au acuzat ca au fost batuti crunt de jandarmi, motiv pentru care meciului de astazi i s-a acordat din partea organelor abilitate o logistica aparte.

Presedintele Viorel Ilinca a spus ieri: „Este un meci destul de greu. Eu sint insa increzator ca Universitatea altfel se va mobiliza la o partida cu campioana en-titre, decit cu o echipa mai modesta. Sint convins ca aportul admirabilului public oltean va fi cu adevarat cel de-al 12-lea jucator al echipei. Prima este confidentiala. Pentru victoria de la Bistrita, baietii si-au primit zilele trecute prima promisa“. Angela Bujor, directoarea economica, a completat: „Eu gindesc pozitiv, Universitatea va cistiga!“

La acest derbi si-au anuntat prezenta destule personalitati, printre care si Marius Tuca. La masa presei vor fi si doi ziaristi germani, de la un saptaminal de sport din Ludwigshaflner.

Programul de meci – editat in conditii grafice de exceptie – cuprinde, printre altele, un poster cu regretatul Cristi Neamtu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS