5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Stiri diverse

SUA au lansat atacuri pentru sprijinirea fortelor antitalibane

Aviatia americana a lansat ieri atacuri de sustinere a fortelor de opozitie din Afganistan, indreptindu-si tirurile spre pozitiile talibane din nordul Afganistanului, de la Kabul la Mazar-i-Sharif, a anuntat Pentagonul. Purtatorul de cuvint al Pentagonului, Victoria Clarke, a declarat ca au fost prevazute 95 de raiduri pe parcursul zilei, avind drept obiective bazele de comandament si de control ale talibanilor, precum si tintele mobile – blindate, artilerie, vehicule si trupe. „Fortele aeriene americane continua sa sprijine grupurile de opozitie aflate aproximativ in aceeasi zona – Mazar-i-Sharif, Kunduz si Bamyan“, a declarat purtatorul de cuvint. Luni, avioanele americane au efectuat 89 de raiduri, bombardind pozitiile talibanilor de la Kabul la Kunduz si in regiunea Mazar-i-Sharif.

Tony Blair le cere britanicilor sa nu uite ziua de 11 septembrie

Premierul Tony Blair le-a cerut ieri britanicilor sa nu uite oroarea atentatelor din 11 septembrie din Statele Unite, declarind ca dovezile impotriva lui Osama bin Laden sint masive. „Dovezile, deja consecvente atunci cind am facut aluzie la ele, la 3 octombrie, sint de-acum masive si confirma vinovatia“ islamistului Osama bin Laden, a declarat Tony Blair intr-un discurs rostit in fata Adunarii regionale a Tarii Galilor, care are loc la Cardiff. Premierul si-a reafirmat hotarirea de a continua operatiunile armate in Afganistan, in pofida reticentelor exprimate de anumite persoanlitati. „Noi nu ne vom opri pina cind misiunea nu va fi incheiata. Vom face tot ceea ce trebuie pentru a ne indeplini obiectivele“, a spus Tony Blair. „Fiecare etapa a acestei operatiuni este dura“, a spus el, recunoscind dificultatile cu care se confrunta coalitia americano-britanica. „Este important ca noi sa nu uitam motivul pentru care facem acest lucru, sa nu uitam ce am simtit in momentul in care am vazut avioanele indreptindu-se spre turnurile gemene“, a spus el. Tony Blair se confrunta cu o scadere a sprijinului acordat de britanici conflictului si cu o sporire a criticilor din parlament si presa. Numarul britanicilor care sustin operatiunile militare din Afganistan a scazut cu 12% in 15 zile (la 62% fata de 74%) si o majoritate de 54% se declara in favoarea unei intreruperi a bombardamentelor, potrivit unui sondaj ICM, dat publicitatii ieri de cotidianul The Guardian. Mobilizarea imediata a 200 de membri ai Royal Marines si plasarea in stare de alerta maxima a altor 400, anuntata, vineri, in Camera Comunelor, nu au avut efectul scontat. Conform unor surse oficiale din Orientul Mijlociu, Tony Blair urmeaza sa plece in Arabia Saudita, Israel si Gaza, dar guvernul britanic a refuzat sa confirme vreo deplasare a premierului, invocind motive de securitate.

Posta din New York a fost data in judecata de catre angajati

Sindicatul lucratorilor postali din New York a actionat luni in judecata conducerea serviciilor postale, pentru a obtine inchiderea si dezinfectarea principalului centru de sortare a corespondentei, au anuntat surse judiciare. Potrivit avocatului sindicatului, Louie Nikolaidis, aceasta actiune a fost declansata la un tribunal din Manhattan, in virtutea legislatiei care obliga agentiile federale sa trateze intr-o maniera corespunzatoare materialul periculos. Sindicatul a cerut conducerii, saptamina trecuta, sa inchida centrul postal Morgan, dupa ce fusesera descoperite, in patru dintre automatele de triere, urme de antrax. Doua scrisori contaminate trimise de la Trenton (New Jersey) si adresate jurnalistului de la NBC Tom Brokaw si cotidianului New York Post au trecut prin cele patru masini de sortare, potrivit serviciului postal. Toata corespondenta avind drept destinatie orasul New York trece prin acest centru de sortare.

Kievul si-a distrus ultimul depozit nuclear pentru rachete SS-24

Ucraina si-a distrus ieri ultimul depozit nuclear pentru rachete intercontinentale de tip SS-24, ramase de la fosta URSS, in cadrul acordului pentru denuclearizare semnat in 1994, a anuntat ministrul apararii. Pentru a incheia dezarmarea nucleara, ex-republica sovietica trebuie ca, pina in 2005, sa dezafecteze 46 de rachete SS-24, carora le-au fost inlaturate focoasele nucleare in 1996, a subliniat serviciul de presa al Ministerului. Dupa prabusirea URSS in 1991, Ucraina a devenit a treia putere nucleara a lumii cu aproape 1.300 de focoase si 176 de rachete strategice (130 de tip SS-19 si 46 de tip SS-24). Distrugerea arsenalului de rachete SS-19 si a depozitelor nucleare destinate acestora s-a incheiat in 1999. Kievul a transferat, in 1996, toate focoasele nucleare Rusiei pentru a fi distruse, potrivit acordului tripartit semnat in ianuarie 1994 de Kiev, Moscova si Washington.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS